Sidan 5
Sidan 72011-05-05

Mageia 1!

Jag följer Mageia 1 som nu kommit till beta 2 (20110426). Mageia fortsätter sitt arbete och det går raskt framåt. Än så fungerar det utan problem. Det blir intressant att se slutresultatet. Jag kommer troligen att skifta från Mandriva till Mageia, så nöjd är jag.
Jag tycker inte om det nya gränssnittet Unity som Mandriva kommer att införa från och med version 2011.
Enligt uppgift ska det gå att köra en upgrade från Mandriva 2010.2 till Mageia 1 och slippa göra en nyinstallation. Det ska bli spännande att se hur det går. Jag hoppas att det fungerar, för jag vill inte göra en "clean" installation igen som jag fick göra från Mandriva 2010 till 2010.1 när uppgraderingen "sket" sig.


2011-04-15

Mageia 1!

Nu har Mageia 1, "forken" av Mandriva, nått beta stadiet. Om c:a 10 dagar avses beta 2 släppas.
Jag har följt utvecklingen sedan alfa släpptes. Bara i beta 1-releasen har över 600 paket släppts efter det att själva releasen släpptes. Det jag har provat hittills har det varit få buggar.
En intressant upplysning är att man avser att den första "skarpa" releasen ska kunna uppgradera från Mandriva 2010.2. Jag har just installerat beta 1 på min Thinkpad R40 och kommer att följa utvecklingen på den även om det dagliga uppföljningen sker i VMware Workstation.


2010-11-10

Hotet mot Internet Explorer växer

PC för Alla skriver om att hotet mot Internet Explorer växer.
Här finns mera information om hur osäker Internet Explorer är.


2010-09-29

Nytt OS!

Den 18 september kom nyheten att ett nytt OS sett dagens ljus. Det är en "fork" av Mandriva som är på gång. Det som hänt hittills är att en "hemsida,blogg" skapats. Nu väntar jag på att det ska komma någon form av information om ett forum samt en plats där man kan "tanka" ner alfa- och beta-versioner av det nya OS:et.
Det har ju inte gått så många dagar så det dröjer väl lite innan det händer mer påtagliga saker.
Det ska bli intressant att följa utvecklingen.
Under tiden håller jag på och "upptäcker" OpenSUSE. Det har ju kommit uppgifter om att Novell avser att sälja av delar av sin verksamhet. Ingenting tycks vara stabilt just nu.


2010-09-15

Ny dator och nytt OS!

Jag har bytt min desktop till en mini all-in-one, Zotac.
Att det blev en liten maskin beror på att min laptop är så kraftfull. Datorn drar dessutom mindre än 65W vilketär bra då den ska gå dygnet runt.
Som operativsystem denna gång blir det OpenSUSE på grund av att Mandriva verkar vara på fallrepet.
Det blir faktiskt att lära lite nytt, lära sig att hitta var och hur man löst en del saker. I OpenSUSE har man gjort en del saker på ett annorlunda sätt än i Mandriva. Det blir nu att sätta upp lite skript som ska köras automatiskt.


2010-06-28

Ny dator!

Nu i helgen fick jag hjälp att installera mina 2 sista GB på platsen under tangentbordet. När vi plockade isär datorn såg vi att det fanns en 2GB-minnesmodul installerad.
Det som hänt var att när jag installerade de 2 minnesbankarna den "lätta vägen" (från utsidan) så var 3 av fyra minnesbankar monterade men det måste vara ett jämnt antal monterade för att datorn skulle acceptera alla minnesbankar. Jag hade, genom att montera 2 minnesbankar fått samanlagt 3 minnesbankar varav datorn bara godkännde 2. När den sista (4:e) minnesbanken blev monterad så fungerade alla minnesbankar och jag hade
tillgång till 8 GB minne.
Lite knepigt att konstruera datorn så att man måste plocka isär datorn för att få dit alla minnesbankar. En sak som vi lärde oss var att det var noga att läsa instruktionerna när vi monterade ihop datorn. Det gick inget bra när vi försökte oss på att monter datorn "baklänges" efter hur vi monterade isär den.
Nåja nu är det gjort och allt fungerar.


2010-06-13

Ny dator!

När jag fick datorn visade det sig att den levererats utan minne. Det ska jag ta upp med Dustin. Just nu har jag bara 4GB RAM installerat. Det visade sig att 2 av fyra minnesbankar ligger under tangentbordet. Så för att få dit minneskappslar där så måste tangentbordet skruvas bort, vilket jag får göra när jag kommer hem igen. Jag vill inte hålla på med det här ute i husvagnen.

Igår fick jag till det med upplösningen på skärmen i Linux. Initialt fick jag en upplösning på endast 800x600. När jag skulle göra någotmed KDE fick jag ett felmeddelande som uppmanade mig att, som root, köra programmet nvidia-xconfig. Efter det så fungerade upplösningen som jag ville.
Jag har även installerat Vmware 7.1. Dessutom installerade jag Windows XP ochMint 8 som gästoperativsystem.
Nu är jag nöjd för tillfället.


2010-06-01

Ny dator!

I onsdags beställde jag en Lenovo ThinkPad W701. Nu går jag och väntar på leverans. Jag beställde även extra minne, 6GB vilket ger sammanlagt 8 GB.
Lite orolig är jag. Kommer Mandriva 2010.0 64bit att fungera problemfritt. Med tanken på erfarenheter från min IBM ThinkPad R40 så borde det inte bli några problem. Min tanke är att installera Mandriva som "dual boot" med Win7.
Nästa problem blir att installera VMware 7 på Mandriva. Ifall det "skiter sig" så tänker jag försöka med VirtualBox.


2010-05-07

Ny dator!

Jag sitter här och funderar och planerar för anskaffande av en ny dator. Under en tid har jag gått och funderat på om det ska bli en desktop eller en laptop. Just nu lutart det åt en laptop. När det gäller laptop så börjar det mer och mer att luta åt en Lenovo Thinkpad W701 med 8 GB minne. W701 är en 17" workstation. Jag vill ha 8 GB för att kunna köra ett par virtuella operativsystem utan att det blir alltför segt.

Allternativet till laptopen blir en desktop, workstation. Även den från Lenovo, Lenovo ThinkStation D20.

Orsaken till att jag funderar på att skaffa nytt är att mina "gamla" datorer börjar bli lite "out of date". Min Laptop är en ThinkPad R40. Den fungerar förträffligt men hårddisken börjar bli för liten, 80GB. Dessutom är gränssnittet PATA vilket gör det lite besvärligt att uppgradera. Vidare önskar jag ha mer minne. Just nu har jag 1GB vilket gör det trögt med virtuella operativsystem.

Varför vill jag ha virtuella operativsystem på min laptop? Jo, jag är med i SeniorNet och där används i stort sett bara windows. Så jag behöver det för att kunna hjälpa till. Desssutom vill jag kunna demonstrera andra Linuxsystem.


2010-03-10

Hemsidan!

Nu har jag uppdaterat hemsidan med ett lite nytt utseende. Jag har flyttat innehållsförteckningen från en "frame" på vänster sida till en rad i huvudet.
Innehållet har inte förändrats, möjligen har någon rad rättats till men inget väsentligt har förändrats.


2010-03-08

Skaffat läsplatta!

Nu har jag skaffat "läsplatta", en letto. adlibris kom med ett erbjudande på halva priset, 1500:-, mot orginalpriset 3200:-

Jag tycker nog att det är en användbar pryl. Men förmodligen ska man nog kalkylera vad det kostar att ha en. Man får köpa många pocketböcker för att försvara priset. Däremot så tror jag den är perfekt för den som reser mycket samt att ha med sig ett större antaal böcker på semestern. Tänk på vikten av ett antal böcker mot vikten på en läsplatta. Läsplattan rymmer bra många böcker, mer än 5000 st.

Jag har provat att lägga in PDF-filer vilket gick alldeles utmärkt. Dock går det inte att förstora texten på en pdf-fil. I fall du har möjlighet att själv skapa pdf.filen så se till att du före skapandet av filen väljer en fontstorlek över 20pt. Överföring av filer sker som mot vilket USB-minne som helst. Läs bara instruktionen för att få uppkoplingen korrekt.

Jag tror att jag kommer att använda plattan som uppslagsbok, lägga in pdf-filer samt om möjligt fackböcker.


2010-02-02

"Dags att lägga ner Internet Explorer"

Nu börjar tidningarna skriva om att lägga ner IE. Se mera här


2010-01-30

Uppgradering till Mandriva 2010.0

Idag på förmiddagen med början kl 08:05 börjar jag uppgradera min desktop (Dell) från Mandriva 2009.1 PWP till Mandriva 2010.0 PWP.
Uppdateringen tog från start till första omstart48 minuter. Tid med två tester och två omstarter tog 1 timme och 21 minuter.
Efter första uppdateringen startades inte skrivbortet 100% men efter den andra uppdateringen verkar allt OK.
58 orphans (gamla, icke längre behövda program togs bort.


2010-01-28

Uppgradering till Mandriva 2010.0

Idag på förmiddagen med början kl 09:35 börjar jag uppgradera min laptop (Thinkpad R40) från Mandriva 2009.0 PWP till Mandriva 2010.0 PWP.
Jag är lite spänd på av hur det ska gå. Över 1900 program ska installeras. Just nu (10:00) verkar det ta nära 6 timmar. Verklig tid blev 2,5 timmar (till 12:07).
Jag valde att uppdatera i samband med upgraderingen och det verkar ta ganska lång tid.


2010-01-22

Dumpa Internet Explorer.

Jag har översatt en artikel om att dumpa Internet Explorer samt gjort en del kommentarer och länkat till en del artiklar i svensk press.


2010-01-14

Fjärrstyrning av dator.

Nu har jag installerat programmen skarp hos min mor samt införskaffat en licens. Det bästa var att jag kunde sätta in licensen via fjärrkopplingen. Så nu kan jag lättare hjälpa min mor utan att alltid behöva vänta tills jag reser till henne.

2009-12-28

Fjärrstyrning av dator.

För några dagar sedan läste jag om ett program som används för att fjärrstyra en annan dator över internet, Radmin 3.
Programmet är avsett för Windows. Det är möjligt att prova gratis i 30 dagar. Jag behövde det för att kunna hjälpa min mor som bor 7 mil bort. Jag installerade det på två av mina datorer som har VMware Workstation. Programmet kräver att man anger IP-adressen till den dator som man vill fjärrstyra. Till att börja med la jag ned en massa tid på att hitta något sätt få fram aktuell IP-adress med hjälp av ipconfig. Men det lyckades jag inte med.
Det fungerade utmärkt när jag testade programmet inom sama LAN, 192.168.0.x till 192.168.0.y. Men jag fick det inte att fungera mellan två olika LAN, 192.168.0.x och 192.168.115.z. Vilken tid det tog innan jag begrep att problemet låg i att Radmin 3 inte fungerade mellan olika LAN och inte heller genom routrar.
Jag googlade då på Radmin 3:s hemsida om hur man skulle kunna få kontakt genom en eller flera routrar.

Där hittade jag ett tips till programmet Hamachi. Programmet "Hamachi is a great solution to establish safe, private P2P connections between two computers."

Nu fungerar det att erhålla en kontakt mellan datorer på olika nätverk och datorer bakom en eller flera routrar.
Nu ska jag bara testa det hela i en realistisk miljö. Den första testen mot en laptop ansluten till mobilt internet fungerade bra, lite långsamt men det beror på den långsamma mobila uppkopplingen.
Och så har jag testat mot en laptop med Windows Vista. Fungerar utmärkt. Jag skapade en ny P2P-connection för den.
Nu återstår bara att ansluta min mors laptop till en P2P-connection. Det får bli nästa gång jag åker dit.
Jag får återkomma i ärendet när det är klart med inkopplingen.


2009-11-30

Hemsida

Nu har jag börjat göra om min egen hemsida. Det blir en ganska radikal ändring.

Jag tar bort framset och börjar använda css i stället. Det kommer att ta några dagars arbete. Jag har dessutom en idé att anpassa hemsidan även för mobiler.


2009-11-19

Hemsida

Jag har hållit på och trimmat hemsidan. Bland annat har jag försökt mig på att använda:

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/strict.dtd">

men fått problem med i första hand Internet Explorer 8. Opera och Firefox påverkades inte.

Ett märkligt fenomen som dök upp var att två tabeller som skulle ligga bredvid varandra var att de hamnade ovanpå varandra.
I Internet Explorer 8 finns en knapp som gör att webbläsaren tolkar koden som en "gammal" webbläsare och då återges sidan korrekt.
Så jag fick välja att använda:

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" "http://www.w2.org/TR/html4/loose.dtd">

Då fungerade det lika i alla tre webbläsarna.

Jag undrar vad som hänt med Internet Explorer 8? En lösning på frågeställningen dyker väl upp så småningom.


2009-11-03

Printerserver

Under allhelgonahelgen var jag hos lillbrorsan för att installera en printerserver, en MFP Printserver, TL-PS210U. Hans skrivare är en Brother DCP-130C multifunktionsskrivare. Skrivaren anslut med USB. Hur mycket jag än försökte så fick jag inte nätverksanslutningen att fungera. Det gicka att pinga pronterservern men jag lyckades inte få utskrifter att fungera.
Försöket slutade med att jag tog med mig printerservern hem för att i lugn och ro experimentera och testa varför den inte fungerade hos honom. Få se om jag kan få ut något till en vanlig skrivare.
Efter att ha installerat program/drivrutiner från bifogad CD till Windows Vista så kunde jag ansluta en HP OfficeJet H470 samt skriva ut. Den bifogade programvaran tog sin tid att installera. Sedan var man tvungen att via ett grafiskt interface "connecta" skrivaren till skrivarserven innan den upptäcktes av utskriftsprogrammen.
Det är i allafall inget fel på printservern. Möjligen fungerar inte Brother DCP-130C multifunktionsskrivare tillsammans med skrivarservern.


2009-10-27

Hemsida

De senaste dagarna har jag suttit och brottats med veckonummer på hemsidan.
Jag vill markera veckonummret för innevarande vecka i en tabell. Detta har inneburit lite sökande i Javascript och PHP5. Först löste jag problemet i javascript, rent matematiskt. Men när jag skulle överföra detta till att markeras med en bakgrundsfärg i HTML så lyckades jag inte. Då började jag kolla med PHP. Där fann jag funktionen localtime() som anger antal dagar från årets början. Med utgångspunkt från det kunde jag med följande formel;
floor(($dagar[7] + 9 ) / 7)
räkna fram vilket veckonummer dagens datum har. Funktionen floor(x) tar fram heltalsvärdet av x.
Arrayen $dagar innehåller, i fält 7, antaldagar sedan årets början.
Så på det sättet kunde jag sedan ange vilket fält i tabellen som skulle ges önskad bakgrundsfärg.


2009-10-10

Jaha, nu har jag arbetat en månad med den nya distributionen och börjar faktiskt få till det. Det är synd att man behöver lägga ner så mycket arbete i onödan för att uppgradera till en ny version. Jag är inte säker på att det alltid blir bättre varje gång man gör om en installation av OS:et.

Jag har inhandlat en extern usb/esata-hårddisk på 1 TB och kopplat in den till min desktop. Jag tycker dessa hårddsikkabinett har lite för låga fötter med tanke på kylning. Jag införskaffade en stång av fyrkantrör (10x10 mm) som jag sågade i 10 cm långa bitar och placerade under hårddisken för att öka möjligheten till luftflöde under disken.

Jag har också hållit på med att få till två stycken 160 GB hårddiskar så att jag kan använda dem igen. Det var lite strul med dem. Det var svårt att montera dem till systemet. Jag fick lov att, med diskdrake, formatera om dem. Nu ska jag skaffa ett kabinett till dem. Undrar om det finns externa kabinett som rymmer 2 st 3,5-tums hårddiskar.

Hemsida

I övrigt har jag hållit på lite med javascript och cookies. Som webmaster för en hemsida har jag kommit på folks oförmåga att ta till sig nyheter på sidan. Jag har tagit tekniken med cookies till hjälp för att få folk att bli observanta på om det är något mycket viktigt som finns på nyhetssida.
Funktionen blir att besökaren erhåller ett meddelande om den viktiga nyheten endast engång och det vid första besöket på hemsidan efter det att cookie har aktiverats.
Min tanke är att aktivera denna funktion endera dagen.2009-09-17
Sommaren

Jaha, nu är sommaren slut och vi har återvänt hem från husvagnen.
Det har blivit lite skrivet under sommaren, framför allt om att vi vistats i husvagnen. Att jag inte skrivit om det beror på att jag inte velat tala om att lägenheten varit tom större delen av sommaren.
Vi har trivts mycket bra och vi upplever att sommaren varit fin även om våren var kall väldigt länge, fram till midsommar. Sommaren har mest inneburit avkoppling även om vi fyllt ut ett 'dike' på tomten med 5 kubikmeter jord. Vi monterade upp en spalje vid vilken vi planterade humle och vildvin. Blir intressant att se hur växterna klarar den kommande vintern.
Vår dotter skaffade en husvagn och står nu på tomten bredvid oss.


Mandriva 2009.1

Nu när jag kommit hem så har jag installerat Mandriva 2009.1 på min desktop. Och i vanlig ordning fungerade inte uppgraderingen. Enligt mig så är det en av Mandrivas svagheter att , för mig, uppgradering till ny version alltid misslyckas och man måste göra en "nyinstallation".
Inte bara installationen blev krånglig även installation av flera program krånglade, t ex phpmyadmin, appache. I flera fall har problemet varit att installationsprogrammet signalerat felaktig/avsaknad signatur.
Dessutom har jag till dags dato inte lyckats återinstallera vmware på grund av något fel i installationsscriptet eller, vilket är troligare, någon ändring i något c-lib. När jag kör /usr/bin/vmware-config.pl får jag följande felmeddelande:

In file included from /root/tmp/vmware-config4/vmmon-only/./include/vmci_kernel_defs.h:26,
from /root/tmp/vmware-config4/vmmon-only/./common/vmciContext.h:19,
from /root/tmp/vmware-config4/vmmon-only/linux/driver.h:21,
from /root/tmp/vmware-config4/vmmon-only/linux/driver.c:84:
/root/tmp/vmware-config4/vmmon-only/./include/compat_wait.h:60: fel: motstridiga typer på "poll_initwait"
include/linux/poll.h:67: fel: tidigare deklaration av "poll_initwait" var här
I fil inkluderad från /root/tmp/vmware-config4/vmmon-only/linux/vmhost.h:13,
från /root/tmp/vmware-config4/vmmon-only/linux/driver.c:115: