Sidan 162019-06-09

Långsam laptop.

Nu efter några dagars drift har användaren sagt att det fungerar som det ska med rimliga svarstider.


2019-06-06

Långsam laptop.

En laptop, Acer TravelMate 5330, började bete sig som en gammal man, långsam vid arbete mot Goole.se. Försök med "dammsugning", uppdatering gav ingen förändring, fortfarande mycket slö.
Jag fick då rådet att ersätta hårddisken med en ny hårddisk. Jag införskaffade en 2,5" SSD-disk på 250 GB.
Montering av disken gick bra. Även installationen av Mageia 7 RC gick smutt. Det man eventuellt kan klaga på litegrann är att uppstarten av någon anledning tar lång tid men redan ser det ut att fungera utmärkt.


2019-06-03

Mageia 7 RC.

I går släpptes Mageia 7 RC. Jag har hunnit installera den i två VirtualBox "datorer". Bägge installationerna gick utmärkt, utan problem. Nu börjar en period då jag ska testa den. Inga omfattande funktionstest utan mera känna på den. Slutreleasen närmar sig och då ska man ju uppgradera sina arbetsstationer.


2019-05-21

Processortemperatur.

Jag har haft problem med hög processortemperatur. Förmodligen beror den höga temperaturen på att det kommit in damm i datorn och blockerat kylningen. Problemet har jag haft tidigare. Jag har försökt lösa det genom att använda en dammsugare och försökt suga ut dammet via ventilationsöppningarna.
Här är min preliminära lösning på problemet, övervakning av temperaturen.


2019-05-17

UPS.

För omkring ett halvår sedan införskaffade jag en UPS, Pi-UpTime UPS, men använde den inte på grund av dess mekaniska utförande. Den hade en tendes att komma åt metaliska delar på Raspberry Pi.
Idag har jag gjort ett nytt försök och denna gång fick jag till den. Bland annat tog jag bort fyra distanser och slapp därmed en extra 40-pinnars GPIO-kontakt mellan RPi och UPS.
Enligt uppgift ska föreslagna batterier räcka i mer än 12 timmar med Raspberry Pi 3. Laddnings tid uppges vara omkring 5 timmar.
Pi-UpTime UPS kan införskaffas hos Farnells.


2019-05-16

Strömavbrott.

Vi har haft ett planerat strömavbrott som varade i knappt 5 timmar. När strömmen kom tillbaka så startade alla mina Raspberry Pi upp som de skulle och som man kan förvänta sig. Speciellt den RPi som styrde en nattlampa som tänds och släcks efter solens ner och uppgång.
Det gjorde dock inte parkeringsbelysningen på gården.
Även den RPi som jag använder som klocka justerade in sig till rätt klockslag efter en liten stund.


2019-05-08

Firefox.

Häromdagen, i samband med en uppdatering av bland annat Firefox slutade adblocker/annonsblokerare att fungera. Det visade sig att Mozilla, företaget bakom Firefox, missat att ett certifikat gått ut.
I går hittade jag, på Mageia's forum, hur man löste problemet:
Öppna about:config (skriv i adressfältet på Firefox)
Ändra xpinstall.signatures.required till false
Jag installerade sedan Adblock i Firefox
Nu fungerar adblocker.

I dag på morgonen kom en uppdatering av Firefox till Mageia (daterad 2019-05-07 23:39:10 CEST).
Efter att ha installerat uppdateringen har jag ändrat tillbaka xpinstall.signatures.required till true
Nu fungerar det som det ska.


2019-05-07

Gtk.

Den sista tiden har jag till och från "lekt" med Gtk. Försök med Glade har hittills inte utfallit med något possitivt. Kanske mest för att dokumentationen vad gäller "button" verkar vara lite rudimentär.
Jag håller mig tillsvidare till att koda manuellt. På min hemsida om Gtk har jag gjort en del tillägg och rättningar.


2019-04-28

Recension.

Jag har införskaffat boken "AN INTRODUCTIO TO C & GUI PROGRAMMING" av Simon Long. Boken ges ut av Raspberry Pi PRESS. Författaren kan verkligen sin sak och är extremt pedagogisk i sin framställning. Boken börjar med omkring 73 sidor om C. Här lyckas han på ett tydligt sätt visa och förklara C:s grunder. Även en användare med grundläggande kunskaper i C får förtydliganden.
Resten av boken behandlar GUI (Graphic User Interface) där författeren valt GTK (GIMP ToolKit). Han förklarar på ett pedagogiskt sätt valet av GTK.
Boken är absolut värd de £10.00 den kostar. Den kan inhandlas hos https://store.rpipress.cc/


2019-04-17

Mageia 7 beta 3.

Idag har Mageia 7 Beta 3 kommit och jag har installerat den i VirtualBox.


2019-03-31

Recension.

Jag införskaffade boken "Learn Raspberry Pi Programming with Python" i avsikt att förbättra mina kunskaper i Python. Jag hade fått uppfattningen att boken skulle avhandla Python.
Men....
det visade sig att boken till stor del handlade om Raspberry Pi, 53 sidor om hur man installerar Raspbian mm. Därpå mycket om installation av tillbehör till Raspberry Pi. Visst, den andra hälften av boken innehåller program i Python för att styra tillbehören.
Jag hade inbillat mig att boken skulle koncentrera sig på fördjupningar i Python. Boken vissade sig vara mera av en nybörjarbok om Raspberry Pi. Detta gjorde mig lite besviken. Jag hade nog förväntat mig lite mer Python.

Som nybörjarbok för att använda Raspberry Pi och börja lära sig lite Python är den nog ganska bra.


2019-03-14

Raspberry Pi.

I mina försök att kunna använda ESP8266 editerade jag filen /boot/cmdline.txt. Jag lyckades då editera den felaktigt vilket fick till följd att Raspberry Pi inte gick att boota.
För att lösa problemet fick jag installera om Raspbian. Jag använde Etcher för att installera img-filen, 2018-11-13-raspbian-strech-full.img.
Jag lyckades inte med ESP8266 nu heller.


2019-03-07

Mageia 7 beta 2.

Nu har Linux kernel 5.0 kommit till Magia 7 beta 2. Jag har uppdaterat mina VirtualBox installationer av Mageia 7 Beta 2. Ytterligare ett steg närmare Mageia 7.


2019-02-24

Mageia 7 beta 2.

Idag kom Magia 7 beta 2 vilken jag nu installerat i VirtualBox.


2019-02-20

ESP8266.

Efter ganska många försök har jag nu gett upp att använda ESP8266. Jag lyckas helt enkelt inte sätta upp en kontakt som fungerar. Tråkigt.


2019-02-10

Temperatur.

Efter det att jag konstaterat C-programmet jag använde inte fungerade började utforska Python. Efter mycket letande och testande tror jag nu att jag löst problemet.


2019-02-08

Trimma Raspberry Pi.

I går fick jag senaste numret av Linux Format. Där avhandlar Christian Cawley hur man bland annat trimmmar sin Raspberry Pi. En sak är att ta bort program som tar stort utrymme och vilka man inte använder. För mig är det LibreOffice. Borttagning av LibreOffice frigjorde 256 MB. I en Raspberry Pi bestyckat med ett 8GB microSDkort gav det mer än 20%-enheter mer utrymme. För mig som har en MySQL-databas som växer på korter är det värdefullt utrymme.


2019-02-07

Temperatur.

Den 5 februari, strax efter klockan 1, avbröts inhämtningen av aktuell temperatur i en av mina Raspberry Pi Zero. Först trodde jag att databasen blivit full. Efter att jag kontrollerat att så icke var fallet försökte jag att manuell köra programmet som avläser DHT22. Resultatet uteblev. Varpå jag tog in sensorn och fann att två av anslutningspinnarna "rostat" av.
Jag införskaffade då nya sensorer men erhöll AM2320 som skulle vara eqvivalent med DHT22 men det visade sig att så icke var fallet.
Nu har jag beställt DHT22 och hoppas att jag verkigen får rätt den här gången.
Uppdaterad 20190209.
Jag fick AM2302 som vad jag förstår är ekvivalent med DHT22. Mitt C-program fungerade inte men jag har hittat ett Python-program som fungerar som jag vill. Jag ska bara göra en mindre justering så kommer det att fungera utmärkt.


2019-01-31

Backup.

Nu fick jag verkligen användning för min backup av den lokala mappen på min hemsida. Jag råkade på något sätt radera mappen. Genom att jag regelbundet en gång per vecka kör backup på den mappen kunde jag återskapa min lokala hemsida.


2019-01-24

Linux kommandot date.

Efter ett strömavbrott blev jag tvungen att ställa in aktuellt datum och aktuell tid på ett par datorer: Kommandot som används är date.
date +%Y%m%d -s "20120418"
och
date +%T -s "11:14:00"


2019-01-14

Raspberry Pi 3A+.

Jag har kommit underfund med varför min Raspberry Pi 3A+, inköpt från ElectroKit, inte gick att installera Raspbian på. Orsaken var att Raspbianversionen var för låg. Det krävs att versionen är 4.14 (2018-11-13) eller senare.
Nu när jag installerat den senaste versionen så fungerade installationen utan problem.


2019-01-10

Nätverk.

Det tar ett tag innan man blir vän med sin nya router, den betersig ju lite annorlunda. Men nu har jag blivit vän med routern och flyttat en del av noderna från det gamla nätverket till det nya.
Trafiken till och från noderna i det nya nätverket har blivit märkbart stabilare och snabbare.


2019-01-03

Nätverk.

Idag har jag driftsatt en ny router, en LinkSys WRT3200. Jag har blivit tvungen på grund av att den gamla routern blivit för gammal och har för dålig kapacitet.
Det blir en hel del jobb med att anpassa och konfigurera alla noderna i mitt nätverk.


2018-12-10

Mageia 7 Beta 1.

Nu har Mageia 7 Beta 1 släpts och jag har just installerat operativsystemet på 2 (två) datorer i VirtualBox.


2018-12-04

Raspberry Pi 3 A+.

Jag har införskaffat ytterligare ett exemplar av Raspberry Pi 3A+. Detta exemplar fungerade direkt.


2018-12-02

Python och PiJuice HAT.

Jag har införskaffat en PiJuice HAT, en UPS för Raspberry Pi. Lite information om PiJuice HAT.


2018-11-30

Python och Tkinter.

Jag har studerat lite med om att använda Tkinter i Python. Jag börjar så smått begripa hur Tkinter fumgerar. En del förklaringar som man hittar på nätet är lite "luddiga". Men trägen vinner. Jag har lagt upp ytterligare ett exempel på sidan om Utveckling - Python och utveckling.


2018-11-23

Raspbian PC och Tkinter.

Jag har börjat titta på att programera grafiska program i Python och då använda Tkinter. Jag upptäcker då att man bör använda python 3 som skiljer sig lite från python 2. I äldre versioner av Raspbian, jessie och wheezy, kan man använda både python 2 och python 3. Det är i syntaxen de skiljer sig lite åt.
För mig börjar det med att leta upp exempel på webben och sedan modifiera dem efter mina önskemål. Därmed hamnar man på exempel som använder utgågna funktioner.
En funktion som saknas i Raspbian PC är pillow.
pip3 install pillow
fungerar inte.
Här finns Tkinter tutorial.


2018-11-18

Raspbian PC.

Raspberry Pi har kommit ut med en ny version, 4.9, av OS:et Raspbian PC, November 2018. Jag har tidigare installerat Raspbian PC på ett USB-minne och jag inbillade mig att det integick att uppdatera/uppgradera. I går gjorde jag ett test att uppgradera.
sudo apt-get update
sudo apt-get dist-upgrade
Uppgraderingen gick utmärkt. En positiv erfarenhet!


2018-11-16

Raspberry Pi 3 A+.

Ytterligare en modell av Raspberry Pi har sett dagens ljus, Raspberry Pi 3 A+.


2018-11-02

Skype.

Igår, när jag skulle testa Skype, fick jag uppmaning att upgradera Skype. Efter uppgraderingen kunde jag gå in i mitt gamla Skype-konto och korrigera mitt födelseår vilket fick till följd att jag ånyo kunde logga in på det kontot.


2018-10-20

PC med full disk.

Härom dagen råkade jag utför en dator som inte ville starta upp helt. OS:et är Mageia 6.
Det visade sig att det fanns installerat c:a 20 olika" kernels". Dessa kärnor tog c:a 2GB utrymme på disken. Efter att jag avinstallerat alla utom den senaste så fungerade datorn som den skulle igen.
Erfarenheten att endast behålla max 2 kärnor installerade samtidigt.Uppstarten av Mageia visar hur många alternativ man kan välja på. När det börjar bli fler bör man avinstallera de som är äldre.


2018-10-13

Raspberry Pi och sensor LSM303D.

LSM303D är en magnetisk- och accerlations-sensor. Efter lite problem med mjukvaran har jag lyckats testa sensorn. Nu återstår det att skapa ett C-program.


2018-10-08

ThinkPad och Raspbian PC.

Jag har installerat Raspbian PC på ett USB-minne. Enligt uppgift skulle det sedan gå att boota en PC från USB-minnet.
Jag har misslyckats med detta tills jag läste en artikel i Linux Format om att installera Linux på ThinkPad T580. Med hjälp av instruktionerna i artikeln kunde jag boota från USB-minnet.
Nu kan jag jobba med Raspbian på min PC (ThinkPad 25).
Mer information här.
Accessa Raspberry Pi från PC.


2018-10-06

Mageia 6.1.

Nu har Mageia 6.1 släppts. Mageia 6.1 är en extra version i väntan på Mageia 7 och släpps för att de som ska börja med Mageia ska slippa uppgradera en stor mängd program efter installationen.
För mig var det lite ovanlig installation men när den var klar så var det som vanligt.


2018-09-29

Raspberry Pi och "Spy Camera".

Jag har köpt Raspberry Pi Spy Camera. När den anlände blev jag "lite" besviken. Anslutningskabeln var avsedd för standard Raspberry Pi och passade inte för Raspberry Pi Zero. Felet var väl delvis mitt som inte observerade att anslutningskabeln var för standard RPi. Det står förvisso inte på deras hemsida vilken RPi den är avsedd för.
Kameran fungerar på samma sätt som den "vanliga" kameran.


2018-09-27

Raspberry Pi upgrade-trubbel.

Denna gång uppstod det problem med Raspberry Pi 2.8" USB TFT-touchscreen efter upgradering. Skärmen slutade fungera. Den ställde sig i ett läge där den väntade på signal. Trots omstart blev resultatet detsamma, väntan på signal.
Lösningen på problemet blev att köra om:
sudo dpkg -i rp-usbdisplay-dkms_1.0_all.deb
Det förutsätter att filen rp-usbdisplay-dkms_1.0_all.deb finns kvar i foldern /home/pi.
Efter omstart fungerade det som vanligt.


 
Sidan 16