Sidan 12



 

2015-11-19

Raspberry Pi.

I samband med installationen av phpmyadmin gick något fel ty när jag sedan försökte använda phpmyadmin så erhöll jag alltid ett felmeddelande. Efter några dagar så ledsnade jag och beslöt mig för att prova att installera om phpmyadmin. Det var med lite darr jag körde kommandot:
sudo apt-get remove phpmyadmin
apt-get remove visade ett antal program som då skulle bli överflödiga samt gav rådet att köra:
sudo apt-get autoremove
Nervöst körde jag kommandot. Allt gick bra. Då tänkte jag att jag skulle prova att installera phpmyadmin igen.
sudo apt-get install phpmyadmin
Även installationen gick bra och när jag sedan använde phpmyadmin så fungerade programmet alldeles utmärkt, så som det ska, utan felmeddelanden.


2015-11-17

MySQL.

Har just upptäckt ett kommando i MySQL. SELECT * FROM TABLE tabellnamn INTO OUTFILE  'filnamn'
Ett problem jag upptäckte var att 'filnamn' krävde viss omsorg. Normalt hamnade filen i /var/lib/mysql. Dit har endast användaren mysql tillträde. Ett försök med att ange sökväg till till exempel /home/username/tmp gick inte heller. Användaren mysql hade inte tillträde till den mappen.
Lösningen på problemet blev att skapa en ny mapp: /home/username/mysql
och sedan ändra behörigheten till mappen med kommando:
chmod 777 /home/username/mysql
Nu gick det bra att skriva:
SELECT * FROM TABLE tabellnamn INTO OUTFILE  '/home/username/mysql/filnamn'


2015-11-14

Python och MySQL.

Att skriva program i Python för att accessa en MySQL-databas är inte så svårt som det till en början verkar. Anropen mot databasen sker lika oberoende av vilket sqlkommando man önskar göra. Det som var lite knepigt var att komma underfund med hur man editerar sql i Python. I en del exempel använder man upp till 3 citationstecken runt sql-kommandot men så behöver man inte göra som jag visar i mina exempel. Jag har skrivit mina exempel för att samla in data om temperatur, luftfuktighet samt lufttryck varje timme. Dessa uppgifter avser jag att presentera i form av en graf.


2015-11-12

Python-programmering.

Nu har jag lyckats klura ut hur man skriver ett program i Python för access mot en MySQL-databas. Det tog en del tid och rätt mycket buggrättande. Några fel tog ett bra tag att upptäcka, t ex ett bortglömt citat-tecken.


2015-11-04

Python-programmering.

Tidigare har jag haft ett visst motstånd mot att programmera i Python. Men har blivit tvungen att krypa till korset och börja lära mig Python. Orsaken är Sense HAT till vilken jag till dags dato inte hittat något API för C.
För att kunna leka med Sense HAT blir jag tvungen att arbeta med Python. Åtminstone tills vidare. Det jag vill kunna göra är att utnyttja termometern, barometern och hygrometern. Jag har en ide' om att läsa av värdena en gång per timme och spara dessa i en loggfil.
Eftersom jag inte är så hemma i Python blir det mycket sökande på internet efter kommandon med mera. Just nu har jag kommit en bit på väg.


2015-11-02

Sense HAT.

Har gjort lite programmering med Sense HAT, avläsa temperaturen.
Jag har under mina försök kommit fram till att termometern avläser chips-temperaturen och inte temperaturen i omgivningen. Temperaturen som angavs var 36 grader Celsius medans omgivningens temperatur var 23 grader Celsius.
Däremot så verkar mätningen av luftfuktigheten gälla omgivningens luftfuktighet, i detta fall c:a 29,1%.
När det gäller lufttryck verkar det också stämma: Sense HAT = 1019,5 millibar, barometer = 764 mmHg.
Förhållandet mellan millibar och mmHg är 1000millibar = 750 mmHg.
En kalkyl ger då: (750 / 1000) x 1019,5 = 764,625


2015-10-27

Gtk-programmering.

Jag har börjat göra grafiska program som kan styra GPIO. Jag har kombinerat ett grafiskt program med ett hårdvaruprogram. Som grafiskt utvecklingsverktyg har jag valt gtk IDE som använder C. Som hårvaruplattform har jag valt BCM2835.

När programmet efter kompilering skulle exekveras(köras) sprang jag på en mina. När jag försökte köra det som vanlig användare fick jag följande felmeddelande:
~/Development/Cprog $ ./helloWorld-pi-liter
bcm2835_init: Unable to open /dev/mem: Permission denied
När jag försökte exekveara det som root blev det följande felmeddelande:
~/Development/Cprog $ sudo ./helloWorld-pi-liter

(helloWorld-pi-liter:23350): Gtk-WARNING **: cannot open display: localhost:10.0

Problemet löstes sedan jag fått reda på att det finns en särkild superuser för gtk, gksudo. Så kommandot för ett exekvera programmet blev:
~/Development/Cprog $ gksudo ./helloWorld-pi-liter


2015-10-20

Pimoroni Explorer HAT.

Har lekt lite med Pimoroni Explorer HAT. Det har blivit programmering med python. Jag saknar information om API så jag kunde skriva något program i C. Jag får leta vidare efter dylik information.


2015-10-13

Raspberry Pi.

Idag kom paketet från USA med Pimoroni Explorer HAT och Pimoroni Display-O-Tron HAT. Jag har köpt dem från Adafruit i New York. Kostnaden inklusive frakt belöpte sig på $53.75. När jag skulle hämta utpaketet var jag tvungen att betala ytterligare 240:-. Till tullen går 115:- i moms. Till PostNord går 125:-. Man får se upp lite med kostnaderna när man beställer något från ett land utanför EU. Det tillkommer lite "oförutsedda" utgifter.


2015-10-08

FileZilla.

Idag har jag skrivit en enkel instruktion för filkopieringsprogrammet FileZilla.


2015-09-30

Arduino Pro Micro/Sparkfun.

Har just fått Pro Micro från Sparkfun (USA) och redan testat densamma. Fungerar "out of the box".


2015-09-27

Mageia.

Mageia har utsetts till den bästa Linuxdistributionen i det senaste numret av det engelska magasinet "Linux Format".

"Builds on the solid foundation of its desktop-centric past
to deliver a very malleable distro."


Det är i sig inget fel
på OpenSUSE, men förlorar mot Mageia för icke-tekniska
orsaker snarare än för tekniska orsaker. Mageia är mästare av
öppen källkod både vad gäller mjukvara och ledning.
Mageia har lärt sig av tidigare problem under tidigare
ägare och leds i en demokratisk öppen källkodsanda
Distributionen erbjuder även den största möjligheten att välja bland desktop
miljöer för användare att anpassa den för största möjliga antal
användares behov. På toppen av detta kan dess användare sköta sina
datorer genom att använda konfigureringsvertyg som Mageia har arbetat
med och förbättrat under många år. Den senaste utgåvan gör det också
användbart med de senaste UEFI-hårdvaran.
Efter att ha övervägt allt, Mageia erbjuder det bästa möjliga
kombination av valbarhet, flexibilitet och lätt användbarhet.


2015-09-24

Arduino Micro.

Jag har nu fått Arduino Micro, orginal från Italien, och testat den. Denna Arduino funkar direkt att programera utan problem. Jag väntar nu på Arduino Micro från SparkFun för att kontrollera om även den fungerar direkt. Det tar det amerikanska postverket c:a 2-4 veckor att leverera ett dyligt paket.


2015-09-20

Raspberry Pi 7" Touchscreen Display.

Nu har Raspberry Pi 7" Touchscreen Display anlänt. Nu har jag monterat skärmen på en Raspberry Pi 2 B. Jag fick göra om monteringen mellan skärmen och RPi, jag hade vänt flatkabeln fel. På min instruktion visar jag vad man måste tänka på när man ansluter skärmen till RPi.


2015-09-14

Raspberry Pi 7" Touchscreen Display.

Nu har Raspberry Pi 7" Touchscreen Display anlänt. Ska börja montera/installera den på en RPi. Återkommer med mera information om några dagar.


2015-09-11

Raspberry Pi Sense HAT.

Nu har jag erhållit Sense HAT och installera den. Det blev lite strul med leveransen men det ordnade upp sig till slut och idag kom den med posten tillsammans med en Raspberry Pi 2 B. Det tar ju lite tid att fixa med minneskort, installera OS, sätta upp wifi samt installera de program man behöver. Därpå var det i stort sett bara att installera de program som behövdes för Sense HAT och avsluta med att starta om RPi. Programexemplet fungerade i stort sett direkt. Vilken härlig känsla när det sker.


2015-09-10

Arduino Pro Micro.

Arduino Pro Micro - kompatibel.
Jag har beställt den och väntar nu på leverans. Ska kontrollera hur man programmerar den med Arduinos IDE.
Jag hämtade ut paketet idag på morgonen och började genast med att löda fast de två stiftraderna. Därpå hämtade jag kompleterande programvara från Sparkfun. Jag har sedan gjort ett flertal försök att ladda upp ett testprogram men misslyckats. Just nu undrar jag om felet ligger i USB-kabeln som jag tog från ett batteripaket som laddas via USB. Ska se om jag har någon annan kabel liggande. Kompileringen tycks dock fungera.


2015-09-06

Raspberry Pi.

Nu finns Raspberry Pi Sense Hat att köpa.
Jag har beställt den och väntar nu på leverans. Spännande!


2015-09-03

Windows 10.

Jag har installerat Windows 10 Home Edition på VirtualBox. Den första installationen drabbades efter någon vecka av något fel som gjorde att det inte gick att uppdatera. Själva installationen gick OK. Nu har jag gjort en ny installation. Det tog drygt en timme att göra installationen. Därpå installerade jag följande program:
FireFox, LibreOffice, Geany, Cygwin samt TightVnc.
Jag behöver tillgång till Windows då jag är med i SeniorNet som handledare. Annars använder jag Mageia 5 samt Raspbian. Jag väntar just nu på en leverans av bland annat Raspberry Pi:s Sense Hat.


2015-08-14

Cygwin.

Har installerat Cygwin på Windows 10 för att kunna ge lite råd om C-programmering till den som kör Windows.
Cygwin finns här https://www.cygwin.com/
Efter installationen av Cygwin bör man flytta filen setup-x86_64 till samma map som Cygwin, C:\cygwin64
Här finns instruktioner för installation av gcc mm till Cygwin: http://www2.warwick.ac.uk/fac/sci/moac/people/students/peter_cock/cygwin/part2/


2015-08-07

Windows 10.

Först en ursäkt varför jag skriver om Windows.
Jag är medlemm i SeniorNet och där har i princip alla Windows. Jag ställer upp som handledare så då behöver jag hålla mig ajour med windows.

Nå, jag köpte en home-licens, 86x64 och började installera den under VirtualBox. Samtidigt körde jag backup av VMware Workstation filer vilket tar ganska lång tid. Installationen gick bra även om den tog ganska lång tid. Jag hade under tiden glömt att jag samtidigt höll på med backupen.
De extra program som jag ville ha installerade var Firefox och LibreOffice. Installationen av Firefox gick bra men installationen av LibreOffice mankerade vilket jag så småningom förstod berodde på den samtidigt pågående backupen ;) .

Det jag är mest glad åt är att jag kunde installera ett 64-bitssystem i VirtualBox samt att jag slapp göra om installationen på grund av min klantighet att samtidigt köra en backup.


2015-07-15

Dovado Go.

Dovado Go är en liten portabel router med wifi. Jag har en sedan ett par tre år och är mycket nöjd med den vad avser funktionalitet. MEN batteriet, litium-ion, är av urusel kvalitet. Två gånger har batteriet svällt upp och blivit oanvändbart. Det som desutom gör saken ännu sämre är att försäljaren, Kjell & Co, inte har batterier på lager.
Det positiva är att när jag frågade Dovado om det gick att använda Dovado Go utan batteri vart svaret nej men de erbjöd mig ett nytt batteri.
För att kunna fortsätta med mitt lilla nätverk i husvagnen blev jag tvungen att införskaffa Dovado Tiny som i mycket liknar Dovado Go men har inget batteri utan drivs med 220V via en adapter.


2015-07-10

Mageia 5 - VMware Workstation.

Har installerat VMware Workstation 11.1.2 vilket fått VMware att fungera tillsammans med Mageia 5. Även problemet med att behöva installera depmod varje gång jag startar VMware har försvunnit.


2015-07-07

Mageia 5 - Firefox.

Den senaste versionen av Firefox, 38.1.0, fungerar inte att strömma ljud från till exempel Sveriges Radio. Man får felkod 3 som svar när man försöker lyssna på radio.
Jag har hittat en "work around". Jag avinstallerade firefox 38.1.0 och installerade en äldre version, firefox 31.7.0. Då fungerade ljudet igen.
Med hjälp av Mageia har vi kommit fram till att Mozillas Firefox 38.1.0 och 39.1.0 fungerar.


2015-07-02

Mageia 5.

Igår kom den första uppdateringen av program för Mageia 5. Det blev lite av en upplevelse att det tog 10 dagar från uppgradering till första uppdatering. Det gjorde att min osäkerhet om jag missat inställning av resporitory för uppdateringar försvann.
Mina tidigare uppgraderingar av Mageia har skett ett par månader efter att en uppgradering släppts vilket förklarar varför det alltid fanns uppdateringar att göra efter en installation.


2015-06-25

CentOS 7.

Har jobbat med att installera CentOS 7 x86_64 på VirtualBox. Efter tre försök så gick det min väg. Det första försöket blev per automatik en minimal installation utan GUI. Det andra försöket blev KDE med avsaknad av möjlighet att uppgradera eller installera flera applikationer/program. Det tredje försöket blev GNOME som lyckades fullt ut. När jag sedan skulle uppdatera CentOS så var det 537 paket som skulle uppdateras.
Innan jag började installera så ändrade jag inställningarna i datorns BIOS så den kunde hantera 64-bitars virtuellt gäst-OS.
Därpå började jag installera Netbeans 8.0.2 vilket tog sin tid innan jag hittade vilket JDK som måste vara installerat. Installationen gick som förväntat, bra.


2015-06-23

Mageia 5.

Installationen av VMware Workstation krånglade. Det går inte att starta vmware. Det är samma visa varje gång jag installerar VMware Workstation. Denna gång gick installationen bra utan felmeddelande men det går inta att starta vmware. Jag har felanmält det till Mageia Bugzilla. Problemen dök upp i och med att Mageia införde systemd.

Edit 20150624.
En lösning/patch för att åtminstone starta VMware Workstation finns här: https://wiki.archlinux.org/index.php/VMware#3.19_kernels_and_up
Detta ger möjlighet att starta vmware. Dock skapas inte vmnet1 och vmnet8 som behövs för att komma ut på internet.


2015-06-22

Mageia 5.

Uppgraderingen av Mageia 4 till Mageia 5 fungerade inte och det råd jag fick från Mageia forum gjorde att datorn inte kom upp i grafisk mod. Detta fick till följd att jag nu har fått göra en "clean" installation och därpå installera en hel hoper med program. Detta är tyvärr inte första gången en uppgradering misslyckats. Den lärdom jag dragit är att fortsättningsvis ska hålla mig med en förteckning över de för mig viktiga programmen.


2015-06-21

Mageia 5.

Jag uppgraderade till Mageia 5 i går. Uppgraderingen gick inte helt felfritt. Jag råkade in i en oändlig loop i slutet av installationen. Jag fick avbryta uppgraderingen innan den var helt färdig. Det mesta tycks dock vara OK men inte kärnan (kernel), där gick något fel så jag kör på den gamla (mga4) kerneln. Jag har ställt en fråga till Mageia forum om hur man ska kunna lösa problemet. Får se när/om det kommer en lösning.
Installationen i VMware Workstation gick OK men det var en "clean" installation.


2015-06-20

Mageia 5.

Nu har Mageia 5 släppts. Håller på och installerar 32-bitars versionen i VMware Workstation samtidigt som jag håller på och laddar ner 64-bitars versionen.


2015-06-17

Raspberry Pi.

Nu har jag fått till en webbsida på Raspberry Pi som kan visa solens upp- och nedgång för en vald plats. Webbsidan består av två php-program och ett C-program. Det är C-programmet som räknar fram solens upp- och nedgång. C-programmet exekveras på RPi-servern.


2015-06-14

Diverse.

Under senare tid har jag sysslat med olika hemsidor på Raspberry Pi. Bland annat har jag jobbat med att via webbgränssnittet exekvera C-program på servern. Då har jag upptäckt bland annat att php inte ger något felmeddelande utan bara en blank sida när man gör fel med syntaxen. Php-programmet exekveras inte. Detta får till följd att det blir extra svårt att felsöka php-programmet.

Annars går jag och väntar på att Sense HAT för Raspberry Pi ska släppas.

Ånyo har jag blivit irriterad av hur långsamt det är att uppdatera Windows. #!%&
Jag behöver tyvärr tillgång till Windows med anledning av mitt medlemskap i SeniorNet.


2015-06-01

Raspberry Pi och PhidgetsRFID.

Jag har hållit på med att modifiera ett program för PhidgetsRFID så ett det kontrollerar RFID-kortet mot en MySQL-databas. Jag har lagt till anrop och check mot databasen. Databasen innehåller följande information:
rfidnr, f_namn, e_namn, behorighet.
rfidnr är det unika nummer varje rfidtag innehåller.
För varje post kan behörigheten innehålla ettdera av två värden; Ja eller Nej.


2015-05-30

Raspberry Pi.

Nu har jag installerat MySQL och PhpMyAdmin på en Raspbery Pi 2 B med 16 Gb SD-kort. Installationen av MySQL gick friktionsfritt. Däremot gick det inte lika smärtfritt med PhpMyAdmin. Jag gjorde lite fel när jag skulle ange password på några ställen under installationen. Jag avinstallerade PhpMyAdmin och installerade den igen. Då gick det mycket bättre, allt fungerade.
Avinstallationen gjordes med kommandot:
sudo apt-get remove phpmyadmin


2015-05-28

Raspberry Pi.

Jag har nu på morgonen skrivit en instruktion för hur man installerar administrationsprogrammet Webmin på Raspberry Pi. Webmin finns inte i det ordinarie programförrådet så man får installera det på ett lite annorlunda sätt. Jag tycker att programmet bör installeras endast på Raspberry Pi 2 B efter som det är ett grafiskt vertyg och tar en del resurser av CPUn.

Ifall det är problem att montera en extern hårddisk (USB) kan följande åtgärd vara lösningen:
Editera filen /boot/config.txt
sudo nano /boot/config.txt
Lägg till följande sist i filen:
max_usb_current=1
Starta om:
sudo reboot

Referens: http://www.htpcguides.com/power-2-5-hard-drive-with-raspberry-pi-b/


2015-05-25

Diverse.

Under den senaste tiden har det blivit en del olika saker jag hållit på med. Jag har testat lite olka saker med Phidgets RFID, försökt komma underfund med deras program, hur det är uppbyggt med mera. I detta sammanhang inträffade för första gågen för mig att en lysdiod gick sönder.

En annan sak jag tidigare observerat men inte brytt mig om är att LCD-displayer inte tål kyla. För mig har en LCD-display på en radio frusit sönder. Vidare har displayen på en termometer frysit sönder. Med sönder menar jag inte att de spruckit utan en del "sifferfragment" slutat fungera.

Jag har dessutom pysslat med att få en snygg hemsida på en av mina Raspberry Pi. RPi är en version 2 B. Min avsikt med detta är att kunna använda RPi som testmaskin för arbeten som server. En del funktioner önskar jag kunna utföra på distans via en webbläsare. För detta måste jag få ett mobilt modem att fungera.


2015-05-13

RFID.

Har nu "lekt" med fyra (4) olika exemplar av RFID. RFID-RC522 som säjs av Kjell & Co, PhidgetsRFID, RFID 125 kHz från cooking hacks samt RFID 13.56 MHz också från cooking hacks.
Av dessa har PhidgetRFID och RFID 13.56MHz varit de som varit enklast att installera. RFID-RC522 var/är lite problematisk att arbeta med främst beroende på det program med ryskt? ursprung jag arbetat med. RFID 125 kHz från cooking hacks krävde en del grundläggande inställningar av Raspberry Pi.
Det har/är dock kul att arbeta med dem. Man får en del fantasier om vad man skulle kunna använda dem till.


2015-05-12

Raspberry Pi och Phidgets.

Jag kom i kontakt med företaget Phidgets för ett par år sedan. Phidgets tillverkar styrutrusting. Nu när jag börjat använda en av deras produkter, RFID, så upptäckte jag att de upptäckt Raspberry Pi. Bland annat har de ett antal artiklar omvad man kan gör med Raspberry Pi, "What You Can Do With Raspberry Pi And Phidgets?".


2015-05-09

Raspberry Pi och qemu.

Läste en artikel i Datormagazin om att köra Raspberry Pi i en emulator, qemu. Nu på morgonen har jag suttit och installerat RPi i qemu. Lite omständigt var det, mycket och långa kommandon med bland annat amerikansk tangentbordslayout. Även startkommandot var långt så jag sparade det i en textfil för att sedan använda när jag vill köra RPi i qemu. Fönstret som öppnas när man kör qemu/RPi är lite väl litet. De grafiska programmen anpassas tyvärr inte till det lilla fönstret. Att exekvering tar lite tid är väl inte att förvåna sig över.


2015-05-08

Raspberry Pi och rfid.

Jag har i flera dag arbetat med flera olika rfid. Två av dem har jag fått att fungera. I ett fall har jag fått en, anser jag, felaktig leverans, fel vara. Jag fick en shield i stället för rfidläsare. Vidare har jag en rfidläsaree som jag ännu inte fått att fungera fullt ut.

Utöver detta har jag under dagen hållit på att uppgradera alla mina RPi.


2015-05-05

Sommartid och solens upp/nedgång

När man har en lampa som tänds och släcks efter solens nedgång/uppgång så upptäcker man hur lång tid skymning respektive gryningen är.
I går gick solen ner kl 20:50.
Idag gick solen upp kl 04:39.
Men omkring en halv timme eller mer innan uppgång/nedgång är det riktigt ljust ute.


2015-04-27

Raspberry Pi och RFID-RC522

Nu har jag blivit klar med ytterliggare ett tillbehör för Raspberry Pi, en rfid-läsare. En rfid är en teknik för att läsa information på avstånd från transpondrar och minnen som kallas för taggar. Den här rfid-läsaren kan läsa en tagg på cirka en cm avstånd. Mera att läsa om RFID finns på Wikipedia.


2015-04-26

Mageia 5 RC

Äntligen kom Mageia 5 RC efter omkring två månaders försening. Jag har nu installerat OS:et på en virtuell maskin. Installationen tog 45 minuter totalt. Hoppas att det inte tar lika lång tid tills releasen släpps.


2015-04-22

Mageia

I går började jag att uppgradera min frus laptop från Mageia 3 till Mageia 4. Det tog lite tid men det som blev en överraskning var att när jag skulle logga in för första gången så kom det upp ett inloggningsfönster so jag inte kände igen. Efter inloggningen så kännde jag inte igen skrivbortet. Jag kunde inte komma åt MCC, Mageias program för att ändra i systemet. Men nu på morgonen upptäckte jag vad som hänt eller rättare sagt vad som saknades. Det var programpaketet kde. Varför det saknades vet jag inte men efter det jag installerat paketet började Mageia se ut som jag är van vid. Sedan var det bara några mindre justeringar med aktivitetsmenyn.
Så nu är den laptopen förbered för att uppgradera till Mageia 5 som lär släppas ganska snart.

Raspberry Pi
Har på förmiddagen arbetat med att göra en installation av Raspbian på ett 16 GB micro-SD-kort. Det mesta av tiden gick åt till att installera den programvara jag ville ha.
geany, gftp, wiringPi, unicornhat, gtk-dev, bcm2835-1.42 C library, Pi4j, arduino.
Nu har jag ett "Hallon" med plats för nya projekt. Just nu finns det 10GB ledigt utrymme.


2015-04-21

Raspberry Pi Compute Module

För några dagar sedan köpte jag ett utvecklingskit för Raspberry Pi Comput Module. Kitet kom i fredags och sedan dess har jag försökt installera OS:et Raspbian efter de instruktioner som finns på element14 men misslyckats. Tråkigt att det ser ut som man gjort ett felaktigt köp. Just nu har jag lagt utvecklingskitet åt sidan.

Linuxportalen.se
Har just upptäckt att Linuxportalen.se kommit igång igen efter nästan ett års frånvaro.


2015-04-15

Windows, #&!%

Jag har Windows 7 installerad på VMware Workstation och har det endast för att kunna hjälpa släktingar med flera.
I dag skulle jag uppdatera Win 7.
1. En misslyckad installation, fick försöka igen, lyckades.
2. Skulle installera 14 uppdateringar, efter 4 installerade uppdateringar så börjar "Avbryt installationen" blinka varför jag efter en lång stund då det inte syntes hända något avbröt installationen. Omstart av Windows.
3. Tar lång tid med uppdatering vid avslutning och lång tid vid start av Windows.
4. "inga uppdateringar finns". Väljer sök nya uppdateringar. Hittar 11 viktiga uppdateringar.
5. Väljer "Installera 11 uppdateringar". Börjar installering.
6. Tar lång tid vid uppdatering 9 av 10 (Windows-verktyget Borttag av skadlig programvara - mars 2015), verkar ha gått i stå.
7. Äntligen, Starta om Windowas.
Total tid över en timme. För mig är detta ännu ett misslyckande av Microsoft.
För mig är Windows omständiga procedur vid uppdatering vara som en finne i %¤&%.
Nä, tacka vet jag uppdateringar i Linux. Ytterst sällan något strul. De flesta uppdateringar tar mindre än 15 minuter även om antalet uppdatedringar är 50 - 100 st.


2015-04-12

E-mail från Raspberry Pi

Efter mycket letande och testande har jag nu lyckats klura ut vad som behövs för att skicka e-mail från Raspberry Pi.

Jag har nu fått till det med att skicka e-mail om larm i programmet om övervakning.


2015-04-10

Övervaka med Raspberry Pi via hemsida

Här finns ett exempel på hur man kan sköta övervakning med Raspberry Pi och lite extra tillbehör via en hemsida.


2015-04-05

Manövrera RPi's kamera via hemsida

Här finns ett exempel på hur man kan fjärrmanövrera Raspberry Pi's kamera via en hemsida.


2015-04-01

Manövrera RPi via hemsida

Här finns ett exempel på hur man kan fjärrmanövrera Raspberry Pi via en hemsida.


2015-03-30

Sommartid och solens upp/nedgång

Idag fungerade det som det ska utan någon handpåläggning av mig i programmet.
Nu, dagen efter, förstår jag vad som hänt. Mitt program laddar in tiderna för tändning och släckning varje natt klockan 00:00 i en matris. Den inladdningen gäller sedan ett dygn. Övergången till sommartid sker ju klockan 03:00. följdaktligen kommer i mitt fall sommartiden inte slå igenom i programmet förrän påföljande dygn, vilket alltså skede.
Problemet löst.


2015-03-29

Sommartid och solens upp/nedgång

Jag har fått ett litet problem med övergång till sommartid. Jag har en lampa som ska tändas vid solens nedgång och släckas vid solens upp gång. Jag använder Raspberry Pi och Tellstick för att styra en fjärrstyrd strömbrytare för att tända och släcka lampan. Raspberry Pi använder NTP för att ge rätt tid. Problemet är att NTP även justerar sig efter påfundet med sommartid och vintertid. Även i RPi ställs tiden om till sommartid resp vintertid.
Jag vill ju släcka och tända lampan efter solens upp/nedgång vilket ju inte förändras för att vi människor ändrat vår tidmätning.
Så nu måste jag klura ut hur jag ska korrigera programmet för att kompensera för påfundet med sommar/vintertid.


2015-03-21

Raspberry Pi och autostart

Jag har fått skriva om instruktionerna för hur man startar ett program automatisk i samband med att startar Raspberry Pi.


2015-03-19

Raspberry Pi och Backup

Nu har jag kompleterat sidan om mina Erfarenheter av Raspberry Pi med lite information om backup för Windowsanvändare samt en länk till en sida på engelska som bland annat beskriver användning av windowsprogrammet Win32DiskImager.


2015-03-16

Raspberry Pi och Java

Nu har jag börjat titta på java och PiFace Digital I/O. Hittade exempel i Pi4j, PiFaceExample.java. Pi4j finns på http://pi4j.com/
När jag installerade Pi4j på en av mina RPi så installerades det i /opt/pi4j vilket kan bli lite förvirrande. Normalt brukar nya program installeras i /usr.



2015-03-13

Raspberry Pi och XBMC

Nu har jag skrivit en enkel bruksanvisning för XBMC på Raspberry Pi.


 
Sidan 12