Sidan 7



 

2013-03-19

Hårdvara

Äntligen.
Oh vad jag är nöjd just nu. Jag har just blivit klar med ett hårdvaru/programvaru projekt med Raspberry Pi. Jag kan inte berätta i detalj vad det rör sig om men efter en massa huvudbry om att anpassa RPi till omvärden och få programmen till hårdvaran att lira ihop så, ja Äntligen.
Det jag kan berätta är att hårdvaran är från Phidgets Inc.


2013-03-08

Hårdvara

I förgår höll jag på att ge upp att få min modell för ett projekt att fungera. Efter två dagar började jag att plocka sönder modellen och sedan sättas ihop den igen. Steg för steg. Då upptäckte jag att jag tolkat en anvisning lite fel. Jag provade mig fram för varje steg och kontrollerade att det steget fungerade. När jag kommit en bit så upptäckte jag vad som var fel. Då kom jag fram till att anvisningen antingen är felaktig eller luddigt beskriven. Men i och med att jag testade varje steg innan jag fortsatte med nästa så upptäckte jag vad som blivit fel.

Bilden till vänster är vad dokumentationen föreslår. Bilden till höger är vad jag kommit fram till.


2013-03-01

Hårdvara

Jag har nu under en tid arbetat med att ansluta Raspberry Pi till omvärlden och då konstaterat att det krävs en del hårdvara som gränssnitt mellan RPi och omvärlden. Jag har trilskat med bland annat produkter från Velleman med flera. En anna tillverkare är Phidgets Inc. Det märks att Phidgets Inc vänder sig tilllite mer proffsiga användare. Dock inte prismässigt, Velleman och Phidgets har ungefär samma prosnivå, utan på dokumentationen. Velleman är ganska snål med dokumentation och exempel medans Phidgets Inc har en omfattande dokumentation med användbara exempel.
Produkterna använder 12V som gränssnitt vilket gör att man behöver inte tillverka egna gränssnitt, från 3,3V till 12V.


2013-02-22

Raspberry Pi mm

Nu har jag kunnat konstatera att den misslyckade installationen den 14/2 och 16/2 berodde på ett felaktigt CD-kort. Jag har nu införskaffat ett nytt SD-kort och gjort om installationen med lyckat resultat.
Med andra ord:

Raspberry Pi, 2013-02-09-wheezy-raspbian.img fungerar utmärkt.


2013-02-21

Raspberry Pi mm

Nu börjar jag få saker och ting att fungera. Just nu håller jag på med 1012_2 - PhidgetInterfaceKit 0/16/16. Har gjort mitt första testprogram, i min pc. Just nu håller jag på att installera programvaran till kortet i Raspberry Pi. Det märks att RPi är lite klen, det tar tid att installera/kompilera programmen.
Kortet ansluts ju till datorn via USB-gränssnittet så då har jag löst problemet med kopplingen mellan RPi och omvärlden. Nu har jag också testkört kombinationen RPi och I/O-kort och det fungerar utmärkt. Nu kan man vara glad och börja jobba med programmet med stort B.


2013-02-20

Raspberry Pi mm

Nu måste jag skriva av mig.
Först: Jag lyckas inte skriva ett C-program för att via internet kunna styra Velleman's VM201 reläkort. Trots att jag genom sniffning kan konstatera att det är rätt kommando som skickas. Tungt.
Andra: Jag erhöll idag en ny RFI-modul till mitt Raspberry Pi shield. Men lyckas inte heller här få det att fungera.
Tredje: Nu håller jag på med ett I/O-kort från Phidgets Inc, 1012_2 - PhidgetInterfaceKit 0/16/16. Här får jag det i allafall att fungera. Just nu har jag det uppkopplat i min virtuell Windows 7 miljö och kan styra det den vägen. Så nu ska jag börja skriva ett C-program för att styra det från Raspberry Pi. Det är åtminstone en bra början att jag fått igång det i Windows. Jag får nu lägga ner den mesta tiden på det kortet.


2013-02-16

Raspberry Pi mm

Installatioinen av den nya version av Raspberry Pi gick inget vidare. Det var konfigureringen av tangentbord och lokal zon, tid som inte fungerade av någon anledning.
Nu har jag börgat tillverka ett buffertkort för Raspberry Pi så att man kan arbeta med bland annat 12V. Jag kommer att använda ULN2803 som buffertar.

Idag ska jag ut till husvagnen och skotta av snö från taket på förtältet.



2013-02-14

Raspberry Pi

Installerar en ny version av Raspberry Pi, 2013-02-09-wheezy-raspbian.img.


2013-02-12

Raspberry Pi, Software, Hardware

Jag fortsätter att brottas med olika c-program i Rasperry Pi. Just nu gäller det bland annat ett program att över internet styra ett reläkort från Velleman, VM201. Kortet innehåller en Webbserver och via en webbläsare går det utmärkt att styra kortet. Men det är även meningen att man via TCP-protokollet ska kunna manövrera räleerna. Men av någon anledning svarar inte kortet på önskvärt sätt. Följande kommando ska skickas:
02 06 4F 01 A8 03
06 4F 01 A8
A8 är en checksumma.


En annan sak jag brottas med är en RFID-module som inte vill fungera av någon anledning. Jag har beställt en ny modul ifall modulen är defekt.


Den tredje problemet som jag just upptäckt är att Raspberry Pi kommunicerar med omvärlden med max 3,3V. Detta gör att jag måste tillverka ett buffertkort för att kunna koppla till extra utrustning till Raspberry Pi. Jag har beställt material och väntar på leverans senare denna vecka. Jag har fått besked att grejorna skickats.


I alla tre fallen har jag kontakt med leverantörernas forum för att försöka hitta en lösning på mina problem.
Så man behöver inte sitta overksam. ;)


2013-01-29

Raspberry Pi, Software, Hardware

Nu har jag brottats med ett problem i ett c-program. Jag försökte läsa av status på en port. Min första tänkta (lätta) lösning fungerade inte. Den tänkta lösningen byggde på att använda kommandot system() och avläsa status med ett shellkommando. Men det visade sig att kommandot system() endast returnerar status på hur shellkommandot genomförts.
Då var det bara att leta efter en annan lösning. Jag hittade ett exempel på nätet som utnyttjar en header till bcm2835, som är hårdvaran i Raspberry Pi. Här finns ett exempel på program: http://www.pihlgren.se/raspberrypi-dev.php#GPIO

Jag fick hem några labbkort (Humble Pi) avsedda för Raspberry Pi. Korten kan beställas med möjlighet att ansluta extra strömförsörjning.
Korten kan beställas här: https://www.modmypi.com/index.php?route=common/home

Jag har börjat löda det första kortet, komponenterna för extern strömförsörjning.


2013-01-22

Raspberry Pi

Oj, vad jag brottats med ett litet problem nu på morgonen. Jag skulle göra en tryckknapps funktion till till min RPi. Jag koppade upp precis som den första knappen. Men hur jag än försökte så fick jag det inte att fungera. Jag provade med att koppla ingången på RPi till samma knapp som den gamla knappen och då fungerade. Kopplade till den nya knappen och det fungerade INTE!. Jag letade och letade efter vad som var fel. Till sist hittade jag felet. Färgkoden på ett motstånd skulle vara blå - svart - röd (5 kOhm) men jag hade satt dit ett blå - svart - orange -orange (50 kOhm). När jag upptäckte det och korrigerade felet så fungerade det naturligtvis.
Det var faktiskt lite svårt att se skilnaden på röd och orange.

I övrigt håller jag på att programmera i bash just nu. Det går faktiskt framåt.


2013-01-19

Raspberry Pi

Nu har jag fått hem ett reläkort (Velleman VM201) som kan manövreras över internet. Häftigt. Jag ska försöka klura ut hur jag kan styra kortet med ett c-program.

Dessutom har jag fått hem en 10" touch screen. Jag har gjort en första uppkoppling och gjort några mindre test. Men det tar nog sin tid innan jag konfigurerat Raspberry Pi. Vad jag förstår så behöver jag gå in och göra inställningar i Xorg(X11).
Men det går nog att göra något. Det vill till att göra ett grafiskt interface med stora figurer. Ska man använda den som vanlig bildskärm blir bokstäver mm väldigt litet och man behöver titta väldigt nära, på 10 - 15 cm avstånd.


2013-01-18

Raspberry Pi

Nu har jag fått igång ljudet. Jag behövde installera MPlayer. Här finns instruktioner hur man installerar MPlayer:
http://wrightrocket.blogspot.se/2012/06/getting-sound-and-video-to-work-on.html
För att testa har jag laddat ner några "free music" filer. Det låter riktigt bra.


2013-01-17

Raspberry Pi

Jag håller på med programmering av RPi. Bland annat tittar jag på olika hårdvara och då sprang jag på en sak jag inte tidigare tänkt på när det gäller RPi. Uppgradering. Förslaget tycker att man ska köra följande sekvens av kommandon:
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
sudo apt-get autoremove

Här är det upgrade som tar tid, de andra går ganska snappt. En fråga man ställer sig, "Hur ofta bör man köra denna sekvens?". Kanske en gång per månad. Erfarenheten får väl ge svaret.


Vad jag håller på med när det gäller programmering är c-program för att styra de 15 i/o-portarna. Mitt problem just nu är att läsa av tillståndet på port som ställts in för läsning.
I går fick jag ett expansionskort, alaMode, från USA. Får se om det är just ett sådant jag behöver. Jag har även beställt andra expansionskort från England som jag väntar på.

Nu har jag även installerat j4Pi, ett programpaket för att kunna skriva java-program för RPi.


2013-01-13

Hårdvara

Nu på morgonen ficj jag hjärtat i halsgropen!!!!! Datorn ville inte starta korrekt. Den startade upp i ett läge där jag kom in i terminalläge. Efter ett flertal startförsök med samma resultat kom jag på att jag igår eftermiddag höll på och laborerade med en extern hårddisk ansluten via USB. Den krånglade så jag tänkte formatera om den. Med programmet MCC (Mageia Control Center) gjorde jag det. Bland annat frågades om resultatet skulle skrivas till fstab. Det var här det gick fel. När jag sedan skulle starta datorn så hittade startprogrammet inte den disken. När jag kom på det och editerade fstab, markerade bort den disken, så startade datorn som den skulle.
Orsaken till att jag höll på och micklade med USB-hårddisken var att jag skulle testa att ansluta en hårddisk till Raspberry Pi. Det gick utmärkt sedan jag satt behörigheten till rwx för ägare, grupp och övriga (777) så fungerade det utmärkt.
Det man måste tänka på när det gäller att ansluta en hårddisk (USB) till Raspberry Pi är att den måste ha egen strömförsörjning samt att man bör använda en USB-hub med extern strömförsörjning. Raspberry Pi förmår inte att försörja fler enheter via USB än Mus, Tangentbord och en liten strömförbrukare till.


2013-01-11

Raspberry Pi. Mjukvara

Jag håller på att kolla upp dels backup av Raspberry Pi till en server. Dessutom håller jag på och kollar hur man ska mångfaldiga SD-kort med Raspberry Pi.
Jag har kommit en bit på väg. Just nu testar jag användandet av rsync över lokalt internet. Ett directory man inte ska röra är /sys, då stannar Raspberry Pi.
Jag har hittat förslag på att skapa en imagekopia av ett orginal.
Börja med att sätta i SD-kortet i en Linuxmaskins kortläseare. Ta sedan reda på vad kortet får för enhetsbeteckning.
Som root:
# fdisk -l | grep Disk
Kopiera sedan imagen från SD-kortet till lämplig plats på datorn och ge det ett adekvat namn.
# cat /dev/mmcblk0 > jan-rasp.img


2013-01-08

Raspberry Pi. Mjukvara

Jag har skaffat ett program, Webiopi, som gör att man kan styra Raspberry Pis portar över internet. Programmet är gratis och kan installeras från nätet. Programmet finns i The Pi Store. Det är första gången jag varit med om att installera med kompilation över internet. Efter installationen når man programmet på följasnde sätt:
http://localhost:8000
Login: webiopi
Password: raspberry


2013-01-07

Raspberry Pi. Mjukvara

Har installerat programvara för att använda Raspberry Pi som webbserver. Installation:
sudo aptitude install apache2
sudo aptitude install mysql-server
sudo aptitude install php5
sudo aptitude install php5-mysql
sudo aptitude install php5-curl
sudo aptitude install php-xml-rpc
På frågan om mysql root password angav jag det vanliga rootlösenordet och i mitt fall blev det rätt.


2013-01-04

Raspberry Pi. Mjukvara

Nu börjar jag få till mitt grafiska gränssnitt till GPIO, med egna ikoner.

rasp1.png

Nu har jag varit och hämtat ut en 7" bildskärm till Raspberry Pi. Den är inhandlad i USA för $166 plus 175 SEK till tullen och Posten.
Den levereras med en nätadapter för amerikansk standard med 12 V 1 A ut. Jag hade tur som hade en dylik liggande. Jag har som hastigas anslutit bildskärmen till RPi och det fungerar utmärkt. Anslutninge gjordes med en HDMI-kabel.
Dessutom hämtade jag ut ytterligare en Raspberry Pi modell B med en låda som har hål för flatkabeln till GPIO-kontakten.


2013-01-01

Raspberry Pi. Hårdvara

Nu har jag installerat skrivare till min Raspberry Pi. Först installerade jag cups:
sudo apt-get cups
I samband med detta såg jag att en del program blev uppdaterade.
Därpå är man tvungen att sätt användaren i gruppen lpadmin:
sudo -a -G lpadmin användarnamn
Nu är det dags att installera skrivaren. Det görs i ett webbgränssnitt till Cups. Starta webbläsaren, i mitt fall iceweasel. Ange webbaddressen:
https://localhost:631
Välj Administration.
Man kommer nu att få ange användarnamn och lösenord för att komma in i Administratörsläge.
Ange Add Printer och följ instruktionerna (engelska). Programmet hittade min nätverksskrivare så det var bara att pricka för den.
Första försöket med en utskrift (från Leafpad) gick alldeles utmärkt.
---
För att ta skärmdump behövs programmet scrot.
sudo apt-get install scrot
För att ta en skärmdump så skriver man scrot i ett terminalfönster.För att erhålla fördröjning kan man skriva scrot -d 5 (5 = fördröjning i sekunder)
---
Exempel på fast IPaddress, editera filen /etc/network/interfaces:

	# the loopback interface
	auto lo
	
	iface lo inet loopback
	
	#
	#iface eth0 inet dhcp
	auto eth0
	allow-hotplug eth0
	iface eth0 inet static
	address 192.168.1.103
	netmask 255.255.255.0
	gateway 192.168.1.1
	#
	allow-hotplug wlan0
	iface wlan0 inet manual
	wpa-roam /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf
	iface default inet dhcp							
							


2012-12-31

Raspberry Pi.

Arbetat lite med 2012-12-16-wheezy-raspbian.img i min Raspberry Pi version B.
Installerat Geany, en texteditor, openjdk-7-jdk med -jre och wiringPi.tgz. Kopierade över mitt java GUI (Rasp.jar) och testkört med OK resultat. Vidare har ja installerat nmap.
Jag har även satt upp trådlöst internet (wifi). Här använde jag en USB-dongel av microstorlek.


2012-12-30

Raspberry Pi.

Programmet Raspberry Pi GPIO Web Control har jag blivit lite besviken på. Den väsentligaste orsaken är att jag inte lyckas ändra funktionen ON till att bli fast och inte bara en kort ON/OFF. Dessutom finns ingen dokumentation över hur man tar hand om returdata. Kanske är detta något som kommer med framtida releaser. Tills vidare kommer jag att släppa denna programvara. Jag kommer att koncentrera mig på wiringPi.


2012-12-28

Raspberry Pi.

Jag upptäckte att Raspbian kommit ut med en ny version, 2012-12-16-wheezy-raspbian.img
Man annonserar att det kommit ut en ny image. Den som ska ladda ner imagen får alltid den senaste. Nu blir det till att skaffa ett minneskort till och installera den senaste imagen. Få se vad den innehåller för godbitar. Tyvärr kan jag inte hitta någon uppgift somm säger vad som uppdaterats eller lagts till. Det får man väl undersöka själv.
--
Nu har jag varit och skaffat ett SD-kort och installerat den nya wheezy-raspbian. Det mest uppenbara som tillkommit är Pi Store. Mer än så har jag inte hunnit utforska.
--
Jag skaffade även en Tellstick och Nexa fjärrkontroll men där har jag tillsvidare kört fast. Jag tror jag köpte fel Nexa-grejor. Just dessa tycks inte gå att fjärrstyra med Tellstick. Som tur är så är inte Nexa fjärrkontroller särskilt dyra. Jag ska prova att köpa en annan variant efter nyår.
En annan sak som jag blev lite besviken på når det gäller Tellstick är att trots att man anger program för Linux så finns det bara för Ubuntu och som källkod. Att använda källkoden krävde bland annat någon modul som inte finns till Mageia.


2012-12-27

Raspberry Pi, Mjukvara.

Jag håller på och gör ett grafiskt gränssnitt till Raspberry Pi för att styra GPIO. Jag skriver det i Java. Efter en del försök har jag nu kommit på hur jag ska göra. Programmet består av två delar, ett javaprogram och ett shellscript.
Nu har jag lagt in programmet i Menyn. Jag skapade en fil, rasp.desktop, som placeras i /usr/share/applications.

	[Desktop Entry]
	Version=1.0
	Name=Rasp GPIO GUI
	Comment=Raspberry Pi GPIO grafiskt gränssnitt
	Exec=/home/pi/start-rasp.sh
	Icon=terminal
	Terminal=false
	Type=Application
	Categories=Application;Development;
	StartupNotify=true							
								

Dessutom ett shellscript (start-rasp.sh) i hemmabiblioteket ($HOME) för att starta javaprogrammet.

	#!/bin/sh
	cd /home/pi/Development/Java/Gpio
	java -jar /home/pi/Development/Java/Gpio/Rasp.jar							
							

2012-12-23

Raspberry Pi, Mjukvara.

Nu har jag kommit underfund med vad jag gjorde för fel. I filen gpio.conf hade jag inte avkommenterat följande:

	#GPIO.0 = P1-03
	#GPIO.0.DIRECTION=OUT
	#GPIO.0.NAME=g0
	#GPIO.0.OUT.DEFAULT.STATE=0
	#GPIO.0.OUT.AUTO.TOGGLE.TIME=250
	#GPIO.0.OUT.BLOCK.TIME=10000								
								

När det var gjort så fungerade det som väntat. Vidare behövde jag ändra följande rad:

	simulate.gpios=true
								

till

	simulate.gpios=false								
							

Nu fungerade det som väntat.
Anropet i webbläsaren:
http://raspberry:8080/handle?g18=1&g1=0 gav resultatet:
{"g1":0,"g18":1}
samt att lysdioden som jag monterat i uttag 12 blinkade till.
http://raspberry är datornamnet jag givit min Raspberry Pi. Väldigt fantasifullt ;).


Jag har lyckats få till ett vettigt gränssnitt för att från hemsidan starta och stoppa en port på Raspberry Pi.


	<form id="switchon" action="http://raspberry:8080/handle?g18=1" method="get">					
		<input type="radio" name="g18" id="on" value="1"> ON
		<input type="radio" name="g18" id="off" value="0"> OFF					
		<input form="switchon" type="submit" value="KLICKA">
	</form>							
							

Detta visas då som:


2012-12-22

Raspberry Pi, Mjukvara.

Installerar program för att köra GPIO via webben.
https://bitbucket.org/sbub/raspberry-pi-gpio-web-control/overview
sudo apt-get install maven2
sudo apt-get install mercurial
Sedan kör jag:


     pi@raspberrypi ~/Development/Java $ hg clone https://bitbucket.org/sbub/raspberry-pi-gpio-web-control
     destinationskatalog: raspberry-pi-gpio-web-control
     avbryter: destinationen 'raspberry-pi-gpio-web-control är inte tom
     pi@raspberrypi ~/Development/Java $
								

Misslyckas och avbryter tillsvidare.
Upptäckte att det var en map som redan fanns. Jag skapade en ny map, Test, flyttade mig dit och körde programmet igen och då lyckades det.
Kör kommando:
mvn package
Slutet på arbetet ser ut så här:

	 [INFO] WEB-INF/web.xml already added, skipping
	 [INFO] ------------------------------------------------------------------------
	 [INFO] BUILD SUCCESSFUL
	 [INFO] ------------------------------------------------------------------------
	 [INFO] Total time: 7 minutes 43 seconds
	 [INFO] Finished at: Sat Dec 22 09:05:29 CET 2012
	 [INFO] Final Memory: 14M/44M
	 [INFO] ------------------------------------------------------------------------
							

Hämtar sedan winstone-0.9.10.jar från https.winstone.sourceforge.net
Börjar testa men får inte förväntat resultat. Avbryter tillsvidare och fortsätter senare.


2012-12-21

Raspberry Pi, Mjukvara.

Nu har jag installerat lite mer mjukvara till Raspberry Pi för att programmera GPIO-gränssnittet efter tidningen Linux Format LXF165, wiringPi.tgz. Det går även att hitta programvaran på https://projects.drogon.net/raspberry-pi/wiringpi/ . Programmet är skrivet i C.
Installationen enligt anvisningarna gick bra. OBS! Den korta ledaren på lysdioden är katod. Först kopplade jag in till fel stift på Raspberry Pi. Efter korrigering så fungerade det enligt artikeln.
Det verkar som om pi4j och LXF har olika uppfattning om stiftnumrering. Ska kolla med schemat för Raspberry Pi vad som är korrekt. Det är lite olika på rev 1 och rev 2 så det gäller att ha koll på vilken revision man använder.

Hittade en LCD-display (2 x 20 tecken) som jag köpt för ett stort antal år sedan och aldrig använt. Nu plockade jag fram den och testa den. Den tycks fungera. Jag letade upp dokumentationen som jag just nu skriver ut. Displayen är försedd med ett seriellt gränssnitt vilket förhoppningsfull ska underlätta programmeringen av den.


2012-12-20

Raspberry Pi, Hårdvara.

Nu har jag fått hem GPIO-kabel så jag kan börja meka med Raspberry Pi.
Nu har jag kopplat upp det första försöket (http://pi4j.com/example/control.html) på en labbplatta. Första testet blev negativt ty jag hade anslutit till fel stift. Efter felsökning och korrigering blinkade lysdioden som den skulle.

Raspberry Utveckling

Det här programmet är skrivet i java.


2012-12-18

Raspberry Pi, Java.

Nu har jag hittat en hemsida som visar hur man programmerar GPIO på Rspberry Pi i Java, Connecting Java to the Raspberry Pi http://pi4j.com/example/control.html
Jag kunde inte vänta utan tog och gjorde en första test med deras första exempel vilket utföll till största belåtenhet.
Detta ska jag fortsätta med samt pröva att även bygga hårdvara runt Raspberry Pi.


2012-12-16

VMware Workstation.

Efter det jag varit från datorn någogra timmar och återvände till den tänkte jag göra en uppdatering av en client till VMware Workstation. Klientens program som gör uppdateringen (Mageia Control Center) meddelar att den inte kunde nå spegelrepositories. Jag började då felsökning och trodde först att något allvarligt fel drabbat VMware Workstation. Efter en del letande upptäckte jag att det var hostens server vmware som stannat. När jag återstartat den så var allt frid och fröjd.
Nu har den stannat igen. Starten sker via systemctl en ersättare till den gamla dbus. vmware startar de virtuella nätverken vmnet0, vmnet1 och vmnet8. Utan dem fungerar inte klienternas internetkopplingar.


2012-12-15

Raspberry Pi, MySQL.

Nu har jag löst problemen med att accessa Mysql från en annan host. Huvudlösningen är att se till så att mysqldatabasen på Raspberry Pi har en användare registrerad med namn och hostnamn samt behörigheter. Annars vägrar MySQL att acceptera anropet. Anropet görs med kommando:
mysql -h hostnamn -u användarnamn -p
Hostnamnet kan vara antingen hostens namn eller IP-adress.


2012-12-13

Java.

Nu har jag sutti i ett par timmar och slitiet med att kompilera ett javaprogam med koppling till en sqldatabas. Databasen är en MariaDB, en fork av MySQL. Det första problemen hade att göra med anslutningen till databasen. Här är lösningen att dels sätta CLASSPATH och där inkludera sökvägen till det egna programmet. CLASSPATH ska innehålla sökvägen till
mysql-connector-java-verionsnummer-bin.jar
I Mageia blir det /usr/lib64/java/mysql-connector-java-verionsnummer-bin.jar

Nästa problem som dök upp var följande felmeddelande:
java.sql.SQLException: Unable to load authentication plugin ''
Efter en hel del letande på internet hittade jag information om att detta har med att man försöker koppla upp sig mot MariaDB. Förslag till lösning är att använda MySQL. För mig är det inte ett alternativ då Mageia har bestämt sig för att leverera MariaDB.
Jag har nu raporterat det som en bugg till MariaDB.


2012-12-11

Raspberry Pi.

Nu har jag gjort en uppdatering och en uppgradering av Raspberry Pi. Uppdateringen gick ganska fort men uppgraderingen tar ganska lång tid.
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
Därpå gjorde jag en memory_split. Och fortsatte med att installera Synaptic.
sudo apt-get install synaptic vilket tar lite tid.
Detta kommer att underlätta att hitta och installera nya program/programpaket.


Mageia.

Skulle uppgradera en 64-bitars dator från Mageia 1 till Mageia 2. Det misslyckades, 147 paket misslyckades att installeras. Jag gör då en "clean" installation. Det kom att innebära att efter det installationen avslutats så var det 572 paket som behövde uppdateras.


2012-12-06

Raspberry Pi, Progammering.

Nu har jag utvecklat ett program i java och skapat en jar-fil som är körbar i Raspberry PI. Utvecklingen skedde i Mageia med Netbeans IDE. jar-filen flyttades över till Raspberry Pi tillsamans med en katalog, lib. Programmet startades med kommando: java -jar "programnamn.jar". Utan katalogen lib saknades möjlighet att ansluta till MySQL-databas. Det som finns i katalogen lib är mysql-connector-java-5.1.18-bin.jar.
Jag gjorde utvecklingen NetBeans i Mageia därför Netbeans i Raspberry Pi är alldeles för segt. Men som sagt var, det går bra att utveckla java i ett system och sedan flytta till Raspberry PI.


2012-12-04

Mageia

Uppdatering av min ThinkPad R40 med Mageia 1 till Mageia 2.
Började kl 09:45. Programmet meddelade att det var omkring 1723 paket som skulle uppgraderas.
Lite kuriosa, efter drygt en timmes jobb so visad installationsprogrammet att det åter står 11 timmar. Efter ytterligare c:a 15 min visar progammet att det återstår 3:13 timmar.
Kl 12:31 började installation av program, Bearbetar installerade paket samt preparering initial startup program.
Jag valde att inte uppdatera program i detta läge. Kl 12:41 startade om datorn.
Kl 12:45 var jag inloggad och nu valde jag att uppdatera programmen, 741 st. Detta blev klar kl 13:45. Det tog allså 1 timme.
Kl 13:46 Startade jag om datorn igen pga ny kernel (3.3.8_desktop-2.mga2)
Kl 13:51 Stängde jag ner datorn. Allt KLART! och uppdateringen fungerade. Total tid 4 timmar för en uppgradering.

Lite efterarbete blev det. Först rensa ut alla orphans, 143 st, urpme --auto-orphans.
Sedan fick jag lov att installera phpmyadmin och apache. Jag vet inte om det är fler program som måste installeras om men det ger sig väl med tiden.


2012-12-03

Programmering, Raspberry Pi

Jag avser lämna C på Raspberry Pi och programmera lite med Java istället. Jag har gjort några små test och det tycks fungera bra så jag tänker nog göra lite programmering med Java ett tag framöver. Eftersom Netbeans kräver för mycket så blir det att handjaga kod.


2012-12-02

Programmering, Raspberry Pi

Försöjker installera java och Netbeans. Efter flera försök så lyckas jag installera Openjdk 1.7.0. Initiallt så misslyckas jag att installera Netbeans. Jag har även skrivit ett första javaprogram och lyckats kompilera det med lyckat resultat. Raspberry Pi har lite lite kraft så kompilering tar lite tid.
Följande paket behöver installeras:
openjdk-6-jre
openjdk-7-jdk
Efter detta lyckades jag installera Netbeans (7.01), paketnamn:
netbeans-ide
Jag tror inte Netbeans är användbart på Raspberry Pi. Systemet orkar inte med den tunga grafiken, det blir för segt.


2012-12-01

Programmering

Jag blir så sur när jag inte får till det i C. Jag har ett program som ska mata in 4 meningar. Alltså innehåller mellanslag. De funktioner jag provat är scanf() och gets(). Det är fyra meningar som ska matas in. Här är programmet:

int tecken,nr;
char num[20];
char emne[200];
char beskr[100];
char path[100];
char query[100];

cls();
locate(1,30);
printf("INSERT (lägg till post)");
locate(3,25);
printf("Skriv bildens nummer:");
locate(3,47);
gets(num);
locate(4,25);
printf("Skriv ämne: ");
locate(4,36);
gets(emne);
locate(5,25);
printf("Ange beskrivning: ");
locate(5,44);
gets(beskr);
locate(6,25);
printf("Ange sökväg (Path): ");
locate(6,45);
gets(path);
locate(10,10);
printf("%s %s %s %s\n",num,emne,beskr,path);
locate(12,25);
printf("1. Godkänn!");
locate(13,25);
printf("0. Avbryt\n");
locate(14,25);
printf("Vad väljer du? ");
locate(14,39);
scanf("%d",&tecken);
if(tecken==0){
return;
}

return;


Utöver detta har jag en headerfil (vt220.h) för att placera texten på skärmen:
Kompileringen går felfri så som jag ser det är det inget fel på syntaxen. Problemet är att raden gets(num) missas och input börjar på raden gets(emne). Jag har försökt med ett flertal alternativa inmatningsfunktioner bland annat scanf() men då bryts raden så fort man skriver ett mellanslag.


void cls(void)
{
printf("\x1B\x5B\x32\x4A"); /* Rensa skärmen. */
printf("\x1B\x5B%d;%d\x48",1,1);/* Övre högra hörnet */
}

void bell(void) /* Ctrl-G */
{
printf("\x07");
}

void radera_rad(void)
{
printf("\x1B\x5B\x4B"); /*radera till slutet av raden */
}

void locate(int row,int col)
{
printf("\x1B\x5B%d;%d\x48",row,col);
}

void rensa_yta(int row,int AntRad) /* Från rad, antal rader */
{
int i = 0;
locate(row,1);
while (i < AntRad)
{
radera_rad();
printf("\n");
i++;
}
locate(row,1);
}

void fel_tecken(void)
{
bell();
printf("\b \b");
}

void sov(int tid)
{
int i,j;

for(i=0;i <= tid;i++){
for(j=0;j <= 1000;j++){
locate(24,40);
fprintf(stdout,"%d",j);
};
};
}

void wait(void)
{
int i,j;

for(i=0;i <= 2;i++){
for(j=0;j <= 1000;j++){
};
};
}


2012-11-29

Raspberry Pi

Nu har jag fått mitt andra exemplar av Raspberry Pi. Revision B, med 512 MB arbetsminne. Jag köpte hella kittet; tangentbord, mus, power, hdmi-kabel och låda. Totalt 850:-. Det första testet visar att hallonet verkar bli snabbare av att den fått utökat minne. Jag använde Iceweasel som jämförelse. Startar snabbare.
Så nu blir det mer att leka med. ;-)
EDIT
Idag kom även senaste numret av Datormagazin samt specialbeställt nummer av LinuxUser & Development.
Numret innehöll artiklar om Raspberry Pi, bland annat installation av Android på Raspberry Pi. En image kan hämtas ner från www.razdroid.net. Nu måste jag införskaffa flera SD-kort.
EDIT
Jag hade ett 8GB-kort liggande så nu har jag installerat android på det. Det tar lång tid att starta, åtminstone första gången. :-) Den beter sig som en Android. Måste kolla om det går fortare med starten andra gången. Kunde inte hitta hur man stänger av.
Detta slår nästan julafton. ;-)


2012-11-28

Programmering

De senaste dagarna har jag pysslat lite med programmering i C. Jag körde fast i bland annat i strncpy(). Det tog nästan ett dygn innan jag kom på att jag skulle använda strncat() för att lägga ihop två strängar. Inte förrän jag kollade i handboken på kommandot strncpy() som jag kom på att det var strncat() jag skulle använda. ;-) När jag väl kommit på detta å löste sig problemet och det fungerade som jag tänkt mig.
Programmet som jag håller på med är inget speciellt utan ett program som arbetar mot en databas, MySQL. Allt arbete i programmet sker mot ett konsolfönster (som förr, på dinosaurernas tid).
Det är faktiskt ganska kul att sitta och pula med programmering.


2012-11-23

Mageia

Värdet av att ha backup.
I går kraschade Firefox helt oförhappandes. Det gick sedan inte att starta den igen. När jag försökte starta den via ett terminalfönster så fick jag bara meddelandet Segmentfault. När jag sedan försökte starta som root i ett terminalfönster gick det men fick följande felmeddelande:

(firefox:18060): GConf-WARNING **: Client failed to connect to the D-BUS daemon:
Did not receive a reply. Possible causes include: the remote application did not send a reply, the message bus security policy blocked the reply, the reply timeout expired, or the network connection was broken.


Lösningen blev att leta reda på senaste backupen för /home/jan och leta reda på mappen för .mozilla och läsa in den över den befintliga mappen.
Voilà! Firefox fungerade igen.


2012-11-22

Raspberry Pi

Nu har jag installerat phpMyAdmin. Kommando:
sudo apt-get install phpmyadmin
Det är en del paket den är beroende av så den installerade 20 paket vilket tar en liten stund men det gick utan mankemang.
Under installationen satt jag och studerade skeendet och jag blev faktiskt ganska imponerad av hur mycket sidoarbete som görs när så mycket ska göras.


2012-11-21

Raspberry Pi

Igår så lyckades (misslyckades) jag med att fylla ett SD-kort med Rasbian. Kortet är ett 8 GB-kort men endast 2 GB var upptaget av Raspberry. Nu på morgonen kom jag på att kortet endast var konfigurerat till 2GB. Så med programmet raspi-config kunde jag expandera Raspberry till att fylla hella kortet (8GB). Funktionen i programmet som gör jobbet är: expand_rootfs (Expand root partition to fill SD card)


2012-11-18

Raspberry Pi

Nu har jag skrivit ett C-program för att accessa en MySQL-databas,kompilerat det samt som avslutning exekverat det med lyckat resultat.
Jag har dokumenterat det hela under HOWTO - Raspberry Pi. Jag är faktiskt ganska nöjd med att det fungerar på samma sätt som i min ordinarie Linux, Mageia.


2012-11-17

Raspberry Pi

Installerade MySQL. Arbetet med installationen gjorde jag i följande ordning:
Uppdatering av paketförråden, kommando:
sudo apt-get update
sudo apt-get install mysql-common
sudo apt-get install libmysqlclient16
sudo apt-get install libdbd-mysql-perl
sudo apt-get install mysql-client
sudo apt-get install mysql-server

I samband med installationen av mysql-server frågades efter lösenordet för root.
När allt var klart så startade jag mysql i ett terminalfönster med kommando mysql
Det första mysqlkommandot för att testa blev show databases; (glöm inte semicolon i slutet.)
För att lämna mysql skriver man exit .


2012-11-15

Mageia mm

Idag blev det en del att göra. Mageia 3 Alfa 3 släptes. Det tog sin runda tid att installera efersom jag fick göra det två gånger. Installationen tar c:a 30 min om man gör rätt från början. ;) Första gången angav jag fel directory att skapa installationen och det gick inte att flytta installationen.
Det verkar som man kommit långt med utvecklingen.Jag har inte hittat några större fel. Det ända är kvar sedan tidigare, att det inte går att instalera VMware Tools.
Vidare har jag gjort uppdatering på 3 st Windowsinstallationer. Microsoft kom ju med uppdateringar i går.
Utöver detta så har jag kört backup på VMware Workstation "guests". Även här gick det lite fel så jag fick göra om det. Jag gorde en filflytt istället för en filkopiering. Nu blir det att ordna en form av automatisk backup så att man inte gör om samma fel igen.


2012-11-11

Mageia

Nu har jag börjat skriva en handbok på svenska för Linuxdistributionen Mageia här på min hemsida. Jag har lagt den under HOWTO. Det lär ta sin tid i försöket att skriva den. En del tar jag från Mageias Wiki och en del skriver jag själv.



 
Sidan 7