Sidan 192022-05-31

Raspberry Pi Pico - Utbildning.

Jag har fått tips om Dokumentation/Utbildning om Raspberry Pi Pico. Utbildningen är en video på YouTube.


2022-05-22

Webkamera, USB.

Jag har införskaffat en ny webkamera, från PiHUT. Anslutning till Raspberry Pi görs med USB, Den fungerar både för stillbilder och video. När det gäller video är nog processorn i Raspberry Pi 4B lite för klen men fungerar. Rörliga bilder kan bli lite ryckiga..


2022-05-12

TensorFlow.

Nu har jag fått kameran med USB-anslutning. Jag anslöt den till mi Raspberry Pi 4B och testkörde den. Det behövdes ingen justering av program utan det fungerade direkt.
Nu blir det att försöka komma igång och skriva något eget program.


2022-05-11

TensorFlow.

Nu har jag testkört TensorFlow med en kamera riktad mot parkeringen utanför mitt fönster.
programmet identifierade 3 föremål:
mobile home
minivan
cab


2022-05-09

TensorFlow.

Jag har studerat koden till classify.py och hittade en kommentar som angav att man ska envända tangenten ESC för att stoppa programmet.


2022-05-07

TensorFlow.

Eftersom jag införskaffade en Raspberry Pi 4B med tillhörande Raspberry OS behöver jag en kamera för TensorFlow så beställde jag en sådan från Dustin. Nu på morgonen fick jag ett e-mail med besked om försenad leverans. Inte så kul just nu. Tyvärr innehöll meddelandet inte någon ny leveranstid. Hoppas det inte dröjer för länge. I värsta fall får jag välja någon annan leverantör.


2022-05-04

TensorFlow.

Jag har installerat TensorFlow Lite på ny Raspberry Pi 4B och erhållit samma fel.
Jag har mailat tidningen för att förhoppningsvis få reda på hur man åtgärdar syntaxfelet.
Jag fick svar med lösningen:

Sedan ska man se till att man har en kamera inkopplad.

Nu kan jag börja lära mig skriva program för AI.


2022-05-02

TensorFlow.

Jag avser att försöka mig på AI och tänkt använda TensorFlow.
Tidningen LINUX Format har en artikel i nummer LXF288 där man beskriver hur man installerar TensorFlow Lite. Man föreslår Raspberry Pi 4 64bit. Jag har bara 32bit-version men försökte i allafall.
Jag lyckades inte.
Följande hände:

Får se vad jag ska göra.


2022-04-18

Raspberry Pi 5 ?.

Det börjar dyka upp funderingar om när Raspberry Pi 5 ska dyka up. Det spekuleras i vad den kan komma att innehålla samt även önskemål om vilka förbättringar som borde göras.
Ännu håller Raspberry Pi Foundation tyst.
Länk till en spekulation om vad som komma skall?


2022-03-20

Raspberry Pi Display HAT Mini.

Tidningen Linux Format hade i sitt februarinummer "LXF285" en artikel om Display HAT Mini samt en artikel om att använda densamma med temperatursensorn Adafruit AHT20.
Detta fick mig att införskaffa dem. Det var tur att artikeln om användning av sensorn fanns där. Raspberry Pi behövdes kompletteras med en del program samt uppgraderas.
Även införskaffandet medförde en del besvärligheter. Sensorn och dess anslutningskabel finns/fanns inte attköpa i Sverige utan jag fick inhandla dem från Englan. Detta i sin tur fick till följd krångel med PostNord och tull.
Men efter montering och programmering fungerar det hela till min belåtenhet.


2022-02-03

Raspberry Pi Zero 2 W och vncviewertrubbel.

Idag löste jag ett problem med vncserver. Lösningen var att det kommit en uppgradering av Raspberry Pi OS, version buster.
Problemet i sig var att det blev fel windowstorlek när man anropade datorn med vncviewer- Det gick inte att ändra storleken från 720x400. I och med uppgraderinget löstes problemet av sig självt.


2022-01-08

Raspberry Pi Zero 2 W trubbel.

När jag skulle installera OS så gick jag på pumpen. Ingen av mina två RPi Zero 2W ville boota. Den gröna lysdioden tändes inte.
Jag trodde att jag haft sönder mina RPi i samband med installation av den 40-pinnade stiftlisten. Men efter ett tag så provade jag med ett nytt SD-kort med ny OS-installation. Då gick det att få igång Raspberry Pi:erna. Vid något tillfälle så hade SD-korten blivit så skadade att inte ens den gröna dioden kunde tändas.
Att det tog lång tid att installera OS:et gjorde mindre i och med att jag lyckades installera OS:et.


2022-01-06

Nytt år.

I och med att det blivit ett nytt år så tyckter jag det är dags att börja med en ny sida i min blogg.

Raspberry Pi Zero 2 W.

Det har under en tid varit brist på Raspberry Pi Zero 2 W på grund av brist på integrerade kretsar i huvudsak beroende av bilindustrin.Många leverantörer av Raspberry Pi har inte haft några Raspberry Pi Zero att leverera. Dock har jag lyckats beställa från Danmark, Raspberry Pi.dk.
Jag lade beställningen den 31 december. Leveranser har skett med båt till Göteborg. Därifrån med bil? till Early Bird i Uppsala. Sändningen kom mig tillhanda den 7:e januari kl 10:00.
Nu vidtar installation.