Sidan 18
Sidan 20
2021-12-14

Nätverksstrul.

Den sista tiden har jag haft lite strul med mitt lokala nätverk. Strulet beror på sammanblandning av IP-addresser. Address har pekat på fel dator, dator har fått fel address, address har pekat på flera datorer.
Orsaken till hopblandningen bottnar i att jag bytt router och i och med det bytte nätverksnummer.
Det tar lite tid att rätta till felen. Man måste logga in lokalt, hårdvarumässig, med skärm, mus och tangentbord för att kunna rätta till en del av felen.


2021-11-15

Raspberry Pi OS Bullseye, uppgradering.

Nu har jag kört en uppgradering på en Raspberry Pi 3A med ett 16GB SM-card. 1605 paket ska uppgraderas vilket verkar innebära 1250 filer. Uppgraderingen verkar gå snabbare än när jag gjorde en ny installation på ett SD-kort.
Under uppgraderingen tappade jag kontakten med datorn. Den gröna lysdioden blinkar hela tiden. Jag startade om datorn - bröt strömmen och anslöt strömmen igen. Allt verkar fungera. Uppgraderingen tog totalt 60 minuter.


2021-11-10

Raspberry Pi OS Bullseye

Nu har jag installerat OS:et för testning på ett 16 GB SD-kort. Installationen gick problemfritt. Efter installationen gjorde jag en upgradering, 32 filer. Nu väntar jag på ett 32 GB-kort för göra en slutlig installation.


2021-11-09

Raspberry Pi OS

Ny version av Raspberry Pi OS, Bullseye, har kommit ut. Länk till Raspberry Pi's med information.


2021-11-02

Fishing e-mail?

Till och från får jag mail som "tilltalar" mig med ett annat namn än mitt eget, till exempel "Käre Jonas". Jag skickar dem direkt till papperskorgen varpå jag tömmer papperskorgen. Jag har undrat vad avsändaren menar med ett dyligt mail? Fishing? TV-programmet Hackad har gjort mig mera nervös på vad som pågår.
Angående Raspberry Pi Pico så trots att jag erhållit en ny bok om densamma så har intresset för densamma tagit slut.


2021-10-21

Hackad.

I TV-programmet Hackad så upptäckte jag att det är en Raspberry Pi man använder som "dator" och placerar inne hos företag och ansluter till deras nätverk.


2021-10-19

Raspberry Pi. Lagad termometer.

Min utomhus termometer med Raspberry Pi Zero W slutade fungera för någon månad sedan. Orsaken var avbrott i ledningen från senonsorn, DHT22. Ledningen gick ut mellan fönster och fönsterram och hade klämts av.
Nu har jag lyckats samla energi nog för att åtgärda felet.


2021-08-31

Kraschade wifi-routrar. Lösning.

En bekant kom på lösningen. Routern hade automatiskt valt kanal 1 på 2,4 GHz-bandet för wifi men signalen var i det närmaste obefintlig. Genom att i detta fall manuellt välja kanal 5 så erhölls en betydligt kraftigare signal och 2,4 GHz-bandet fungerade som det det skulle.
Så nu fungerar både 5,0 GHz-bandet och 2,4 GHz-bandet som de ska.


2021-08-23

Kraschade wifi-routrar.

För ett par veckor fick jag problem med två routrar vad avser wifi, 2,4GHz-bandet. Bägge routrarna visade/hanterade 2,4GHz-bandet sporadiskt. Man kunde använda bandet till och från. De visade sig i en scanner då och då. Sättet som felet uppträdde gjorde det svårt att felsöka.
Sättet att åtgärda fel blev att byta ut de två routrarna till en router. Detta i sin tur fick till följd att jaginstallerade nytt nätverk med ny IP-adress. Som följd av det nya nätverket fick jag ett merarbete genom att jag blev tvungen att byta IP-address på alla mina Raspberry Pi.
Till varje dator måste jag kopppla in bildskärm, tangentbord och mus för att kunna göra ändringarna i respektive dator. Det arbetet tar sin tid och kommer att ta någon/några veckor.


2021-07-22

Gtk.

Idag har jag uppdatera sidan om Gtk.
Det finns två verisioner av Gtk development, 2.0 och 3.0. Det förekommer en mindre differens mellan dem vad gäller kommandon/funktioer vilket får till följd till små problem i samband med kompilering av program.


2021-07-07

Raspberry Pi 400/FLAT HAT Hacker.

När jag försöker koppla in FLAT HAT Hacker kortet visar det sig att två "delar" av kortet förhindrar att kortet kan monteras i
Raspberry Pi 400. Det går inte att trycka in kontakten i Raspberry Pi 400.
Jag fundera på om jag ska försöka skära av de två "nabbarna". Längst ner till höger kan den högra "nabben" anas lite svagt.

Hurra! Jag lyckades skära bort de två utskjutande "nabbarna" och sedan ansluta FLAT HAT Hacker-kortet. Nu kan jag använda kortet för mina experiment.


2021-07-02

Raspberry Pi 400.

Idag, klockan 09:30, anlände Raspberry Pi 400 med tangentbord med svenska tecken. Så nu börjar arbetet med installation av Raspberry Pi OS samt anpassning både till svenska förhållanden samt till mina personliga önskemål. Bland annat avser jag att använda 64GB SD-kort. Vidare ska den tidigare införskaffade FLAT HAT Hacker monteras och testas. Det visade sig att kontakterna inte passade för varandra. Jag måste skaffa en flatkabel med hankontakter i båda ändar.


2021-07-01

Raspberry Pi 400 se.

Idag fick jag besked om att min beställning från den 30/12 2020 nu levereras i morgon.


2021-06-23

Nätverksstrul.

Just nu lever jag med nätverksstrul.
Mitt/mina nätverk består av två routrar. Den första routern är kopplad till inkommande optiska fiberkabelanslutning. Den arbetar med nätverk på 10.0.x.x. och ger wifi på 2,4 GHz. Den andra routern är ansluten till den första routern och arbetar med 192.168.x.x. ger wifi på både 2,4 GHz och 5 GHz.
Strulet för mig innebär osäkerhet om vilket frekvensband samt vilket nätverk som mina RPi kopplas upp till samt lite darrig kontakt.
Det är inte otroligt att mina problem beror på dubblering av IP-addresser. ????


2021-06-14

Temperatursensor kaos.

Här om dagen slutade min temperatursensor (DHT22) att fungera. Jag höll på i flera timmar för att hitta orsaken, letade programfel med mera. Jag hade placerat sensorn i en liten "plastmugg" för att skydda sensorn mot regn.
Idag tog jag in sensorn för att förbereda byte av sensor. Då upptäcker jag att behållaren är full med vatten. Det var/är orsaken till mitt problem. Jag har tömt behållaren på vatten och lagt sensorn att torka med hopp om att den ska fungera igen när den blivit torr.
Ha! Den fugerar!
Nu gäller det att hitta en behållare som är garanterat vattentät.


2021-06-04

Cockpit.

Har hittat och installerat ett program(Cockpit) för att kontrollera Raspberry Pi från en central plats.
Har just installerat programmet och testat lite snabbt. Kan eventuellt vara användbart för att administrera flera Raspberry Pi:er.


2021-05-30

Raspberry Pi 400.

Leveransen uppskjuten till i Juni. Lång leveranstid med tanke på att beställlningen lades i slutet på December. Men det beror visst på Corona-pandemin.


2021-05-20

Enkel PHP bildvisning.

För ett par dagar sedan fick jag tips av en vän om ett program för hemsidor. Programmet möjligör att visa bilder/bildspel på hemsidan. Programmet heter Single File PHP Gallery 4.7.1.
Länk till sidan: http://sye.dk/sfpg/


2021-05-13

Skype trubbel.

Skype har uppdaerats och jag fick information om att avsluta skype och göra en uppdatering. Uppdateringen misslyckades på grund av avsaknaden av en lib, libatomic eller libatomic1.
Jag felanmälde detta till Mageia och fick då följande förslag:
rpm -ivh /home/användarnamn/Downloads/skypeforlinux-64.rpm
Problemet löst! Kommandot ska köras som root.


2021-05-09

Mageia 8 trubbel.

Jag har fått trubbel med inloggningen till en användare. Kan inte logga in. Efter att ha skrivit lösenordet låser sig tangentbordet, ingenting händer. Jag måste starta om och logga in som root. Så nu försöker jag lösa det problemet. Under tiden har jag fått lov att skapa en ny användare. Just nu väntar jag på hjälp från Mageia Forum för att kunna låsa upp min ordinarie användare.


2021-04-30

Manuell editering av micro-SD.

På grund av en ominstallation av Raspberry OS som gick lite snett och där jag inte fick kontakt med tangentbordet blev jag tvungen att sätta microSD-kortet i en kortläsare. Här kom jag åt filen /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.config och skriva in lösenordet till wifi-routern. Detta möjliggjorde sedan att jag kunde koppla upp mig till datorn och fortsätta med konfigureringen.


2021-04-17

Ny bildskärm.

Jag har införskaffat en ny bildskärm. Den gamla skärmen (24") la av helt plötsligt. Den nya skärmen blev en 34"-are (svängd).
Men det uppstod genast problem. Mina datorer hade VGA-kontakter för anslutning av skärmen. Min nya laptop var som tur var även försedd med HDMI-utgång. Detta har gjort att den datorn kan jag få att fungera med den nya skärmen. Den äldre laptopen (huvuddator) får vänta tills jag får en adapter (VGA till HDMI).
Det är faktiskt en riktigt stor fördel med en vid skärm. Jag får plats med ganska många "fönster" bredvid varandra. Mycket praktiskt när man håller på med utveckling.


2021-04-10

Mageia 8.

HURRA!!
Jag har uppgraderat från Mageia 7 till Mageia 8. Det gick smärtfritt. Det tog lite tid, 4 timmar bra precis.
Jag har varit så nervös och orolig för att göra den här uppgraderingen med tanke på hur det gick på den andra datorn.
Jag fick information via en icon i aktionspanelen, Genom att klicka på iconen så satte uppgraderingen igång. Som jag upplevde det så gick det helt OK. Klart efter 4 timmar. HURRA!


2021-04-07

Backup av Raspberry Pi.

Idag har jag verkligen haft nytta av att jag tagit backup på mina Raspberry Pi. Jag blev tvungen att installera om OS:et efter ett misslyckat försök att uppgradera från "Stretch" till "Buster". Just den här Raspberry Pi:en är/var konfigurerad och försedd med rfid. Tackvare backuperna slapp jag att skriva om alla programmen om bland annat rfid. Jag läste/kopierade tillbaka filerna från backupen och kunde sedan köra programmen som tänkt.
Backuperna sparade mig mycket merarbete.


2021-03-31

Raspberry Pi Pico.

Nu har jag fått till det med att programmera Raspberry Pi Pico.
Raspberry Pi Pico är inte en ny modell av Raspberry Pi, det är en microkontroller. En microcontroller innehåller inget OS (operativsystem). En microkontroller utför endast en uppgift, kör bara ett enda program. Det finns två(2) utveklings möjligheter att utveckla progran för RPi Pico, C/C++ SDk och en MicroPython port.
I går lyckades jag skriva mitt första program till RPi Pico via micropython port. Det var inte helt enkelt, Det är lite omständligt. Många steg.
Återstår att göra ett försök att utveckla ett program med C.


2021-03-27

Mageia 8.

Äntligen. Jag lyckades inte uppgradera till Mageia 8. Jag blev tvungen att installera Mageia 8 från grunden. Sedan fick jag ett nytt problem - att använda SSH för filöverföring från den "Stora" LapTopen till den "lilla" Laptopen. Problemet var att det inte gick att få kontakt med den "lilla" LapTopen. Efter ett par dagars felsökning hittade jag huvudfelet. Felet visade sig bestå i att det saknades ett programpaket i iso-filen. Efter att ha installerat paketet och rensat lite gamla behörighete i "stora" LapTopen så fungerar det som det ska. Nu är det bara en massa jobb som återstår.
Så nu är jag tillfreds igen.


2021-03-25

TeamViewer.

Nu har jag tröttnat på TeamViewer. Som vanligt när TeamViewer uppgraderar så upp står det problem med användningen. Jag önskar använda gratisversionen, har inte råd med omkring 370:-/månad för att hjälpa mina vänner och släktingar.Det nuvarande problemet är att efter kontakt med varandra så kopplas TeamViewer ned och går sedan inte att ansluta igen. Tråkigt att programmet har och har haft sådana problem sedan lång tid tillbaka.
Ska be dem jag ska hjälpa att installera AnyDesk, https://anydesk.com/en. AnyDesk är gratis.


2021-03-21

Micro-SD-kort.

Har börjat få problem med Raspberry Pi och SD-kort. Det verkar som SD-korten "slits ut" efter ett tag. Mitt senaste problem innebar att skrivbordbilden försvann, endast en grå yta visades. Hur jag än försökte så kunde jag inta köra Raspberry Pi i grafiskt läge. Lösningen blev att installera om Raspberry Pi OS. Det är inte första gången jag fått problem med SD-kort. Vore bra om man kunde komma på en metod för att minska "slitaget" på SD-korten. I detta fall gällde det Raspberry Pi Zero men det har även inträffat med andra modeller av Raspberry Pi.


2021-03-18

Min hemsida.

Idag sjösatte jag hemsidan https://pihlgren.eu. Sidan hänvisar till denna sida. Jag skaffade hemsidan för att jag råkade ut för att jag inte kom åt denna(min) sida. Kommer nog att använda den till något i framtiden.


2021-03-10

Mageia 8.

Idag har jag ånyo gjort ett försök med uppgradering. Försöket gjordes på Lenovo ThinkPad 25 och med iso på en USB-sticka. Även detta försök misslyckades. Vid samtliga fall innehöll felmeddelande att det saknades 48 file. Dessutom rabblades det upp en massa filnamn.


2021-03-02

Mageia 8.

Idag har jag gjort ett nytt försök. Först på en Acer TravelMate 5330 och det lyckades. Sedan på en Lenovo ThinkPad 25 och det misslyckades ånyo med samma fel. Låter det vara tillsvidare.


2021-02-27

Mageia 8.

Igår släpptes Mageia 8. Jag installerade Mageia 8 i VirtualBox på två datorer. Installationerna gick bra. Dessutom försökte jag uppgradera en dator från Mageia 7. Den uppgraderingen lyckades inte. Felmeddelandet jag fick gällde 48 felaktiga filer. Jag forskade inte vidare utan det får vänta till ett senare tillfälle.


2021-02-18

Raspberry Pi Pico.

Nu fick jag hem Raspberry Pi Pico vilken jag beställde 2021-01-21. En leveranstid på 1 månad. Tack PostNord.


2021-02-14

Raspberry Pi OS och ljud.

I och med releasen i december bytte man till PulseAudio som server för ljud. Samtidigt skiftade man från 3,5mm utaget till HDMI som standard ljudutgång. Man har inte erbjudit information om hur man ska få tillbaka 3,5mm'skontakten som ljudutgång. Det som sägs i artikeln stämmer inte, möjligheten att komma åt Device Profiles får jag inte att fungera.
Ifall jag ska få ut ljud ur 3,5mm'spluggen måste jag använda programmet omxplayer.
omxplayer ingår i Raspberry Pi OS.


2021-02-04

Raspberry Pi 400 tillbehör.

Idag anlände Flat HAT Hacker som jag beställde 2021-01-07. Det har tagit nästan 1 månad samt betalning av moms och tull efter Brexit.


2021-02-02

Raspberry Pi Pico.

Kompletterat hemsidan med lite information om Raspberry Pi Pico i väntan på leverans.


2021-01-27

Mageia och Skype.

Jag upptäckte att Skype, skypeforlinux, skapar en massa filer, "cachade". Det kunde snabbt bli flera tusen filer. Dessa filer togs inte bort när Skype avslutades. Nu har jag ordnat detta med ett skript som körs varje dag kl 6 med crontab.
Skriptet är:
rm -f /home/jan/.config/skypeforlinux/Cache/*_0


2021-01-21

Raspberry Pi Pico.

Det har kommit en ny Raspberry Pi produkt, Raspberry Pi Pico, en microkontroller byggd runt Raspberry Pi's egen RP2040. Jag passade på att beställa ett exemplar med ett par tillbehör. Jag är verkligen nyfiken på den nya produkten samt på hur lång tid det tar innan den hamnar i min brevlåda.


2021-01-16

Streama video.

Jag har äntligen hittat information om hur man gör för att streama video från RPi Camera.


2021-01-12

Trasigt microSD-kort.

Jag har åter igen råkat ut för att ett microSD-kort krånglat, se här
Det fick till följd att jag fick installera Raspberry Pi OS på ett nytt 16GB microSD-kort. Det tar lite tid att göra en komplett installation. Nu återstår arbetet med att installera mina egna C-program och Python-program.


2021-01-08

Raspberry Pi och PiKISS.

Tidningen Linux Format nummer 271 tipsar om ett tillbehörsprogram, PiKISS, som är ett kraftigt utökad variant till raspi-config. Jag har installerat det på några raspberry Pi 4, men ska fungera på till alla versioner av Raspberry Pi.
Programmet kan laddas ner med kommando:
curl -sSL https://git.io/JfAPE | bash


2021-01-07

Raspberry Pi 400 tillbehör.

Eftersom jag har beställt en Raspberry Pi 400 med svenskt tangentbord har jag nu beställt ett tillbehör till RPi 400, Flat HAT Hacker. Gör det lättare att ansluta tillbehör till RPi 400.


2020-12-30

Raspberry Pi 400.

Jag har beställt en Raspberry Pi 400 med svenskt tangentbord. Leverans beräknas till i slutet av januari. Ska bli kul att testa.
2021-01-22.
Fick just ett mail som meddelade att leverans sker först i Mars.
2021-05-29
Idag erhöll jag ett nytt mail om uppskjuten leverans, nu gäller leverans någon gång i Juni.


2020-12-20

Python filhantering.

Jag har lagt upp ett exempel på hur man kan arbeta med filer i Python. Exemplet visar hur man skriver till, lägger till samt läser innehållet i en textfil.


2020-12-05

Raspberry Pi OS.

Den 2 december släpptes senaste versionen av Raspberry Pi OS. I länken finns beskrivning av vad som är nytt samt instruktioner för uppdatering av befintligt OS.


2020-12-04

Raspberry Pi och Enviro+.

Enviro+ är ett tillbehör till Raspberry Pi vars storlek passar Raspberry Pi Zero och är försedd med 0.96" färgLCD. Enviro+ är bestyckad med en uppsjö av sensorer: temperatur, tryck, luftfuktighet, ljus, ljudstyrka samt gaser. Leverantören Pimoroni tillhandahåller ett stort antal programexempel.


2020-11-30

Mageia och vit skärm.

Jag har installerat Mageia 7.1 i en IBM ThinkPad R40. Installationen tog extremt lång tid, åtskilliga timmar. När jag startade om datorn så slutade det med en helt vit skärm istället för en inloggningsbild. Trots flera försök att starta datorn slutade det med en vit skärm.


2020-11-13

RaspController.

I nr LXF268 av tidningen Linux Format finns en artikel om en app för smartphone om att styra Raspberry Pi. Jag har installerat appen i min Android och testat appen. Fungerar som väntat. Appen installeras från Google Play Store.


2020-11-06

BerryClip.

BerryClip är ett tillbehör till Raspberry Pi. Jag har monterat kortet på en Raspberry Pi Zero. Installerat operativsystem är Raspbian jessie- Den senaste versionen av Rasbian Jessie är från 2017-06-21. När jag nu startar om RPi Zero så låter buzzern kontinuerligt. Något har hänt med operativsystemet eller senare uppgradering av program.
I samband med omstart måste jag manuellt köra ett program för att stänga av buzzern. I forumet för Raspberry Pi hittade jag orsaken till problemet. Jag hade satt SPI aktiv (hög). När jag satte den inaktiv (låg) med programmet raspi-config (sudo raspi-config) försvann problemet.


2020-10-28

Mageia/Debian.

I går för sökte jag installera Mageia 7.2 samt Mageia 8 Beta 1 på en IBM ThinkPad R40. Vid omstart hamnade jag i bägge fallen i en vit skärm med en markör. Jag kom inte vidare,
Idag har jag installerat Debian 10 (i386) med lyckat resultat. Det tog några timmar men datorn startar som önskat. Nu får jag lära mig Debian men jag tror det ska gå bra eftersom jag har en del erfarenhet från Raspian/Raspberry Pi OS.


2020-10-24

Htmltrubbel.

Härom dagen installerade jag Raspberry Pi OS på ett SD-kort. Efter installation av OS och egna program jag program för att styra RPi via webben. Men jag fick det inte att fungera. Tester lokalt i RPi fungerade som förväntat. Efter flera försök gav jag upp. Senare, på natten, kom jag att tänka en på sak. Jag hade glömt att sätta behörigheten på mappen /var/www. När jag gjort det så fungerade det som det skulle.


2020-10-22

Python.

Jag har kompletterat mina programexempel i Python med ett program om input/read på en GPIO för till exempel en dörrklocka..


2020-10-13

Öppet nät.

För två veckor sedan (2020-09-28) fick jag så kallat Öppet Nät installerat. Installation och var strulig och det tog två veckor innan allt fungerade. Det var mest telefonin som strulade.


2020-10-01

Uppdateringar.

Med ett flertal datorer inklusive ett flertal Raspberry Pi'er så blir tillsist alla uppdateringar ganska jobbiga. Det kommer uppdateringar mer eller mindre varje dag.
När det gäller Raspberry Pi så blir uppgradering från Wheezy mer och mer nödvändig eftersom versionen inte längre underhålls med rättningar.
Dagens uppgradering av en Raspberry Pi 2B från stretch till buster omfattar 1202 filer på tillsammans 653 MB. Ett ERROR inträffade vilket medförde att jag fick starta om uppgraderingen med 116 filer kvar att uppgradera.
Krångel vid reboot. Uppgraderingen gick inte. Tid = 1 tim 10 min.
Fick fixa ett nytt SD-kort med Raspberr Pi OS med version buster.


2020-09-24

Diverse Raspberry Pi.

Jag har under en tid jobbat en del med administration av mina Raspberry Pi'n
Uppgraderig av OS.
Ett försök att uppgradera OS på en Raspberry Pi Zero från stretch till buster. Försöket lyckades inte. Jag har inte analyserat varför det inte gick.

Installation av skrivare, nätverksskrivare.
Har tillsvidare inte lyckats. Problemet är att programmet CUPS ger inte möjlighet att ansluta en nätverksskrivare ansluten direkt till det lokala nätverket, LAN.
Jag upptäckte att man skulle välja alternativet .
Ett annat problem var att jag inte kunde nå https://localhost:631. Programmet påstår att det är ett proxyproblem. "localhost avvisade anslutningen"
Kan inte hitta vad jag ska ändra. Ett problem tycks bero på att skrivaren är en HP Color Laser 150nw.


2020-09-12

Fläktförsedd kylare till Raspberry Pi.

Jag har nu använt en Dual Fan Heatsink Case for Raspberry Pi 4 i över en vecka och kontrollerat CPU-temperaturen med jämna mellanrum. Temperaturen håller sig hela tiden runt 45 grader. Det känns verkligen tryggt. Speciellt som jag har "bränt" upp en Raspberry Pi 4 B.


2020-09-10

Raspberry Pi och webbsida.

Ånyo har jag lärt mig vad jag måste göra för att kunna styra Raspberry Pi från en webbsida.