Sidan 14



2017-09-21

Mageia 6.

Jag har gjort en clean installation av Mageia 6 på min Zotac PC, 64-bit. Det gick bra även om det tog en stund. Orsaken var dels att partitionen med OS:et blivit fullt samt att jag ville försöka installera VMware Workstation 12.5. Själva installationen av VMware Workstation gick bra (tror jag) men VMware vägrade att starta precis som i min Laptop. Hittills har jag inte lyckats få någon hjälp från Mageia eller VMware. Just nu lutar det åt att jag nog får skippa VMware och bara använda mig av VirtualBox.


2017-09-13

Mageia 6.

Äntligen har jag fått Mageia 6 att boota med rätt kärna. :-)
Problemet berodde på att jag hade ett minneskort, 16GB SDHC, monterat i filsystemet. Kortet satt i kortläsaren när jag startade datorn. Detta fungerade med Maageia 5 och dess kernel.
Efter att jag avmonterat kortet samt plockat bort det ur kortläsaren så bootar datorn på korrekt sätt med rätt kernel, för Mageia 6.


2017-09-08

De 7 nycklarna.

En thriller av Åsa Schwarz.
När jag läste om boken blev jag verkligt nyfiken och införskaffade den. Jag blev lite besviken. Jag hade inbillat mig att den skulle handla lite mer om de sju nycklarna och säkerheten på internet men den visade sig vara en thriller i första hand med internet som miljö där handlingen sker.
Det mest positiva, ur min åsikt, är att man får sig en tankeställare om säkerheten på internet.


2017-08-25

Raspbian trubbel.

För drygt en vecka sedan fick jag trubbel med Rasbian. Problemet yttrade sig med att det inte gick att exekvera wiringPi-functioner.
Jag löste det genom att installera om Raspbian jessie. Efter det fick jag uppdatera programpaketen och installera om ,inte MySQL utan MariaDB. Det tog lite tid men nu fungerar det som jag önskar.


2017-08-22

Raspbian Strech.

För en vecka sedan kom Raspbian Strech, en updatering av Raspbian ut. En viktig ändring är att MySQL har ersatts av MariaDB. Detta innebär att i samband med installation av databasprogram bör man välja MariaDB i stället. Åtminstone om man avser att skriva program mot MySQL/MariaDB-databas.


2017-08-22

Raspberry Pi och kuriosa.

Idag på morgonen fick jag bekräftat att lycktorna ute på parkeringen tänds och släcks vid solens ned- och uppgång. Jag har en lampa som jag styr med en Raspberry Pi så att den ska tändas och släckas i takt med solens ner- och uppgång. Bägge systemen jobbar i synk. ;)
Jag fick en hint att så skedde för några dagar sedan men idag fick jag det bekräftat.


2017-08-20

Raspberry Pi och Etcher.

Idag har jag använt programmet Etcher för att skriva en img-fil med Raspbian till ett SD-kort. Det är ett program som verkligen underlättar att skapa ett nytt SD-kort för Raspberry Pi.


2017-08-14

Raspberry Pi och DHT22.

Jag har uppdaterat sidan för temperatursensorn DHT11 med DHT22. Skillnaderna mellan de två sensorerna är att DHT22 klarar minusgrader vilket DHT11 inte gör.


2017-08-06

Raspberry Pi.

Jag har upptäckt en ny variant för att uppgradera RPi:
sudo apt update && sudo apt upgrade
I några fall har jag fått skriva:
sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade
Uppdateringen/Uppgraderingen sker på samma sätt i bägge fallen. Det jag upplevde särskilt positivt är att arbetets gång visade med en enkel graf.


2017-08-03

Mageia 6 i586.

Installerade Mageia 6 i586 på min ThinkPad R4 och det slutade med en vit bildskärm. Jag hade valt PnP när det gällde val av bildskärm. Inga start alternativ lyckades, slutade hela tiden med vit skärm. Gör ett andra installationsförsök inkluderande uppdatering. Misslyckas igen.
Tredje gången valde jag upgradering till mga6. Får kernel panic. Omstart. Vit skärm.
Just nu har jag givit upp. Ska försöka installera Linux Mint i morgon.
Installationen tar väldigt lång tid, flera timmar.
EDIT 2017-08-04
Gjorde ett nytt försök där jag valde bort PLASMA, valde istället GNOME. Installationen av GNOME gick mycket fortare - 34 minuter - men gav samma resultat - vit skärm.
Provade att installera Ubuntu 17.04 vilket tog 2 timmar med lyckat resultat.


2017-07-26

Skype for Linux.

I samband med uppgradering till Mageia 6 installerades en ny version av Skype nämligen Skype for Linux Beta version 5.4.0.1. När jag skulle använda den nya Skype så fick jag inte videon att fungera. Jag använder en separat bildskärm och en USB-ansluten webbkamera. Jag kunde inte hitta någonstans att välja vilken kamera som skulle användas. Efter en stund upptäckte jag att kameran i laptoppen fungerade. Med ett annat program kunde jag konstatera att webbkameran fungerade.

Jag letade efter information på webben och hittade då tipset att jag efter att jag kopplats upp till en kontakt skulle det finnas en + -symbol som skulle öppna ett fönster där jag skulle kunna göra videoinställning, bland annat välja vilken kamera som skulle skulle användas.
I samband med ett försök att koppla upp mig med en kontakt kunde jag konstatera att informationen var korrekt.

Vad är det för tokerier att dölja en inställningsmöjlighet på detta sätt!


2017-07-17

Mageia 6.

Nu har Mageia 6 kommit, 1 år försenat, men efterlängtad.
Installation i både VMware Worstation och VirtualBox gick utan problem.
Så nu ska jag bara ta mod till mig och installera skarpt i min arbetsPC.
Edit:
Har nu jobbat med att installera Mageia 6 på min PC. De första försöken med att uppgradera med update applet fungerade inte. Där på brände jag en DVD och installerade/uppgraderade till Mageia 6. Det tog sin lilla tid, runt 3 timmar. Jag fick lite småstrul i samband med omstarten men nu fungerar det.


2017-07-07

Raspberry Pi och Java.

Hurra!

Jag har lyckats utveckla ett java program på en Raspberry Pi 3 genom att använda Netbeans på min PC.
Instruktioner på hur jag skulle göra fick jag från boken "Raspberry Pi with Java: Programming the Internet of Things (IoT)", ISBN 978-0-07-184201-3.
Vitsen att utveckla och kompilera javaprogram med Netbeans på PCn istället för direkt i Raspberry Pi är att RPi mycket klenare än en PC, Netbeans är ju ett grafiskt utvecklingssystem och kräver ganska stora resurser.


2017-07-03

Raspberry Pi MySQL backup.

Nu har jag lyckats klura ut hur jag ska göra en backup på MySQL-databas på en annan dator med mysqldump.


2017-06-28

Raspberry Pi ClusterHAT.

Jag har införskaffat ett Cluster HAT Kit för Raspberry Pi. Jag blev nyfiken på produkten och vill se om jag kan lära mig använda produkten. Hittills har jag åtminstone lyckats montera och starta klustret.


2017-06-22

Raspbian och Raspberry Pi Zero.

Jag har haft en del strul med en Rapbeery Pi Zero och Raspbian på ett 8GB SD-kort. I samband med en uppgradering av OS:et började datorn bete sig underligt, uppgraderingen genomfördes inte fullt ut. Efter flera dagars försök att få till uppgraderingen fick datorns uppgifer börja skötas av en annan dator. Arbetsuppgiften är registrering av utomhustemperaturen varje timme och lagra uppgifterna i en SQL-databas. En sak som inträffade var att det inte gick att komma åt databasen.
Detta fick mig att inse att jag behövde köra en backup av databasen. Till att börja med har jag skrivet ett C-program som skriver ut innehållet i databasen till en textfil en gång per dygn.
Jag tänker även fixa så att det görs en dump av databasen, mysqldump, varje dygn. Ide'n är att dumpen ska skickas till en annan dator.


2017-06-06

BBC Micro:Bit.

Efter att ha läst om att elever i femte klass, Sundbyberg, skulle få var sin Microbit gick jag och införskaffade en sådan.


2017-06-01

Raspberry Pi och strömavbrott.

På grund av 2 st strömabrott i natt fick mig attt vakna till. Jag kom underfund med att minst två av mina RPi måste starta om program i samband med omstart. Den ena ska tända och släcka en lampa vid solnedgång respektive soluppgång. Den andra "arbetar" som klocka.
Bägge datorerna korrigerade jag enligt mina egna instruktioner.
Nu startar respektive program automatiskt i samband med omstart av datorn.


2017-05-27

Diverse.

Under en längre tid har jag haft fullt upp med uppdateringar, uppgraderingar samt reparationer av både Mageia och Raspberry Pi. Mageia har under nästan ett år arbetat med uppgradering till version 6. Att det tagit lång tid tycks bero på införandet av UEFI.
Raspberry Pis operativsystem Raspbian genomgår ständig förbättring. I och med att jag har ganska många så tar det en hel del tid att hålla dem uppdaterade. Några av dem går inte att uppdatera förmodlingen beroende på något fel i SD-kortet. För mig verkar det som SD-korten inte är helt tillförlitliga för "long time" drift.
Det senaste problemet yttrade sig genom att RPi inte gick att starta. Uppstarten stannade efter en kort stund. Jag försökte lösa det genom att installera om Raspbian PIXEL. Efter installationen misslyckades uppgraderingen, uppgraderingen avbröts av saknade program. Då försöket jag installera Raspbian wheezy vilket inte fungerade. Varpå jag installerade Raspbian PIXEL igen. Denna gång gjorde jag bara en update, ingen upgrade. Nu lyckades jag.
Detta är vad jag hållit på med mest hela tiden.


2017-05-25

Mageia 6 RC.

Äntligen! Nu har Mageia 6 RC släppts.
Installation i VMware Workstation gick snabbt och problemfritt.
Installation i VirtualBox gick även det snabbt och problemfritt.


2017-05-22

RasPiO Analog Zero.

Jag har införskaffat ytterligare ett tillbehör till Rasberry Pi, RasPiO Analog Zero, en brygga mellan den analoga och den digitala världen.


2017-05-15

MediaCenter.

Ett microCD-kort med NOOBS. NOOBS innehåller Raspbmc. Raspbmc i sin tur är OpenELEC med Kodi.
OpenELEC:
Användare: root
Lösenord: openelec
Efter aktivering av SSH gick det att nå systemet den vägen ssh root@IPaddress.
Min upplevelse av systemet via SSH var att det var mycket trögt. När man startat systemet går det bara att använda en mus för att göra inställningar. Efter mycket strul fick jag igång det hela. Jag lyckades till och med starta ett program i SVTPlay. Dock lyckades jag inte få det vanliga SVT (SVT 1 och SVT 2) att fungera.
På grund av att det ända verktyget att styra systemet, välja vad jag vill se med mera, upplevde jag det som så jag kommer förmodligen inte att använda det till min TV.


2017-05-06

Nätverkstrubbel med Raspbian.

I dag råkade jag ut för lite nätverkstrubbel när jag gjorde en ny installation av Raspbian.


2017-04-27

PaPiRus: en ePaper-display för Raspberry Pi.

PaPiRus är en HAT för Raspberry Pi som kommer tillsammans med en av 3 olika storlekar av "ePaper screen", gjorda för prototypförsök. Här ska vi beskriva och ansluta en av skärmarna till en Raspberry Pi 3.


2017-04-13

Raspberry Pi och Processing.

Jag har sprungit på ett nytt programmeringsspråk, Processing, för Raspberry Pi. Programspråket lämpar sig bland annat för att rita med samt styra GPIO-pinnarna med.
Här finns instruktioner på engelska. Instruktionerna är omfattande och detaljerade.
Jag har ännu inte hittat hur man kör/startar ett program utanför programmeringsmiljön (IDE).


2017-03-28

Raspberry Pi och RasPiCOMM IO.

Idag råkade jag ut för en olycka när jag skulle installera programvara till RasPiComm. Efter installationen skulle jag göra en reboot. Men Raspberry Pi startade inte om. Det enda som gick att göra var att trycka på Shift-tangenten vilket fick till följd att jag kunde välja vilket OS jag ville installera. Efter flera försök valde jag att installera om Raspbian vilket tog en bra stund. Att sedan installera alla övriga program som jag behövde tog några timmar. För mig får det till följd att jag avstår att testa RasPiComm IO. Jag litar inte på att jag skulle lyckas andra gången.


2017-03-25

Raspberry Pi och USB/UART-kabel.

Jag har anförskaffat en kabel för att kunna koppla upp mig till en Raspberry Pi via UARTen på RPi från en USB-port på PCn.
Det är inte världens snabbast uppkoppling men det ger möjlighet till RPi vid saknaden en router för anslutning till RPi.


2017-03-21

Raspberry Pi och RTk.GPIO

Företaget Ryanteck Ltd har tagit fram ett kort som kan anslutas till en PC eller en Raspberry Pi, RTk.GPIO. Kortet kopplas in via USB. Utveckling kan sedan ske i PC eller i RPi.


2017-03-08

Raspberry Pi Zero W

Jag hade lite strul med installationen. Det gällde i första hand att få till en fast IP-address. Någonting gick snett och jag gjorde om installationen av NOOB. Jag brukar koppla ihop önskad IP-address med MAC-nummer. Nu blev jag tvungen att editera /etc/dhcpd.conf. Där lade jag till följande:
interface wlan0
static ip_address=192.168.0.71
static routers=192.168.0.1
static domain_name_servers=192.168.0.1
Se här.
Idag upptäckte jag att jag i samband med ifconfig läst fel på MAC-addressen. Nu har jag korrigerat den så nu hoppas jag det ska fungera utan problem.


2017-03-07

Mageia 6 sta 2

Äntligen har Mageia 6 sta 2 släpts, efter 8 månader. Hip Hurra.
Information finns här.


2017-03-01

Raspberry Pi Zero W

Det har kommit ut en ny Raspberry Pi, Raspberry Pi Zero W, med inbyggd wifi och bluetooth.


2017-02-26

Java

Att det går så långsamt med att lära mig Java beror på att det just nu pågår ett VM i skidor vilket tar upp mycket tid. Dock får jag lite gjort tidigt på morgonen.
Just nu håller jag på med att få ett javaprogram att exekvera ("köra") ett annat program. Ännu har jag inte lyckats med att få ett javaprogram exekvera ett annat javaprogram. Jag får tillsvidare nöja mig med ett javaprogram som exekverar bash-kommandon och C-program.


2017-02-19

Java

Nu har jag fått till ett nytt program i Java med en LED och en knapp.
Det är inte helt enkelt med Java och Raspberry Pi. Boken jag köpte är heller inte helt enkel att följa. För mig var jag tvungen att använda NetBeans 8.0.2. Den senare versionen, 8.2, fick jag inte att fungera.


2017-02-12

Java

Ett verktyg för Java i Raspberry Pi är BlueJ. Det jag upplever som en nackdel med programmet är att efter kompileringen kan man inte köra det kompilerade programmet direkt i BlueJ utan körningen måste göras i ett terminalfönster. BlueJ skapar bara en klass inte ett komplett javaprogram.
Jag upplever att Raspberry Pi är för klen för BlueJ och klen för NetBeans och inget av programmen är praktiskt användbara. Så det blir att använda Pi4j när det gäller Java.


2017-02-10

Java

Jag har just fått hem boken "Raspberry Pi with Java: Programming the Internet of Things (IoT)". Boken börjar med att lära ut hur man kopplar upp en Raspberry Pi för första gången samt installation av NOOBS. Min Raspberry Pi Zero var redan uppkopplad och OS installerat så jag började med att uppdatera och uppgradera befintlig installation.
Därefter laddade jag ner NetBeans 8.2 IDE med Java SE och installerade den. Även openjdk-8-jre installerades.
Det visar sig att Raspberry Pi Zero är alldeles för klen för NetBeans så NetBeans är i praktiken oanvändbar på Raspberry Pi Zero.
Jag har även installerat NetBeans på en Raspberry Pi 3 B.
Med hjälp av NetBeans på min PC kan jag nu utveckla med Java på Raspberry Pi. Det var inte helt lätt att konfigurera för remote utveckling. Det uppstår en del frågetecken på hur man ska konfigurera. Vidare har jag minst ett återstående frågetecken. När man kompilerar i NetBeans så läggs det till en rad, pagage projektnamn, vilket inte gillas av Java i Raspberry Pi. Lyckas heller inte exekvera .jar-filen.


2017-01-30

Java

Jag har åter börjat titta på Java på Raspberry Pi. Bland annat med paketet Pi4j. Framför allt håller jag på med PiFace Digital I/O 2 men avser även att prova Java generellt. Återkommer så småningom med information om hur det går samt kanske med några användbara exempel.


2017-01-14

Raspberry Pi och PanTilt HAT.

Jag har införskaffat ytterligare ett tillbehör till Raspberry Pi, Pan-Tilt HAT. Pan-Tilt HAT är avsett för att bland annat montera och styra en kamera i sid och höjdled.
Jag stötte på ett litet problem och det var hur kablarna skulle anslutas, vändas. Första försöket blev fel. Andra försöket innebar att jag vände kontakterna, sedan fungerade det som det skulle.


2017-01-11

Kolla Raspberry Pi hårdvara.

Fått ett tips om ett program avsett för att kontrollera vilken hårdvara som Raspberry Pi har. Programmet kan även användas för andra operativsystem.
Programmet är inxi.
Installation: sudo apt-get install
Exekvera: inxi -c 0
Information: http://www.2daygeek.com/inxi-system-hardware-information-on-linux/


2017-01-09

Raspberry Pi och strul med olika HAT-"Arduino".

Jag har fnulat med 3 olika varianter av till behör där Arduino är en del av kortet, GertDuino, AlaMode och RasPiO Duino.
I fnulet gjorde jag lite olika installationer för de olika korten. Detta fick till följd att bland annat RasPiO Duino inte fungerade som det skulle.
Lösningen på problemet blev att jag fick göra en ominstallation för RasPiO Duino.


2017-01-04

Raspbian PIXEL och wifi (wlan0).

Jag har köpt en ny Raspberry Pi 3 och inte lyckats få igång wifi. Jag provade alla av mig kända inställningar utan att lyckas. Då började jag söka på Raspberry Pi's forum och hittade där ett förslag:
Skriv om hela filen /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf för hand.
Jag gjorde så och VIPS så fungerade wifi.
Min slutsats är att det smugit sig in ett icke läsbart tecken i filen vilket gjorde att den inte fungerade.


2017-01-02

Mageia 6 (kommande).

Det är verkligen intressant att följa utvecklingen av Mageia 6. Jag använder VMware Workstation och VirtualBox förr att installera extra OS.
När Mageia kommer med en ny kernel så just nu så fungerar det direkt i VMware Workstation medans det i VirtualBox så fungerade inte de två näst senaste, 4.9.0-desktop-1mga6 och 4.9.0-desktop-2mga6, medans 4.9.0-desktop-3mga6 fungerade. Detta är inte första gången som en ny kernel inte fungerat i VirtualBox men fungerat i VMware Workstation.
Mageia 6 var tänkt att sjösättas våren 2016. Jag ser att nuvarande tidsplan säger 17 januari 2017.
Jag tycker att utvecklarna med flera gör ett fantastiskt jobb men UEFI har verkligen ställt till det. Det kommer nya uppdateringar varje natt. Så jag har fullt upp med att uppdatera mina två installationer av Mageia 6.


2016-12-27

Räddning.

Här om dagen när jag skulle göra en uppgradering Raspbian på en Raspberry Pi B så krashade minneskortet. Om det blev fullt eller vad som skedde vet jag inte men det gick inte att starta Raspberry Pi. Som tur var så hade jag ett annat kort vilket jag till en början bara behövde ändra hostname. Jag behövde endast konfigurera /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf.
Där på installerade ja wiringPi samt bcm2835-1.50. Eftersom jag använder "Hallonet" till en LCD-display med ett C-program så fick jag kompilera om programmet med följande kommando: gcc lcd-jan.c -o lcd-jan -lwiringPi -lwiringPiDev
Det som tillkommit var att jag var tvungen att lägga till -lwiringPiDev i kommandot. När jag sedan startade programmet så fungerade det som tidigare.
Ordningen återställd.


2016-12-22

Raspberry Pi för x86.

Raspberry Pi (PIXEL) för PC och MAC ute.
Den här distributionen ger möjlighet att köra Raspberry Pis OS Raspbian i en PC. Jag laddade ner iso-filen och installerade den i VirtualBox. Det fungerade utmärkt. Detta möjliggör att man kan testa och se hur Raspbian fungerar och ser ut, ingen dum ide'.


2016-12-14

Raspberry Pi Automation HAT.

Ett nytt tillbehör till Raspberry Pi, Automation HAT.
Pimoroni har satt ihop ett set funktioner i denna övervaknings- och automatiseringskontroller för hemmabruk. Med reläer, analoga kanaler, utgångar, och buffrade ingångar (alla tål 24V) så nu kan du koppla upp ett överflöd av utrustning till din Raspberry Pi på engång.
Ännu bättre, Varje kanal har en LEDindikator så att man kan se vad som händer. Även de analoga kanalerna har LEDs som tillåter att man kan se värdet som de känner av.
Idealisk att använda för att automatisera sitt hem!


2016-12-09

Arduino och DHT22 termometer.

Efter en hel del testande har jag lyckats med koppla, programmera samt mäta temperatur med sensorn DHT22 med Arduino Uno. DHT22 kan till skillnad från DHT11 även mäta minustemperaturer.


2016-12-03

Mageia 5.1.

Nu har version 5.1 av Mageia släppts. Det är ingen skillnad mellan Mageia 5.0 och 5.1. Skillnaden är att Mageia 5.1 innehåller "alla" uppdateringar som skett sedan Mageia 5 släpptes förutom 19 st som tillkommit efter att Mageia 5.1 packeterades.
Den som redan har Mageia 5 och låtit installera alla updateringar som släpts efter det att version 5.0 släptes behöver inte uppgradera till Mageia 5.1. Version 5.1 släptes för att underlätta för dem som vill installera Mageia för första gången och slippa alla uppdateringar.


2016-12-01

Raspbian.

Nu har det kommit nya versioner av Raspbian, 2016-11-25-raspbian-jessie.img och NOOBS_v2_1_0.
Den stora ändringen är att ssh nu normalt är avslagen, så ifall man vill använda ssh måste man själv aktivera den. I övrigt är det mest mindre rättelser.
Uppgradera jessie:
sudo apt-get update
sudo apt-get dist-upgrade
sudo apt-get install -y pprompt
reboot


2016-11-24

Gertduino.

Jag har äntligen gjort i ordning en sida för Gertduino, ett tillbehör till Raspberry Pi med Arduino. Det möjliggör programmering av Gertduinos Arduino med Arduino IDE. Sidan är inte helt klar.


2016-11-11

Robotarm.

Jag har införskaffat en robotarm att leka med. Efter tre dagars jobb har jag nu blivit klar med monteringen. Beskrivningen är väldigt detaljerad men man måste även själv vara noggrann och observant. Det är lätt att några fall ha förbråttom och då kan det bli fel.
Armen kan kopplas till datorn med ett tillbehör för USB. Detta gör att den kan styras bland annat från en Raspberry Pi. Programmering kan göras med Python.
Robotarmen strömförsörjs med batterier, 4 stycken storlek D.


2016-11-01

VMware Workstation.

Nu kom en uppdatering av VMware Workstation, 12.5.1.


2016-10-31

Raspberry Pi och operativsystem.

Efter det att man installerat ett operativsystem, till exempel Raspbian, så återstår en del arbete för att utnyttja Raspberry Pi fullt ut. Beroende på vad man vill använda sin Raspberry Pi till så behöver man komplettera med ett antal program.
Avser man att utnyttja sin Raspberry Pi till utveckling och/eller styrning krävs installation av program som gör att man kan komma åt att programmera hårdvaran i Raspberry Pi.
Programspråket C är inkluderat i Raspbian. Även Python är med från början. Men ifall man önskar utveckla i Java måste man installera Pi4j.


2016-10-27

Raspberry Pi och Raspbian Wheezy versus Raspbian Jessie.

Jag har haft problem med en av mina Raspberry Pi och blivit tvungen att installera om OS:et. Jag har provat att installera Raspbian Jessie på en Raspberry Pi B+ vilket inte gick så bra. Jag försökte 2 gånger men ingen av gångerna gick något vidare.
Sedan försöktee jag med Raspbian wheezy. Jag blev tvungen att installera OS:et två gånger innan jag fick det att funger. Installationen gjordes på ett 8 GB SDHC micro-kort.
Jag har dragit slutsatsen att Raspbian Jessie inte fungerar på de tidigare Rasberry Pi men jag kan ha fel.


2016-10-26

BitScope Micro.

Nu har BitScope Micro anlänt så nu är det dags att lära sig hantera den. Initialt verkar det inte vara allt för svårt. I första hand måste jag måste lära mig hur man gör inställningar.
Att få igång den var dock enkelt.


2016-10-24

BitScope Micro.

BitScope Micro är ett litet oscilloscope för bland annat Raspberry Pi.


2016-10-16

Grafik med skript.

Efter ett tips i tidningen LinuxUser & Developer visar jag hur man kan göra enkla grafiska program med shellskriptsprogrammet dialog.


2016-10-14

MyPi Stepper Motor & Driver.

Här har jag hittat ytterligare ett tillbehör till Raspberry Pi för att köra stegmotorer, MyPi Stepper Motor & Driver.


2016-10-12

Adafruit Motor / Stepper/ Servo Shield.

I mina försök med stegmotorer ska jag nu göra försök att använda Adafruit Motor / Stepper/ Servo Shield.
Jag har fått hem kretskortet och nu väntar jag på stegmotorn.


2016-10-10

Raspberry Pi och BerryClip.

Leken med stegmotorer har lett mig till BerryClip. Jag hittade en sida där en person skrivit ett program i C för att styra stegmotorer. Detta har fått mig att skicka efter en BerryClip från ModMyPi i England. Nu får jag vänta en vecka innan grejorna kommer.
Jag har påbörjat en sida på hur man kan göra.
Rättelse. 2016-10-14.
På något sett har jag missuppfattat kopplingen mellan stegmotorer och BerryClip. BerryClip har inget med stegmotorer att göra. BerryClip ska ses som ett vanligt tillbehör till Raspberry Pi.


2016-10-08

Adafruit DC och Stepper Motor HAT.

Jag har börjat leka med stegmotorer och kommit en liten bit på väg.


2016-10-07

Raspberry Pi och OpenCV.

OpenCV (Open Source Computer Vision) är ett bibliotek av funktioner avsedda för "realtids dator vision", ansiktsigenkännin, gestigenkänning med mera.
Jag började installera paketet på en RPi Zero igår eftermiddag och var klar någon gång i natt. Installationen var omständig, jag har tidigare inte varit med om en så krånglig installation ;).
Instruktioner för installation finns här.


2016-09-29

Raspberry Pi och ny skärmhanterare.

Det har kommit en ny skärmhanterare till Raspberry Pi, PIXEL är namnet. Det ger en radikalt nytt utseende till skrivbordet.
PIXEL är från och med nu det grafiska skrivbordet i RPi. Det går även att installera i tidigare installationer men kräver att den tidigare installationen bygger på Raspbian Jessie.
Upgraderingen går snabbt på en RPi 3 men tar en bra stund på en RPi Zero.
Anvisningar att installera PIXEL finns här.


2016-09-27

RasPiO Duino.

Ett tillbehörskort till Raspberry Pi, RasPiO Duino, för att arbeta med Arduino.
Kortet innehåller en ATMega 328p microkontroller.


2016-09-25

Assembler för Raspberry PI.

Jag har hittat hur man assemblerprogrammerar RPi.


2016-09-24

Utan husvagn.

Nu är det slut med husvagnslivet. Nu har jag sålt husvagnen.




 
Sidan 14