Sidan 182020-11-13

RaspController.

I nr LXF268 av tidningen Linux Format finns en artikel om en app för smartphone om att styra Raspberry Pi. Jag har installerat appen i min Android och testat appen. Fungerar som väntat. Appen installeras från Google Play Store.


2020-11-06

BerryClip.

BerryClip är ett tillbehör till Raspberry Pi. Jag har monterat kortet på en Raspberry Pi Zero. Installerat operativsystem är Raspbian jessie- Den senaste versionen av Rasbian Jessie är från 2017-06-21. När jag nu startar om RPi Zero så låter buzzern kontinuerligt. Något har hänt med operativsystemet eller senare uppgradering av program.
I samband med omstart måste jag manuellt köra ett program för att stänga av buzzern. I forumet för Raspberry Pi hittade jag orsaken till problemet. Jag hade satt SPI aktiv (hög). När jag satte den inaktiv (låg) med programmet raspi-config (sudo raspi-config) försvann problemet.


2020-10-28

Mageia/Debian.

I går för sökte jag installera Mageia 7.2 samt Mageia 8 Beta 1 på en IBM ThinkPad R40. Vid omstart hamnade jag i bägge fallen i en vit skärm med en markör. Jag kom inte vidare,
Idag har jag installerat Debian 10 (i386) med lyckat resultat. Det tog några timmar men datorn startar som önskat. Nu får jag lära mig Debian men jag tror det ska gå bra eftersom jag har en del erfarenhet från Raspian/Raspberry Pi OS.


2020-10-24

Htmltrubbel.

Härom dagen installerade jag Raspberry Pi OS på ett SD-kort. Efter installation av OS och egna program jag program för att styra RPi via webben. Men jag fick det inte att fungera. Tester lokalt i RPi fungerade som förväntat. Efter flera försök gav jag upp. Senare, på natten, kom jag att tänka en på sak. Jag hade glömt att sätta behörigheten på mappen /var/www. När jag gjort det så fungerade det som det skulle.


2020-10-22

Python.

Jag har kompletterat mina programexempel i Python med ett program om input/read på en GPIO för till exempel en dörrklocka..


2020-10-13

Öppet nät.

För två veckor sedan (2020-09-28) fick jag så kallat Öppet Nät installerat. Installation och var strulig och det tog två veckor innan allt fungerade. Det var mest telefonin som strulade.


2020-10-01

Uppdateringar.

Med ett flertal datorer inklusive ett flertal Raspberry Pi'er så blir tillsist alla uppdateringar ganska jobbiga. Det kommer uppdateringar mer eller mindre varje dag.
När det gäller Raspberry Pi så blir uppgradering från Wheezy mer och mer nödvändig eftersom versionen inte längre underhålls med rättningar.
Dagens uppgradering av en Raspberry Pi 2B från stretch till buster omfattar 1202 filer på tillsammans 653 MB. Ett ERROR inträffade vilket medförde att jag fick starta om uppgraderingen med 116 filer kvar att uppgradera.
Krångel vid reboot. Uppgraderingen gick inte. Tid = 1 tim 10 min.
Fick fixa ett nytt SD-kort med Raspberr Pi OS med version buster.


2020-09-24

Diverse Raspberry Pi.

Jag har under en tid jobbat en del med administration av mina Raspberry Pi'n
Uppgraderig av OS.
Ett försök att uppgradera OS på en Raspberry Pi Zero från stretch till buster. Försöket lyckades inte. Jag har inte analyserat varför det inte gick.

Installation av skrivare, nätverksskrivare.
Har tillsvidare inte lyckats. Problemet är att programmet CUPS ger inte möjlighet att ansluta en nätverksskrivare ansluten direkt till det lokala nätverket, LAN.
Jag upptäckte att man skulle välja alternativet .
Ett annat problem var att jag inte kunde nå https://localhost:631. Programmet påstår att det är ett proxyproblem. "localhost avvisade anslutningen"
Kan inte hitta vad jag ska ändra. Ett problem tycks bero på att skrivaren är en HP Color Laser 150nw.


2020-09-12

Fläktförsedd kylare till Raspberry Pi.

Jag har nu använt en Dual Fan Heatsink Case for Raspberry Pi 4 i över en vecka och kontrollerat CPU-temperaturen med jämna mellanrum. Temperaturen håller sig hela tiden runt 45 grader. Det känns verkligen tryggt. Speciellt som jag har "bränt" upp en Raspberry Pi 4 B.


2020-09-10

Raspberry Pi och webbsida.

Ånyo har jag lärt mig vad jag måste göra för att kunna styra Raspberry Pi från en webbsida.