Sidan 162018-12-10

Mageia 7 Beta 1.

Nu har Mageia 7 Beta 1 släpts och jag har just installerat operativsystemet på 2 (två) datorer i VirtualBox.


2018-12-04

Raspberry Pi 3 A+.

Jag har införskaffat ytterligare ett exemplar av Raspberry Pi 3A+. Detta exemplar fungerade direkt.


2018-12-02

Python och PiJuice HAT.

Jag har införskaffat en PiJuice HAT, en UPS för Raspberry Pi. Lite information om PiJuice HAT.


2018-11-30

Python och Tkinter.

Jag har studerat lite med om att använda Tkinter i Python. Jag börjar så smått begripa hur Tkinter fumgerar. En del förklaringar som man hittar på nätet är lite "luddiga". Men trägen vinner. Jag har lagt upp ytterligare ett exempel på sidan om Utveckling - Python och utveckling.


2018-11-23

Raspbian PC och Tkinter.

Jag har börjat titta på att programera grafiska program i Python och då använda Tkinter. Jag upptäcker då att man bör använda python 3 som skiljer sig lite från python 2. I äldre versioner av Raspbian, jessie och wheezy, kan man använda både python 2 och python 3. Det är i syntaxen de skiljer sig lite åt.
För mig börjar det med att leta upp exempel på webben och sedan modifiera dem efter mina önskemål. Därmed hamnar man på exempel som använder utgågna funktioner.
En funktion som saknas i Raspbian PC är pillow.
pip3 install pillow
fungerar inte.
Här finns Tkinter tutorial.


2018-11-18

Raspbian PC.

Raspberry Pi har kommit ut med en ny version, 4.9, av OS:et Raspbian PC, November 2018. Jag har tidigare installerat Raspbian PC på ett USB-minne och jag inbillade mig att det integick att uppdatera/uppgradera. I går gjorde jag ett test att uppgradera.
sudo apt-get update
sudo apt-get dist-upgrade
Uppgraderingen gick utmärkt. En positiv erfarenhet!


2018-11-16

Raspberry Pi 3 A+.

Ytterligare en modell av Raspberry Pi har sett dagens ljus, Raspberry Pi 3 A+.


2018-11-02

Skype.

Igår, när jag skulle testa Skype, fick jag uppmaning att upgradera Skype. Efter uppgraderingen kunde jag gå in i mitt gamla Skype-konto och korrigera mitt födelseår vilket fick till följd att jag ånyo kunde logga in på det kontot.


2018-10-20

PC med full disk.

Härom dagen råkade jag utför en dator som inte ville starta upp helt. OS:et är Mageia 6.
Det visade sig att det fanns installerat c:a 20 olika" kernels". Dessa kärnor tog c:a 2GB utrymme på disken. Efter att jag avinstallerat alla utom den senaste så fungerade datorn som den skulle igen.
Erfarenheten att endast behålla max 2 kärnor installerade samtidigt.Uppstarten av Mageia visar hur många alternativ man kan välja på. När det börjar bli fler bör man avinstallera de som är äldre.


2018-10-13

Raspberry Pi och sensor LSM303D.

LSM303D är en magnetisk- och accerlations-sensor. Efter lite problem med mjukvaran har jag lyckats testa sensorn. Nu återstår det att skapa ett C-program.


2018-10-08

ThinkPad och Raspbian PC.

Jag har installerat Raspbian PC på ett USB-minne. Enligt uppgift skulle det sedan gå att boota en PC från USB-minnet.
Jag har misslyckats med detta tills jag läste en artikel i Linux Format om att installera Linux på ThinkPad T580. Med hjälp av instruktionerna i artikeln kunde jag boota från USB-minnet.
Nu kan jag jobba med Raspbian på min PC (ThinkPad 25).
Mer information här.
Accessa Raspberry Pi från PC.


2018-10-06

Mageia 6.1.

Nu har Mageia 6.1 släppts. Mageia 6.1 är en extra version i väntan på Mageia 7 och släpps för att de som ska börja med Mageia ska slippa uppgradera en stor mängd program efter installationen.
För mig var det lite ovanlig installation men när den var klar så var det som vanligt.


2018-09-29

Raspberry Pi och "Spy Camera".

Jag har köpt Raspberry Pi Spy Camera. När den anlände blev jag "lite" besviken. Anslutningskabeln var avsedd för standard Raspberry Pi och passade inte för Raspberry Pi Zero. Felet var väl delvis mitt som inte observerade att anslutningskabeln var för standard RPi. Det står förvisso inte på deras hemsida vilken RPi den är avsedd för.
Kameran fungerar på samma sätt som den "vanliga" kameran.


2018-09-27

Raspberry Pi upgrade-trubbel.

Denna gång uppstod det problem med Raspberry Pi 2.8" USB TFT-touchscreen efter upgradering. Skärmen slutade fungera. Den ställde sig i ett läge där den väntade på signal. Trots omstart blev resultatet detsamma, väntan på signal.
Lösningen på problemet blev att köra om:
sudo dpkg -i rp-usbdisplay-dkms_1.0_all.deb
Det förutsätter att filen rp-usbdisplay-dkms_1.0_all.deb finns kvar i foldern /home/pi.
Efter omstart fungerade det som vanligt.


 
Sidan 16