Sidan 152017-12-17

Raspberry Pi och BASIC.

Jag upptäckte i magasinet LINUX Format att programspråket BASIC finns för Raspberry Pi.
För den som inte kommer ihåg så var BASIC i PC:s barndom det förhärskande programspråket för nybörjare som använde Commodore VIC 20 eller VIC 64 eller någon av de andra datorerna. Installation:
sudo apt-get update
sudo apt-get install brandy

Starta programmet i ett terminalfönster med kommando:
brandy
Då öppnas ett nytt fönster där man kan skriva sitt program. Man kan även skapa sina program med en texteditor t ex nano eller Geany. Programmen sparas sedan med tillägget exempel.bas.
Kommandona i Basic ska skrivas med versaler/stora bokstäver.


2017-12-07

Raspberry Pi och Apollo AGC.

Jag fick den tredje boken om Raspberry Pi projekt, Raspberry Pi Projects Book 3, som bland annat innehåller ett projekt om Apollo projektets AGC, Apollo Guidance Computer som tillverkades för Apolllos rymdprogram 1969 för att landsätta en människa på månen.
Projektet är en virtuell AGC för Raspberry Pi.
Det krånglade till sig för mig i början då refrensen till den site där mjukvaran skulle hämtas hela tiden gav felmeddelande 404. Efter sökande på internet samt frågande på Raspberry Pi's forum under fliken "Can't download agc.zip for Apollo project" fick jag reda på var jag kunde hämta programvaran. En person hade lagt upp filen på Onedrive där jag kunde ladda ner den.
Nu kunde jag installera programmet och få en virtuell färddator för Apollo som jag kunde använda på samma sätt som austronauterna på Apollo. Jättekul.
Jag har skapat en sida på svenska för projektet.
Slutet gott, allting gott!


2017-12-04

Raspberry Pi och BME680.

Jag har just införskaffat BME680, ett tillbehörskort med sensorer för temperatur, lufttryck, luftfuktighet och luftkvalitet. Programspråk är Python och C.
Kortet kan införskaffas från Pimoroni.


2017-11-24

Raspberry Pi och RFID.

Införskaffat ett litet kit för RFID, Clever Card KIt.

Jag har även erhållit ANAVI Infrared pHAT.
Kortet har samma storlek som Raspberry Pi Zero W. Vidare levereras 3 st I2C-tillbehör:
HTU21D sensor for temperature and humidity
BMP180 sensor for barometric pressure and temperature
BH1750 sensor for light


2017-11-20

Raspberry Pi och PaPiRus.

Jag har skrivit ett utlåtande om min uppfattning om kvaliteten på PaPiRus ePaper.


2017-11-17

Windows 10 och mobilt internet.

Nu på morgonen kl 07:00 fungerar det mobila internet till min ThinkPad Anniversary Edition 25. Det blev en hel del strul med att få igång det. Det mesta beroende på problem med terminologin visade det sig senare. Jag ville ha ett extra SIM-kort och det fick jag till en böjan. Men enligt Tele2 var det ett extra Data-kort jag borde beställt. Detta kom vi fram till efter en veckas strul.
Jag har även lärt mig att jag måste välja Mobilt internet innan jag startar Virtualbox och, i mitt fall, Linux Mageia 6.


2017-11-09

ThinkPad Anniversary Edition 25 och Windows 10.

Nu har jag hittat var man ska placera SIM-kortet. I morse när jag satt och läste hårvarumanualen för ThinkPad upptäckte jag av en slump instruktioner för var man ska sätta SIM-kortet, en plats under batteriet. Detta framgår inte av den vanliga instruktionen. Där nämns inte att det finns en plats för SIM-kort.
När jag testade det visade det sig att det SIM-kort jag försökte använda inte längre var giltigt.


2017-11-05

ThinkPad Anniversary Edition 25 och Windows 10.

Av garantiskäl så har jag tillsvidare valt att behålla Windows 10. Jag har en hel del bekymmer med Windows 10. Bland annat möjligheten att koppla upp mig för mobilt internet med hjälp av ett mobilt modem. Modemet fungerar utmärkt när jag använder den i en dator med Linux, Mageia 6.
När jag ansluter modemet till min nya ThinkPad och ska konfigurera den för mobilt internet så uppmanar mig Windows att sätta in SIM-kortet. SIM-kortet sitter redan i modemet. Det ända som händer är att modemet ansluts som en extra hårddisk, extern lagringsenhet.
Längre än så kommer jag inte just nu.

Jag håller med Påvel i hans blogg om "HP är död", Windows är sjukt. Sannolikt kommer jag inom en snar framtid "blåsa" Windows och installera Linux för att kunna använda min ThinkPad på ett sätt som passar mig.


2017-10-30

ThinkPad Anniversary Edition 25.

Nu har jag blivit klar med klar med grundinställning av laptopen. Det sista att få till var backuprutinen. Som backupmedia har jag en 2.5" USB-hårddisk. Det tog lite tid för mig att få datorn att upptäcka hårdisken men nu har jag fått till det.


2017-10-23

ThinkPad Anniversary Edition 25, Mageia 6 och Raspberry Pi.

Jag anslöt RTk.GPIO till en USB-port och upptäckte att jag måste öppna USB-porten i VirtualBox. Vidare upptäckte jag att jag var tvungen att använda Python3 i kommandona: python3 RTk-GPIO-test.py.


2017-10-22

ThinkPad Anniversary Edition 25.

Nu har jag kommit en bit på väg med min anpassning. Jag har valt att behålla Windows 10 Pro som host OS. Jag installerade VirtualBox och på den , som guest, Mageia 6. Jag upptäckte även hur jag skulle göra för att kunna installera 64-bitars gästoperativsystem. Jag aktiverar "guest" att visas på hela skärmen vilket får det att verka som jag har Mageia som enda OS.
Jag har valt detta sätt, åtminstone tills vidare, för att inte åstadkomma en eventuell oreparabel skada. Får se lite längre fram om jag kommer installera Mageia som host-OS.


2017-10-20

ThinkPad Anniversary Edition 25.

I går eftermiddag anlände ThinkPad Anniversary Edition 25 efter en hel del strul med PostNord. Leveransen fick ske med budbil. PostNord kunde inte hitta det först skickade paketet. Dustin, leverantören, uppträdde just och skickade en ny dator. De ska kontakta PostNord och be dem returnera det första paketet.
Jag har påbörjat installation och anpassning av laptopen för mina behov.


2017-10-06

ThinkPad Anniversary Edition 25.

Jag har beställt ThinkPad Anniversary Edition 25, en jubileumsutgåva av ThinkPad. Det är en 14" laptop med Core i7 processor, 16 GB minne och 512 GB SSD.


2017-10-04

Raspberry Pi och WittyPi Mini.

WittyPi Mini tillför RTC (Real Time Clock) och power management till din Raspberry Pi, och man kan skapa komplexa ON/OFF sekvenser med hjälp av enkla skript. Efter installering av mjukvaran på din Raspberry Pi, så kan du använda följande nya möjligheter: Med en enkelt tryck på knappen snyggt slå på/av Raspberry Pi. Efter avstängning är även alla USB-tillbehör till Raspberry Pi fullstängtigt strömlösa.
Raspberry Pi har kontroll på rätt tid, även utan kontakt med Internet.


2017-09-27

VMware Workstation.

Idag har jag installerat en ny version av VMware Workstation, nr 14. Nu kan jag starta VMware Workstation men får fel när jag ska starta en gäst. Jag får följande felmeddelande:

Får se vad det beror på. Jag har frågat på VMware Workstaions hemsida.

Edit: 2017-09-30
Det verkar som felet hänger ihop med något som saknas i hårdvaran. I och med detta så avser jag att sluta använda VMware Workstaion. Det får bli VirtualBox för hela slanten.


2017-09-26

Utveckling.

Jag håller på att installera en lokal gitserver.
Ide'n har jag fått från Datormagazin nr 10 sidan 69.
Jag är osäker på om det blev rätt. Jag kan inte hitta någon kopia av testfilen jag "commitade".

 
Sidan 15