Sidan 4
Sidan 6

2009-06-07
Ännu mera CSS och SeniorNet.

Genom att det varit ganska kallt här ute i husvagnen, ja inte inne i husvagnen utan utomhus. Så det har faktiskt blivit en hel del gjort på att konvertera SeniorNet Märsta/Sigtunas hemsida till det nya utseendet. Idag har jag bara 4 ssidor kvar att konvertera. För det mesta hardet varit ganska lite att "rätta" till för att få in den nya loggon och innehållsmenyn.
Den nya sidan ska aktiveras i samband med 10-års jubilerandet av föreningen.

Utöver arbetet med hemsidan håller jag på att förbereda utbildning i programmering för en grabb i 13-årsåldern. Ska bli intressant och se om han verkligen vill lära sig programmering. Orsaken till utbildningen är att få något som lockar honom att följa med föräldrarna hit ut.

Jag avser att lära ut programmering med hjälp av C och C++, eventuellt lite Java.

2009-05-16
Mera CSS

Nu har jag arbetat en hel del med css. Framför allt med SeniorNet's hemsida. Det går riktigt bra och jag kan få till utseendet som jag vill. Dessutom upptäckte jag en php-funktion (include("file")) som gjorde att jag slapp skriva om samma kod i flera sidor. Den möjligheten ska jag försöka utveckla och om möjligt använda mera.
En av de saker jag inte löst ännu är hur man får en bild att centreras på sidan. Det är något som jag verkligen skulle vilja komma på hur man gör.

Det är många sidor som ska anpassas till det nya formatet så det finns en del jobb att göra, men det är kul. En del sidor får var som de är tills det blir dax att göra andra ändringar på dem.

2009-04-21
Linux är inte Windows

(http://linux.oneandoneis2.org/LNWswedish.htm)

Jag har just läst artikeln och måste hålla med författaren till 100%. Skriv ut artikeln , 14 sidor, och läs den i lugn och ro på sidan av datorn. Det är många träffsäkra iaktagelser och påståenden författaren gör.

Jag skulle villja göra några tillägg som gäller mig själv. En av orsakerna till att jag använder Linux är tillgången på utvecklingsverktyg som inte kostar skjortan. Och som man inte behöver betala flera gånger på grund av att det sker utveckling av programmen. Det är sällan man behöver bli besviken på programmen. De gör det man förväntar sig och ofta väldigt bra.

Jag kan stå ut med att vänta på att det kommer drivrutiner mm till ny hårdvara. Annars brukar jag försöka skaffa hårdvara som redan fungerar med Linux.

2009-04-15
CSS

Jag har nu börjat lära mig CSS och det med hjälp av boken Stila med CSS. Jag börjar med att göra om min hemsida, första sidan med innehåll.

Det börjar bli riktigt kul och jag börjar faktiskt förstå hur det hänger ihop. Jag har kvar att få till huvudet på sidan. Sedan ska jag försöka klura ut hur man bäst ska hantera hopp till nya sidor. Att få dem på nedre delen av sidan så som man kan göra med frames.

Nästa del kommer att bli att försöka skriva om förstasidan i SeniorNet Märstas hemsida. Vi planerar ju att modifiera, göra om hemsidan så då kan det ju komma till pass att använda css för att utforma sidan.

2009-04-08
Portable Ubuntu

Jag har installerat och provat Portable Ubuntu. Installationen tog en stund eftersom filen är omkring 480 MB stor. Installationen tar sedan ett utrymme på c:a 2 GB. Jag gjorde installationen på ett 8 GB USB-minne (ett minne med utseendet av ett kreditkort.
Programmet fungerade direkt efter installationen.

Portable Ubuntu är ett program som körs i MS Windowsmiljö. Programmet lägger sig som en avlång icon överst på skärmen. Tangentbordslayouten och är engelskt. Även språket är engelska. Jag lyckades inte ändra språk och layout bland annat på grund av att det krävdes rootpassword vilket jag inte hade tillgång till under den relativt korta tid som jag testade det hela.
I ett framtida test ska jag se om jag kan luska ut vilket password root har i den här distributionen.

Samtidigt med installationen av Portable Ubuntu så installerade jag Portable GIMP som även det fungerade direkt.

2009-03-19
Bubba | TWO

I går installerade jag min nyligen inköpta Bubba TWO server med 500GB hårddisk. Det var verkligen enkelt. Men det var tur att jag kunde få fram vilken IP-adress server hade fått.

Instruktionerna säger att jag ska "anropa" http://bubba men då kom jag till www.bubba.com vilket vart hel fel. Jag fick använda nmap -sP 192.168.0.* för att hitta IP-adressen. Då blev jag rätt uppkopplad och kunde göra de första inställningarna, nytt lösenord till admin (root) och en fast IP-adress.

Därpå ville jag sätta upp en webbsida (bubba som webserver). Det var bara att kopiera (download) filerna till /home/web och sedan försöka att söka sidan via Firefox. Efter det att jag satt rätt permission på filen index.html så fungerade det. Default sätts alla nya filers behörighet till wrxwrx---. Den behörigheten måste ändras till wrxwrxw--. Därefter var det inga problem.

Men sedan dök det första problemet upp. Jag ville ändra filen index.html, vilket gjordes i min desktop. Filen skulle sedan kopieras tillbaka till servern med gFtp. Nop.
Då visade det sig att jag blev tvungen att använda serverns vertyg för att genomföra en download. Efter att jag upptäckt detta så var det inga större problem att editera filer och återföra dem till servern. Lite omständigt men det fungerar.

Så nu ska jag börja testa på allvar vad jag kan göra med servern.

Effektivare LINUX.

Jag har även inhandlat en bok, Effektivare LINUX, ISBN 978-91-972705-7-1, som beskriver mer än 170 kommandon att använda på kommandoraden.

Jag har skummat igenom boken och jag tycker nog att den är användbar. Både för nybörjare och mer vana Linuxanvändare. Man får verkligen upp ögonen för en del kommandon man inte visste fanns eller hur andra kommandun kunde användas mer effektivt.

Verkligen en användbar bok.

2009-03-08
Hårddiskkrasch.

I går, tidigt på morgonen, när jag var inloggad på min internetbank så kraschade en av mina hårddiskar. I detta fall var det sdc som la av på något vis. Det visade sig genom att datorn frös, jag kunde inte röra musen. Datorn reagerade heller inte på tangentbordet vilket jag upptäckte när jag tänkte byta från GUI till en konsol för att den vägen prova att döda den process som eventuellt hade gått i stå.

Men icke. Jag blev tvungen att stänga av datorn med strömbrytaren för att sedan starta om datorn igen.

När datorn skulle börja kontrolera filsystemen på de olika hårddiskarna stannade den vid sdc. Efter flera försök att starta datorn i säkert läge samt under en timme, drygt, försöka åtgärda felet med fsck.så tänkte jag att jagskulle editera fstab och och starta om datorn. Då visar det sig att vi, editorn, ligger i /usr som ligger på en egen partition inte är åtkomlig. Vid denna tidpunkt gjorde jag ett försök med Knoppix. Men Knoppix monterade alla partitioner som read only.

Då jag skulle iväg till Norrtälje vid niotiden så fick jag avbryta mina försök att återställa datorn. När jag kom hem igen vid halv sextiden lät jag datorn vara.

Jag vaknade igen omkring kl tolv på natten och kunde inte somna om varför jag klev upp och satte mig vid dator och försökte komma vidare och få igång den. Det första försöket var att använda min CD med Mandriva 2009.0 PWP och använda rescueläge. Men inte ens det gick. Systemet gick inte att starta i rescuemode. Gråtande

Då provade jag att starta upp datorn med Mandriva Flash 2009.0. Och då Skrattande fick jag igång datorn och kunde komma åt att editera fstab.
Jag editerade bort sdc och startade om datorn och VIPS! så startade den upp som den skulle. Skrattande Genast kopierade jag programet vi till /etc/alternatives så attt jag kommer åt den i framtiden.

Som resultat av ovanstående händelse skulle man önska att datorn, när den startar och konfronteras med en korrupt hårdisk/partition fortsatte uppstartningen så länge den hittar sina filer och låta bli att montera den trasiga partitionen.

Jag vet ännu inte om jag förlorat något viktigt som låg/ligger på den kraschade hårddisken. Det får framtiden utvisa. Jag är dock glad och nöjd att jag fick igång datorn igen.

2009-02-27
Irritation.

Nu har jag under en längre tid irriterat mig över en del inlägg i olika forum. Inlägg från personer som gör inlägg utan att tillföra diskussionen någonting. Jag irriterar mig på personer som inte läser frågeställningen utan svara typ "goddag, yxskaft".

De flesta personer som gör denna typ av kommentarer verkar vara grabbar under 25 år. I fall de korrigeras så verkar de ofta bli förnärmade. En del diskussioner tenderar att spåra ur ganska snabbt när det görs ovidkommande kommentarer.

Personligen försöker jag undvika att ge mig in i dylika diskussioner för de spårar väldig snabbt ur. Nu har jag blivit så irriterad på detta oskick att jag måste skriva av mig.

2009-02-08
Att installera skrivare.

I går installerade jag en skrivare hos min mor som använder en EeePC 900 (med Xandros Linux). Jag hade gått och gruvat mig i 2 veckor hur det skulle gå. Det är inte alltid det går smärtfritt att installera en skrivasre i Linux. Skrivaren är en HP DeskJet 6980, en bläckstråleskrivare. Jag hade kollat upp på internet hur den skulle fungera i Linux. Jag kollade på http://www.linuxprinting.org/show_printer.cgi?recnum=HP-DeskJet_6980 och kunde där konstatera att skrivaren använde sig av HPLIP-drivers. Så jag kopierade ner den och tog den med till min mor. Där gick jag på den första, och enda, minan.Jag kunde inte installera drivrutinen eftersom jag inte kom åt root-password. OK, jag testade att ansluta skrivaren och provade att göra en skrivarinstallation via det grafiska interfacet. Och det fungerade.

Skrivaren fungerade direkt, "out of the box".Skrattande Jag behövde inte göra en särskild installation av drivrutinen, skönt. Det har verkligen skett en del både Linux och tillverkarnas drivrutiner.

Dett släppte en tung sten från mitt hjärta, jag som gått och gruvat mig för hur det skulle fungera.Skrattande


2009-01-30
Windows 7 Beta
Jag har tankat hem Windows 7 Beta och installerat den som en virtuel gäst på VMware Server. Jag var tvungen att installera den som en Windows 2003 eftersom det , helt naturligt, inte fanns Windows 7 som alternativ. Det problem som jag inte lyckades lösa var att få Internet Explorer att koppla upp mot Internet. Efter flera försök och installation av VMware Tools så kopplades det virtuella nätverkskortet upp. Men det enda som jag kunde göra var att via Command pinga ut på nätet. Att komma ut med Internet Explorer var omöjligt.

Detta får till följd att jag inte kan skicka in några rapporter till Microsoft. Nu gör det mig inget eftersom jag förmodligen inte kommer att använda Microsofts programvaror i framtiden. Det ända jag använder i dagsläget är XP och det gör jag för att kunna hjälpa till på SeniorNet. Annars blir det Linux för hela slanten.

Jag är nog inte speciellt imponerad av denna beta version. Förmågan att kunna upptäcka vilken hårdvara som finns verkar vara ofullständig.

Trådlöst nätverk.
Jag har bytt ut min trådlösa router . Jag har skaffat en NETGEAR WNR834B RANGEMAX med n-protokoll. Ska bli intressant och se om den fungerar bättre än den gamla för överföring av TV-program och radioprogram. Den gamla kan ha varit skulden till att förbindelsen tappades ibland.

2009-01-12
EeePC.
Min EeePC har varit till verklig nytta medans jag legat till sängs med ryggskott. Tack vare den och en trådlös router har jag kunnat surfa och lyssna på radio, min favoritkanal Radio Stockholm.
Genom sin litenhet har den lätt fått plats på nattduksbordet samt ha i knät i sängen. Dock blir den lite varm så jag ahr lagt en skärbräda under den så den inte låg an mot sängkläderna. Med hjälp av ssh har jag kunnat nå mina mail via min desktop. Det har varit riktigt skönt att ha något att göra när man är sängbunden.

Jag såg i en rapport från CES att Asus ska komma ut med en model av EeePC med tryckkänslig skärm som dessutom kan vridas så att bildytan kommer utåt. Priset lär hamna omkring 4000:-. Den skulle jag verkligen vilja ha. Få se vad den verkligen kommer att kosta när den kommer till Sverige och min egen ekonomiska status är då. Men det är en pryl med mycket "Vill ha".

2009-01-11
Det nya året kunde börja lite bättre. Jag drabbades av ryggskott för ett par dagar sedan och blivit sängliggande. Smärtorna är ohyggliga så fort man försöker röra på sig. Den första dagen kunde jag inte ta mig ur sängen men nu kan jag flytta mig lite mellan sovrum och kök samt sovrum och datorrum. Läget blir lite bättre dag för dag så jag har förhoppning att kunna ta mig till SeniorNet på tisdag.
Om inte för något annat utan för att testa om det går att starta datorerna från ett USB-minne.

Det som kan bli något bra är att det startats en svensk Mandrivasite, http://mandriva-se.org/. Jag hoppas den kan få lite framgång då det skrivs ganska lite om Mandriva i Sverige.

En annan trevlig sak som inträffat är att OLFIX blev efterfrågad på Linuxportalen.se. Frågan gällde bara vad som skett med OLFIX och var man kunde få tag på OLFIX. Men ändå. Mitt svar var att OLFIX villade på grund av att det saknades intresse. Få se om det ger något mer.

Något nyårslöfte har jag inte givit och kommer inte heller att avge.

2009-01-05
Funderingar. Jag har funderingar på att ge en kurs i Linux för Linuxnybörjare. Just nu är mitt problem att jag inte vet om jag kan disponera datorer för att köra Linux på.
Jag har en idé om att använda Linux på ett USB-minne, till exempel Mandriva Flash. Då skulle jag inte påverka befintlig installation. Jag hoppas att jag ska få tillåtelse att 'boota' från USB, att denna möjlighet inte är spärrad.
Nackdelen med denna lösning är att eleverna inte får möjlighet att prova på att installera Linux. Jag vet inte om det går att kompensera med att berätta hur det går till. Kanske kan man visa hur det går till på en separat dator. Jag tycker dock att detta inte är en fullgod lösning.
Övrig utbildning går definitivt att göra med Linux installerat på ett USB-minne.
Kraven för att kunna delta i kursen är:
God datorvana.
Att man är ägare till en hyfsat modern dator hemma, helst inte äldre än 3-4 år och med möjlighet att 'boota' från USB.

Jag hoppas kunna få klarhet i ovanstående frågor under veckan, senast under nästa vecka.


2008-12-30
EeePC. Min EeePC kom hem från Florida i fredags (26/12), ja egentligen så kom den hem redan dagen före julafton men jag fick inte tillbaka den förrän på annandagen. Jag hade lånat ut en till min dotter när hon var på semester.
Nu är jag i valet och kvalet om jag ska återställa den i ursprungligt skick, med Xandros linux eller om jag ska fortsätta att använda Mandriva Linux.
Orsaken till att jag skulle ha Xandros i EeePCn är att jag gillar det enkla grafiska användargränssnittet. Det är på något sätt så självförklarande. Det gör det lätt att demonstrera datorn.

Ett annat problem är hur jag ska tackla att jag inte kan använda min Aurdino längre på mina maskiner. Man har ju ändrat filnamnen för korskompilering, man har lagt in ordet -linux- i filnamnet vilket gör att utvecklingsmiljön inte hittar prograqmmen. En möjlighet skulle kunna vara att skapa länkar till de nya filnamnen men jag vet inte om det räcker eller om det fungerar. I fall det varit ett fåtal program så hade jag nog testat ganska omgående men det är ju 16 program som man behöver länka till.
Jag har felanmält till Mnadriva vad som hänt så jag får se vad som händer.

I går sprang jag på en portabel version av OpenOffice.org. Tyvärr bara för Windows och endast på engelska. För mig spelar det väl ingen roll men jag fick först för mig att det kunde vara en lösning för kursverksamheten i SeniorNet. Man lägger in OpenOffice.org på ett USB-minne och sedan har varje elev sitt eget program och man behöver inte ha problem med attt programmet inte finns på datorn. På SeniorNet är ju alla datorerna windowsdatorer så det blir inget problem men att det inte finns på svenska tycker jag verkligen är synd.

2008-12-24
Först, jag har inte kommit mig för att testa brännaren på frugans laptop.

Jo, igår kom jag på en lösning på hur jag ska kunna använda Kompozer igen.
Som jag skrev den 16/11 så var det en del program som inte fungerade i Mandriva 2009.0, däribland Kompozer.
Jo, jag använder mig ju av VMware Server för att köra bland annat Windows XP, så jag tog och installerade Mandriva 2008.0 och på den installerade jag Kompozer.
Och Kompozer fungerar utmärkt. Detta avsnitt är skrivet i Kompozer på Mandriva 2008.0 i virtuell miljö.
Jag har även underlättat för mig genom att montera min NAS till denna "dator" och där har jag sedan filerna som jag vill hantera.
Nu upptäckte jag en sak: jag kunde inte spara på NASen, jag har nog inte skrivrättigheter i den katalog där jag lagrade filernna.
Jag flyttade/kopierade filerna med gFTP och med root-previlegier. Det måste jag fixa på något sätt. Jag får tillsvidare spara filen i Dokument.

Nu kom jag på hur jag ska göra: Open Web Location. Och sedan ange IP-adress och sökväg till dokumentet. Toppen!

Sedan använder jag Publish för att spara dokumentet.


2008-12-13
I förrgår beställde jag en laptop till min fru och den anlände redan i går. Vid första starten av laptopen, en Acer Travelmate, så skulle Microsoft Vista Business installeras. Det tog en evinnerlig tid.
Jag fick verkligen vatten på kvarnen om att det tar längre tid att installera Vista än Linux. Jag tror det tog ungefär 4 timmar totalt.
Dessutom var det faktiskt ganska omständigt. Jag tror inte att absolut nybörjare skulle klara att installera Vista själv.
Sedan tog det några timmar nu på morgonen att avsluta detaljerna av installationen. Det som gjordes var uppkoppling till internet, installera en skrivare. Vi installerade dessutom OpenOffice 3.0, vilket gick alldeles utmärkt utan problem. Dessutom gick det inte att ska så kallade "Rescue DVD", 2 st. Redan när den första DVDn skulle brännas gick det åt skogen. Jag försökte med två DVD-skivor, av olika fabrikat. Bägge fick någon forma av brännarfel. Jag har ännu inte kollat om det är det medföljande brännarprogrammet eller DVD-brännaren som är felaktig.
Jag ska nog göra ett försök till. Men först ska jag prova att bränna en CD för att kolla om det är brännaren det är fel på.

2008-12-11
I går så utökade jag minneskapaciteten på min desktop med 2 GB till 3 GB.
Jag fick göra treförsök med att sätta in de två minnesbankarna. Jag hade lite svårt att få ner korten, bankarna, i hållarna ordentligt.
Andra gången glömde jag att starta den externa esata-hårddisken. Därav att det gick åt tre försök innan det fungerade som det skulle.
En liten test gav följande resultat.
Först kollade jag med "top" och använt minne blev omkring 1,1 GB. Därpå startade jag VMware Server och i den Windows XP. Clienten var satt till att kunna utnyttja max 512 MB. Då blev använt minne omkring 2,2 GB. Dessutom kändes datorn fortfarande snabb eller rättare sagt, snabbare än innan.
Så det var en bra investering på c:a 500:-.

2008-12-04
Problemet med tangentbordet som jag skrev om den 23/11 är löst.
Det visade sig att "skrivbordet" hade hamnat i ett läge för handikappade. Jag gick in i KDE:s inställningscentral och korrigerade inställningarna där. När jag ändrat det så fungerade det som det skulle. Jag fick hjälp via Mandrivas forum för att hitta vad som kunde vara fel och fick tipset där.

2008-12-03
Min EeePC är just nu på resa i Florida. Min dotter och hennes sambo firar semester i Florida. De hade tänkt använda EeePCn för att maila och surfa. Men strax innan de åkte iväg så skaffade de sig en blogg. Så nu bloggar de om sin semester.
En kul ide och det ska bli skojigt att följa deras "äventyr" på resan.
Eftersom de fick låna datorn just innan de for iväg så kom dom inte på att dom även ville tanka ur kameran på bilder för bloggen föränn de kom fram till Florida. Så dottra ringde hem och frågade hur man gör. Dom är normalt Windowsanvändare och jag hade lagt in Linux i den, Mandriva Linux 2009.0. Dessutom fick de inte med sig någon CD-skiva, vad de nu skulle gjort med den enär EeePCn inte har någon CD/DVD-läsare.
Det löste sig när jag fick förklara hur man via "Grafik" - "Digicam" kom åt och kunde föra över bilder från kameran. Så det blev ett lyckligt slut även på detta.

2008-11-30
Jag har köpt en ny, bärbar, skrivare, en HP OfficeJet H470WBT.
Jag använder Mandriva Linux så när en skrivare skall installeras så går man in i ControllCentralen för att konfigurera den nya skrivaren.
När jag kommer in i ControllCentralen och väljer att installera en ny skrivare så installera den nya skrivaren sig själv. Det tog några sekunder innan jag fattade vad som hänt och avbröt installationen. Den hade skött sig själv.
Äntligen börjar denna typ av installationer även fungera i Linux 
HP har ju oftast varit enkla att installera i Linux men detta slog alla tidigasre rekord.

Många "credits" till HP.


2008-11-23
Det verkar som om det uppstod någon form av skada när jag höll på med Ksnapshot. Efter några timmar gick det inte att skriva från tangentbordet. Inget program i KDE4 svarade på tangenttryckningar. Men ifall jag utnyttjade någon av tty1 - tty6 så fungerade tangentbordet.
Men varken OpenOffice.org Writer eller Kwrite eller konsol svarade på tangentbordet. Jag loggade ut och sedan loggade jag in men valde KDE3.5 istället och då reagerade datorn, skrivbordsmiljön, på tangentbordet. Så det var väl något program i KDE4 som fick sig en törn.
Inte ens en omstart av systemet ändrade på det hela.
Det händer lite för mycket med datorn just nu. Det känns lite otryckt. Jag får väl hoppas det stabiliserar sig och inget mer otrevligt inträffar.

I går hade jag dottern med sambo här på middag. Samtidigt så skulle de låna min EeePC när dom åker till Florida om en vecka. Så nu ska min netbook iväg på en långresa. Dom ville låna netbooken för att kuna maila och surfa lite. Tydligen har hotellet där dom ska bo nätverksuppkoppling. Förmodligen är då uppkopplingen en trådlös uppkoppling (wifi).
Samtidigt hjälpte mig sambon att konfigurera min trådlösa router så att jag får den skyddad, krypterad.

2008-11-19

Hjärtat i halsgroppen! Gråtande
I går trodde jag att min dator pajat ordentligt.
Dessutom hade jag en "powerpoint" som jag måste ha på fredag och som jag inte hunnit föra över till min laptop. Det hela började med att jag skulle ta en skärmdump på ett openoffic.org-dokument. När jag skulle godkänna markeringen så hände ingen ting. Och det gick heller inte att avsluta Ksnapshot. När jag öppnade ett terminalfönster (Alt-F3) så skrollade det fram en text om "inod någonting". Då tänkte jag "OK, då startar jag om datorn". Sagt och gjort. När datorn kommit en bit på väg i nedstängningen så låste den sig. Varpå jag stängde av den med strömbrytaren. När jag sedan skulle starta den så "Tji fick jag". Det enda som hände var att lampan blinkade orange. Varken fläktar eller diskar snurrrade eller lät något.
J#%!ar! Nu har datorn pajat. Förhoppningsvis är det nät aggregatet som gått sönder tänkte jag. Efter ett flertal försök att starta datorn gav jag upp.
Garantin hade ju gått ut för flera år sedan. Men tänkte jag jag kan ju ringa Dell och rådfråga dem och beställa ett nytt nättagregat. Så jag ringde deras tekniska support på vinst och för lust. Där blev jag framkopplad till en trevlig och tålmodig kille.

Jag förklarade för honom vad som hänt, dock inte att jag körde Linux.

Efter en del inledande prat så började han leda mig och jag plockade ur kablar till diskar, cdrom, bilskärm mm. Jag fick plocka ur grafikkortet och plocka bort minnena. Först fick jag dra ur nätkabeln. Sedan skulle jag sätta i nätkabeln och starta datorn. Det enda som hände var att det hördes lite pip. Där på fick jag, efter att dragit ur nätkabeln igen sätta i ett minneskort, sätta i nätkabeln, starta datorn. Nya pip. Sedan skulle jag flytta en jumper ett steg och vänta minst 15 sekunder. Nytt startförsök. Så där fortsatte vi tills alla delarna var på plats. Jag fick även göra några inställningar i BIOS. Och sista gången så bootade datorn som den skulle.

Snacka om en som blev lycklig! SkrattandeHela jobbet tog nog en timme. Allt gjordes under bordet! :) Vilken lättnad när allt kom igång.
Killen berättade att det nog var BIOS som ballat ur pga någon hicka datorn fick i samband med nedstängningen. Skrattande

2008-11-16

Jaha, då har man varit igång några dagar med Mandriva Linux 2009.0. Jag vill nog påstå att den är ingen höjdare. Flera programpaket saknas, t ex Koffice. Några packet kan inte installeras på grund av avsaknaden av någon eller några filer. På mig verkar det att förändringarna är ganska stora men inte helt färdiga. Jag hoppas det kommer att bli bättre till version 2009.1, den så kallde Spring releasen. Ett av de program som inte fungerade är Kompozer, efterföljaren till Nvu. Så nu får man sitta och skriva sin blogg i Quanta+ som ju inte är riktigt WYSIWYG. Det går faktiskt ganska bra. Vidare har jag försökt att installera en tredje hårddisk. Jag var då tvungen att först sätta in ett extra kort för att få flera sata-portar. Kortet jag satte in har utgångar för två sata-portar. När jag försökte ansluta en hårddisk till den ena av portarna så vägrade Linux acceptera den. När jag däremot anslöt hårddisken med USB gick det utmärkt. Jag misstänker att I/O-kortet som jag satte in kanske kolliderar med de inbyggda portarna. Jag kanske måste skaffa ett kort med fyra portar för att kunna använda e-sata för den tredje hårddisken. Från det ena till det andra. I morgon ska jag åka till min mor och lära henne använda OpenOffice.org, Writer. Det ska bli spännande att se hur det går. Hoppas det går så pass bra att hon åtminstone kan komma igång att skriva lite.