Sidan 182021-04-10

Mageia 8.

HURRA!!
Jag har uppgraderat från Mageia 7 till Mageia 8. Det gick smärtfritt. Det tog lite tid, 4 timmar bra precis.
Jag har varit så nervös och orolig för att göra den här uppgraderingen med tanke på hur det gick på den andra datorn.
Jag fick information via en icon i aktionspanelen, Genom att klicka på iconen så satte uppgraderingen igång. Som jag upplevde det så gick det helt OK. Klart efter 4 timmar. HURRA!


2021-04-07

Backup av Raspberry Pi.

Idag har jag verkligen haft nytta av att jag tagit backup på mina Raspberry Pi. Jag blev tvungen att installera om OS:et efter ett misslyckat försök att uppgradera från "Stretch" till "Buster". Just den här Raspberry Pi:en är/var konfigurerad och försedd med rfid. Tackvare backuperna slapp jag att skriva om alla programmen om bland annat rfid. Jag läste/kopierade tillbaka filerna från backupen och kunde sedan köra programmen som tänkt.
Backuperna sparade mig mycket merarbete.


2021-03-31

Raspberry Pi Pico.

Nu har jag fått till det med att programmera Raspberry Pi Pico.
Raspberry Pi Pico är inte en ny modell av Raspberry Pi, det är en microkontroller. En microcontroller innehåller inget OS (operativsystem). En microkontroller utför endast en uppgift, kör bara ett enda program. Det finns två(2) utveklings möjligheter att utveckla progran för RPi Pico, C/C++ SDk och en MicroPython port.
I går lyckades jag skriva mitt första program till RPi Pico via micropython port. Det var inte helt enkelt, Det är lite omständligt. Många steg.
Återstår att göra ett försök att utveckla ett program med C.


2021-03-27

Mageia 8.

Äntligen. Jag lyckades inte uppgradera till Mageia 8. Jag blev tvungen att installera Mageia 8 från grunden. Sedan fick jag ett nytt problem - att använda SSH för filöverföring från den "Stora" LapTopen till den "lilla" Laptopen. Problemet var att det inte gick att få kontakt med den "lilla" LapTopen. Efter ett par dagars felsökning hittade jag huvudfelet. Felet visade sig bestå i att det saknades ett programpaket i iso-filen. Efter att ha installerat paketet och rensat lite gamla behörighete i "stora" LapTopen så fungerar det som det ska. Nu är det bara en massa jobb som återstår.
Så nu är jag tillfreds igen.


2021-03-25

TeamViewer.

Nu har jag tröttnat på TeamViewer. Som vanligt när TeamViewer uppgraderar så upp står det problem med användningen. Jag önskar använda gratisversionen, har inte råd med omkring 370:-/månad för att hjälpa mina vänner och släktingar.Det nuvarande problemet är att efter kontakt med varandra så kopplas TeamViewer ned och går sedan inte att ansluta igen. Tråkigt att programmet har och har haft sådana problem sedan lång tid tillbaka.
Ska be dem jag ska hjälpa att installera AnyDesk, https://anydesk.com/en. AnyDesk är gratis.


2021-03-21

Micro-SD-kort.

Har börjat få problem med Raspberry Pi och SD-kort. Det verkar som SD-korten "slits ut" efter ett tag. Mitt senaste problem innebar att skrivbordbilden försvann, endast en grå yta visades. Hur jag än försökte så kunde jag inta köra Raspberry Pi i grafiskt läge. Lösningen blev att installera om Raspberry Pi OS. Det är inte första gången jag fått problem med SD-kort. Vore bra om man kunde komma på en metod för att minska "slitaget" på SD-korten. I detta fall gällde det Raspberry Pi Zero men det har även inträffat med andra modeller av Raspberry Pi.


2021-03-18

Min hemsida.

Idag sjösatte jag hemsidan https://pihlgren.eu. Sidan hänvisar till denna sida. Jag skaffade hemsidan för att jag råkade ut för att jag inte kom åt denna(min) sida. Kommer nog att använda den till något i framtiden.


2021-03-10

Mageia 8.

Idag har jag ånyo gjort ett försök med uppgradering. Försöket gjordes på Lenovo ThinkPad 25 och med iso på en USB-sticka. Även detta försök misslyckades. Vid samtliga fall innehöll felmeddelande att det saknades 48 file. Dessutom rabblades det upp en massa filnamn.


2021-03-02

Mageia 8.

Idag har jag gjort ett nytt försök. Först på en Acer TravelMate 5330 och det lyckades. Sedan på en Lenovo ThinkPad 25 och det misslyckades ånyo med samma fel. Låter det vara tillsvidare.


2021-02-27

Mageia 8.

Igår släpptes Mageia 8. Jag installerade Mageia 8 i VirtualBox på två datorer. Installationerna gick bra. Dessutom försökte jag uppgradera en dator från Mageia 7. Den uppgraderingen lyckades inte. Felmeddelandet jag fick gällde 48 felaktiga filer. Jag forskade inte vidare utan det får vänta till ett senare tillfälle.


2021-02-18

Raspberry Pi Pico.

Nu fick jag hem Raspberry Pi Pico vilken jag beställde 2021-01-21. En leveranstid på 1 månad. Tack PostNord.


2021-02-14

Raspberry Pi OS och ljud.

I och med releasen i december bytte man till PulseAudio som server för ljud. Samtidigt skiftade man från 3,5mm utaget till HDMI som standard ljudutgång. Man har inte erbjudit information om hur man ska få tillbaka 3,5mm'skontakten som ljudutgång. Det som sägs i artikeln stämmer inte, möjligheten att komma åt Device Profiles får jag inte att fungera.
Ifall jag ska få ut ljud ur 3,5mm'spluggen måste jag använda programmet omxplayer.
omxplayer ingår i Raspberry Pi OS.


2021-02-04

Raspberry Pi 400 tillbehör.

Idag anlände Flat HAT Hacker som jag beställde 2021-01-07. Det har tagit nästan 1 månad samt betalning av moms och tull efter Brexit.


2021-02-02

Raspberry Pi Pico.

Kompletterat hemsidan med lite information om Raspberry Pi Pico i väntan på leverans.


2021-01-27

Mageia och Skype.

Jag upptäckte att Skype, skypeforlinux, skapar en massa filer, "cachade". Det kunde snabbt bli flera tusen filer. Dessa filer togs inte bort när Skype avslutades. Nu har jag ordnat detta med ett skript som körs varje dag kl 6 med crontab.
Skriptet är:
rm -f /home/jan/.config/skypeforlinux/Cache/*_0


2021-01-21

Raspberry Pi Pico.

Det har kommit en ny Raspberry Pi produkt, Raspberry Pi Pico, en microkontroller byggd runt Raspberry Pi's egen RP2040. Jag passade på att beställa ett exemplar med ett par tillbehör. Jag är verkligen nyfiken på den nya produkten samt på hur lång tid det tar innan den hamnar i min brevlåda.


2021-01-16

Streama video.

Jag har äntligen hittat information om hur man gör för att streama video från RPi Camera.


2021-01-12

Trasigt microSD-kort.

Jag har åter igen råkat ut för att ett microSD-kort krånglat, se här
Det fick till följd att jag fick installera Raspberry Pi OS på ett nytt 16GB microSD-kort. Det tar lite tid att göra en komplett installation. Nu återstår arbetet med att installera mina egna C-program och Python-program.


2021-01-08

Raspberry Pi och PiKISS.

Tidningen Linux Format nummer 271 tipsar om ett tillbehörsprogram, PiKISS, som är ett kraftigt utökad variant till raspi-config. Jag har installerat det på några raspberry Pi 4, men ska fungera på till alla versioner av Raspberry Pi.
Programmet kan laddas ner med kommando:
curl -sSL https://git.io/JfAPE | bash


2021-01-07

Raspberry Pi 400 tillbehör.

Eftersom jag har beställt en Raspberry Pi 400 med svenskt tangentbord har jag nu beställt ett tillbehör till RPi 400, Flat HAT Hacker. Gör det lättare att ansluta tillbehör till RPi 400.


2020-12-30

Raspberry Pi 400.

Jag har beställt en Raspberry Pi 400 med svenskt tangentbord. Leverans beräknas till i slutet av januari. Ska bli kul att testa.
2021-01-22.
Fick just ett mail som meddelade att leverans sker först i Mars.


2020-12-20

Python filhantering.

Jag har lagt upp ett exempel på hur man kan arbeta med filer i Python. Exemplet visar hur man skriver till, lägger till samt läser innehållet i en textfil.


2020-12-05

Raspberry Pi OS.

Den 2 december släpptes senaste versionen av Raspberry Pi OS. I länken finns beskrivning av vad som är nytt samt instruktioner för uppdatering av befintligt OS.


2020-12-04

Raspberry Pi och Enviro+.

Enviro+ är ett tillbehör till Raspberry Pi vars storlek passar Raspberry Pi Zero och är försedd med 0.96" färgLCD. Enviro+ är bestyckad med en uppsjö av sensorer: temperatur, tryck, luftfuktighet, ljus, ljudstyrka samt gaser. Leverantören Pimoroni tillhandahåller ett stort antal programexempel.


2020-11-30

Mageia och vit skärm.

Jag har installerat Mageia 7.1 i en IBM ThinkPad R40. Installationen tog extremt lång tid, åtskilliga timmar. När jag startade om datorn så slutade det med en helt vit skärm istället för en inloggningsbild. Trots flera försök att starta datorn slutade det med en vit skärm.


2020-11-13

RaspController.

I nr LXF268 av tidningen Linux Format finns en artikel om en app för smartphone om att styra Raspberry Pi. Jag har installerat appen i min Android och testat appen. Fungerar som väntat. Appen installeras från Google Play Store.


2020-11-06

BerryClip.

BerryClip är ett tillbehör till Raspberry Pi. Jag har monterat kortet på en Raspberry Pi Zero. Installerat operativsystem är Raspbian jessie- Den senaste versionen av Rasbian Jessie är från 2017-06-21. När jag nu startar om RPi Zero så låter buzzern kontinuerligt. Något har hänt med operativsystemet eller senare uppgradering av program.
I samband med omstart måste jag manuellt köra ett program för att stänga av buzzern. I forumet för Raspberry Pi hittade jag orsaken till problemet. Jag hade satt SPI aktiv (hög). När jag satte den inaktiv (låg) med programmet raspi-config (sudo raspi-config) försvann problemet.


2020-10-28

Mageia/Debian.

I går för sökte jag installera Mageia 7.2 samt Mageia 8 Beta 1 på en IBM ThinkPad R40. Vid omstart hamnade jag i bägge fallen i en vit skärm med en markör. Jag kom inte vidare,
Idag har jag installerat Debian 10 (i386) med lyckat resultat. Det tog några timmar men datorn startar som önskat. Nu får jag lära mig Debian men jag tror det ska gå bra eftersom jag har en del erfarenhet från Raspian/Raspberry Pi OS.


2020-10-24

Htmltrubbel.

Härom dagen installerade jag Raspberry Pi OS på ett SD-kort. Efter installation av OS och egna program jag program för att styra RPi via webben. Men jag fick det inte att fungera. Tester lokalt i RPi fungerade som förväntat. Efter flera försök gav jag upp. Senare, på natten, kom jag att tänka en på sak. Jag hade glömt att sätta behörigheten på mappen /var/www. När jag gjort det så fungerade det som det skulle.


2020-10-22

Python.

Jag har kompletterat mina programexempel i Python med ett program om input/read på en GPIO för till exempel en dörrklocka..


2020-10-13

Öppet nät.

För två veckor sedan (2020-09-28) fick jag så kallat Öppet Nät installerat. Installation och var strulig och det tog två veckor innan allt fungerade. Det var mest telefonin som strulade.


2020-10-01

Uppdateringar.

Med ett flertal datorer inklusive ett flertal Raspberry Pi'er så blir tillsist alla uppdateringar ganska jobbiga. Det kommer uppdateringar mer eller mindre varje dag.
När det gäller Raspberry Pi så blir uppgradering från Wheezy mer och mer nödvändig eftersom versionen inte längre underhålls med rättningar.
Dagens uppgradering av en Raspberry Pi 2B från stretch till buster omfattar 1202 filer på tillsammans 653 MB. Ett ERROR inträffade vilket medförde att jag fick starta om uppgraderingen med 116 filer kvar att uppgradera.
Krångel vid reboot. Uppgraderingen gick inte. Tid = 1 tim 10 min.
Fick fixa ett nytt SD-kort med Raspberr Pi OS med version buster.


2020-09-24

Diverse Raspberry Pi.

Jag har under en tid jobbat en del med administration av mina Raspberry Pi'n
Uppgraderig av OS.
Ett försök att uppgradera OS på en Raspberry Pi Zero från stretch till buster. Försöket lyckades inte. Jag har inte analyserat varför det inte gick.

Installation av skrivare, nätverksskrivare.
Har tillsvidare inte lyckats. Problemet är att programmet CUPS ger inte möjlighet att ansluta en nätverksskrivare ansluten direkt till det lokala nätverket, LAN.
Jag upptäckte att man skulle välja alternativet .
Ett annat problem var att jag inte kunde nå https://localhost:631. Programmet påstår att det är ett proxyproblem. "localhost avvisade anslutningen"
Kan inte hitta vad jag ska ändra. Ett problem tycks bero på att skrivaren är en HP Color Laser 150nw.


2020-09-12

Fläktförsedd kylare till Raspberry Pi.

Jag har nu använt en Dual Fan Heatsink Case for Raspberry Pi 4 i över en vecka och kontrollerat CPU-temperaturen med jämna mellanrum. Temperaturen håller sig hela tiden runt 45 grader. Det känns verkligen tryggt. Speciellt som jag har "bränt" upp en Raspberry Pi 4 B.


2020-09-10

Raspberry Pi och webbsida.

Ånyo har jag lärt mig vad jag måste göra för att kunna styra Raspberry Pi från en webbsida.