Sidan 16



2019-08-26

KVM-switch.

För ungefär två veckor sedan installerade jag en KVM-switch från Belkin. Jag hade den liggande sedan några år. Då den fungerat dåligt på grund av 2mm-kontakten, glapp i kontakten. Därför införskaffade jag en ny KVM-switch, fabrikat ATEN. Den använder sig av en tangenttryckning på tangentbordet för att switcha mellan datorerna. Den funger problemfritt. Nu är det lätt att hoppa mellan de två datorerna.


2019-08-25

Uppgradering av Raspbian.

Nu har jag vid flera tillfällen, i samband med uppgradering, hamnat i en i det närmaste ändlös loop. Orsaken har varit att uppgraderingen av Wolfram, 356 MB, tagit flera timmar och trots det inte blivit klar utan jag fått avbryta uppgraderingen. Det hela slutar med att jag tvingats starta om uppgraderingen.
Numera börjar jag alltid med att avinstallera Wolfram, sudo apt remove wolfram-engine.
Ifall du inte använder Wolfram för din utveckling föreslår jag att du avinstallerar den.


2019-08-19

Error vid siteanrop.

När jag ska anropa linuxtoday.com får jag i 9 av 10 försök följande fel meddelande:

An error occurred while processing your request.

Reference #97.5c85655f.1566192700.4425cc4a

Någon enstaka gång lyckas jag komma fram till sidan. Det är den enda sidan som jag får felmeddelandet från.
Jag har nu googlat linuxtoday.com och hittade följande förslag:
Linuxtoday.com not accessible from Sweden? - Ubuntu Forums
Där visar det sig att jag inte är ensam med problemet.


2019-08-14

Raspbian Buster.

Det började med att jag skulle uppgradera en RPi 4. Men uppgraderingen misslyckades flera gånger. Jag misstänkte att det kunde ha blivit något fel i OS:et. Jag valde då att ominstallera Raspbian Buster och valde 2019-07-10-raspbian-buster-full.img. Efter installationen gjorde jag en uppgrade. 100 program uppgraderades.
I stort fungerade det som förväntat förutom att jag inte fick VNCserver att fungera. Just nu har jag lagt ut en fråga på Raspberry Pi's forum.
Jag fick ganska snabb respons. Flera andra har samma problem. Dock har jag ännu inte erhållit någon lösning.

2019-08-15

Idag när jag provade anropa datorn med VNC så fungerade det. Vad hade hänt?


2019-08-17

Problemet verkar vara att man måste ange avvikande "window"-nr. Till exempel hostname:1, tilläget :1 eller liknande när man anropar datorn med VNC-viewer.


2019-08-13

Bildskärmsswitch.

Bildskärmsswitchen som jag kopplade in häromdagen har enlig mig en konstruktionsmiss, knappen som används för att skifta mellan datorerna, har en kontakt (2 mm flerpolig audiokontakt) som glappar rejält. Det gör att själva omkopplingen mellan datorera för det mesta krånglar och misslyckas. Mycket frusterande!
Jag funderar allvarligt på att skaffa en annan bildskärmsswitch som inte använder en dylig kontakt.


2019-08-05

Dockningsstation.

Jag har införskaffat en dockningsstation till min ThinkPad 25. Detta fick mig att plocka fram en bildskärmsswitch som legat ouppackad i ett par år. Eftersom videokontakten var VGA så var jag lite orolig om det skulle passa. Det fanns/finns VGA-kontakt på båda mina dockningsstationer. Efter en del strul i samband med montering och dragning av kablar fungerar det problemfritt.
Nu kan jag använda en bildskärm, ett tangentbord och en mus till två datorer. Med ett knapptryck kan jag nu skifta mellan de två datorerna.


2019-08-02

Raspberry Pi, uppgradera OS.

Jag har försökt uppgradera en Raspberry Pi A3+ från raspian strech till raspian buster. Jag följde instruktionern enlig följande sida: How to Upgrade a Raspberry Pi to Raspbian Buster.
Uppgraderingen skulle bli 1181 filer på 682 MB. Första försöket misslyckades. Jag gjorde ett nytt försök och fick informationen:
Erhöll följnde information:
813 program uppdaterade, 272 program nyligen installerade, 97 program icke fullt installerade eller borttagna.
Även detta försök misslyckades.
Slutresultatet blev att jag fick ominstallera filen 2019-07-10-raspbian-buster.img på SD-kortet. Nu var jag dock mentalt förberedd på att göra en ominstallation.


2019-07-28

Gtk.

Nu har jag fortsatt med Gtk. Jag håller mig fortfarande till att koda manuellt. På min hemsida om Gtk har jag nu lagt till ännu ett program och gjort en del tillägg och rättningar.


2019-07-18

Mageia 7.1.

Jag har gjort ett försök med uppgradering via nätet, FTP och HTTP, men misslyckats med båda. Det uppstod en kollision mellan två olika versioner av två filer varför programmet inte fortsatte.
Det lutar faktiskt åt en nyinstallation. Buuu!

Jag har nu använt Clonezilla-live-2.6.2-15 som visade att det var något fel med partitionen sda5. sda5 är/var rootpatition.
Efter byte av hårddisk till den som blivit copierad från orginalhårdisken gjorde jag ett försök med uppgradering vilket misslyckades. Gör ett försök med nyinstallation på den nya hårddisken som även det misslyckades. Installationen avslutades med meddelandet: ldconfig failed.
Vet inte hur jag ska fortsätta?


2019-07-17

Mageia 7.1.

Mageia 7.1 har släppts med Ryzen 3000 hårdvaru support.
Jag har misslyckats att uppgradera min W701 från Mageia 6 till Mageia 7/Mageia 7.1. Uppgradering på 3 andra datorer har gått utmärkt.
Uppgraderingen slutar med att meddela att den misslyckats samt att 54 filer inte kan installeras varpå den frågar ifall jag har några andra, externa källor (NTF, HTTP, FTP) att ange. Det vet jag inte vad som ska anges.
Det hela slutar förmodligen med att jag blir tvungen att göra en nyinstallation. Hua!


2019-07-16

Raspberry Pi.

Jag har uppdatera min sida om Displayotron HAT. Jag monterade kortet på en Raspberry Pi 3A+. Jag modifierade programmet hello_world_2.py.


2019-07-05

Raspberry Pi 4B.

Jag har nu installerat Raspbian Buster samt monterat PiFace Digital I/O 2. Vidare har jag installerar och kompilerat programmet piface-blink.c. Det hela gick som smort. Körning av programmet gick utan anmärkning. Programpaketet wiringPi är installerat från början så jag behövde inte göra något extra.

Jag har nu kompilerat programmet piface.c, ett gtk-program, och köra det.


2019-07-04

Raspberry Pi 4B.

Halleluja!
Igår anlände min första Raspberry Pi 4B och nu har jag satt upp/installerat Raspberry Pi 4B. Det gick som smort.
Nu har jag även erhållit ett exemplar av Raspberry Pi 4B 4GB.


2019-07-03

Raspberry Pi och ISS-Alert.

ISS-Alert är ett pythonprogram som Linux Format hade i senaste numret, LXF 251. Det använder Unicorn HAT till Raspberry Pi.
Jag har gjort en liten modifiering av programmet, redovisar aktuellt klockslag.


2019-07-01

Mageia 7.

HURRA!!
Nu har Mageia 7 släppts!
Nu har jag installerat Mageia 7 på två VirtualBox system samt uppgraderat min ena laptop. Uppgraderingen gick verkligen "smutt". Så nu törs jag ta mig an min stora laptop.
Det gick åt skogen. Uppgraderingsprogrammet rapporterade att det saknades 54 viktiga program. Jag fick avsluta uppgraderingen. Som tur var blev inget skadat så jag kunde starta datorn igen med Mageia 6. Detta innebär sannolikt att jag måste göra en nyinstallation vilket kommer att medföra mycket arbete.


2019-06-30

Uppgradering.

I väntan på Mageia 7 sysslar jag bland annat med att uppdatera/uppgradera mina Raspberry Pi vilket tar sin tid. Det har hänt en del sedan jag gjorde det senast.
Dessutom väntar jag på leverans av Raspberry Pi 4B. Hoppas den dyker upp till veckan.


2019-06-25

Kommunikation.

Nu har jag installerat den nya TV-boxen. Några mindre frågetecken uppstod under installationen men rätades ut ganska snabbt. Nu får vi se om detta löste problemen som i och för sig icke återkommit före bytet. Så nu hoppas vi på att allt förblir bra.
Även TV-boxar minskar i storlek med tiden.


2019-06-24

Raspberry Pi 4.

Idag fick jag reda på att Raspberry Pi 4 kommit ut. Den finns/fanns med 1, 2 eller 4 GB RAM men 4 GB RAM-modellen var redan slut. Jag har beställt 2 GB-modellen.


2019-06-19

Kommunikation.

Jag bor i en hyreslägenhet med avsaknad av kommunikation med koppar. Här sker kommunikation med fiber, TV, Telefon och bredband. För det mesta fungerar det bra men som med all kommunikation uppstår ibland större eller mindre störningar. Efter den senaste kraftiga störningen på TV så har jag nu blivit erbjuden en ny TV-box med leverans inom några dagar. Enligt kundsupport hos leverantören är den gamla TV-boxen gammal (Jag flyttade in 2013 så den är minst 6 år gammal och sex år inom IT är väl något från dinosourernas era).
Ska iallafall bli intressant att se hur utbytet kommer att fungera.


2019-06-09

Långsam laptop.

Nu efter några dagars drift har användaren sagt att det fungerar som det ska med rimliga svarstider.


2019-06-06

Långsam laptop.

En laptop, Acer TravelMate 5330, började bete sig som en gammal man, långsam vid arbete mot Goole.se. Försök med "dammsugning", uppdatering gav ingen förändring, fortfarande mycket slö.
Jag fick då rådet att ersätta hårddisken med en ny hårddisk. Jag införskaffade en 2,5" SSD-disk på 250 GB.
Montering av disken gick bra. Även installationen av Mageia 7 RC gick smutt. Det man eventuellt kan klaga på litegrann är att uppstarten av någon anledning tar lång tid men redan ser det ut att fungera utmärkt.


2019-06-03

Mageia 7 RC.

I går släpptes Mageia 7 RC. Jag har hunnit installera den i två VirtualBox "datorer". Bägge installationerna gick utmärkt, utan problem. Nu börjar en period då jag ska testa den. Inga omfattande funktionstest utan mera känna på den. Slutreleasen närmar sig och då ska man ju uppgradera sina arbetsstationer.


2019-05-21

Processortemperatur.

Jag har haft problem med hög processortemperatur. Förmodligen beror den höga temperaturen på att det kommit in damm i datorn och blockerat kylningen. Problemet har jag haft tidigare. Jag har försökt lösa det genom att använda en dammsugare och försökt suga ut dammet via ventilationsöppningarna.
Här är min preliminära lösning på problemet, övervakning av temperaturen.


2019-05-17

UPS.

För omkring ett halvår sedan införskaffade jag en UPS, Pi-UpTime UPS, men använde den inte på grund av dess mekaniska utförande. Den hade en tendes att komma åt metaliska delar på Raspberry Pi.
Idag har jag gjort ett nytt försök och denna gång fick jag till den. Bland annat tog jag bort fyra distanser och slapp därmed en extra 40-pinnars GPIO-kontakt mellan RPi och UPS.
Enligt uppgift ska föreslagna batterier räcka i mer än 12 timmar med Raspberry Pi 3. Laddnings tid uppges vara omkring 5 timmar.
Pi-UpTime UPS kan införskaffas hos Farnells.


2019-05-16

Strömavbrott.

Vi har haft ett planerat strömavbrott som varade i knappt 5 timmar. När strömmen kom tillbaka så startade alla mina Raspberry Pi upp som de skulle och som man kan förvänta sig. Speciellt den RPi som styrde en nattlampa som tänds och släcks efter solens ner och uppgång.
Det gjorde dock inte parkeringsbelysningen på gården.
Även den RPi som jag använder som klocka justerade in sig till rätt klockslag efter en liten stund.


2019-05-08

Firefox.

Häromdagen, i samband med en uppdatering av bland annat Firefox slutade adblocker/annonsblokerare att fungera. Det visade sig att Mozilla, företaget bakom Firefox, missat att ett certifikat gått ut.
I går hittade jag, på Mageia's forum, hur man löste problemet:
Öppna about:config (skriv i adressfältet på Firefox)
Ändra xpinstall.signatures.required till false
Jag installerade sedan Adblock i Firefox
Nu fungerar adblocker.

I dag på morgonen kom en uppdatering av Firefox till Mageia (daterad 2019-05-07 23:39:10 CEST).
Efter att ha installerat uppdateringen har jag ändrat tillbaka xpinstall.signatures.required till true
Nu fungerar det som det ska.


2019-05-07

Gtk.

Den sista tiden har jag till och från "lekt" med Gtk. Försök med Glade har hittills inte utfallit med något possitivt. Kanske mest för att dokumentationen vad gäller "button" verkar vara lite rudimentär.
Jag håller mig tillsvidare till att koda manuellt. På min hemsida om Gtk har jag gjort en del tillägg och rättningar.


2019-04-28

Recension.

Jag har införskaffat boken "AN INTRODUCTIO TO C & GUI PROGRAMMING" av Simon Long. Boken ges ut av Raspberry Pi PRESS. Författaren kan verkligen sin sak och är extremt pedagogisk i sin framställning. Boken börjar med omkring 73 sidor om C. Här lyckas han på ett tydligt sätt visa och förklara C:s grunder. Även en användare med grundläggande kunskaper i C får förtydliganden.
Resten av boken behandlar GUI (Graphic User Interface) där författeren valt GTK (GIMP ToolKit). Han förklarar på ett pedagogiskt sätt valet av GTK.
Boken är absolut värd de £10.00 den kostar. Den kan inhandlas hos https://store.rpipress.cc/


2019-04-17

Mageia 7 beta 3.

Idag har Mageia 7 Beta 3 kommit och jag har installerat den i VirtualBox.


2019-03-31

Recension.

Jag införskaffade boken "Learn Raspberry Pi Programming with Python" i avsikt att förbättra mina kunskaper i Python. Jag hade fått uppfattningen att boken skulle avhandla Python.
Men....
det visade sig att boken till stor del handlade om Raspberry Pi, 53 sidor om hur man installerar Raspbian mm. Därpå mycket om installation av tillbehör till Raspberry Pi. Visst, den andra hälften av boken innehåller program i Python för att styra tillbehören.
Jag hade inbillat mig att boken skulle koncentrera sig på fördjupningar i Python. Boken vissade sig vara mera av en nybörjarbok om Raspberry Pi. Detta gjorde mig lite besviken. Jag hade nog förväntat mig lite mer Python.

Som nybörjarbok för att använda Raspberry Pi och börja lära sig lite Python är den nog ganska bra.


2019-03-14

Raspberry Pi.

I mina försök att kunna använda ESP8266 editerade jag filen /boot/cmdline.txt. Jag lyckades då editera den felaktigt vilket fick till följd att Raspberry Pi inte gick att boota.
För att lösa problemet fick jag installera om Raspbian. Jag använde Etcher för att installera img-filen, 2018-11-13-raspbian-strech-full.img.
Jag lyckades inte med ESP8266 nu heller.


2019-03-07

Mageia 7 beta 2.

Nu har Linux kernel 5.0 kommit till Magia 7 beta 2. Jag har uppdaterat mina VirtualBox installationer av Mageia 7 Beta 2. Ytterligare ett steg närmare Mageia 7.


2019-02-24

Mageia 7 beta 2.

Idag kom Magia 7 beta 2 vilken jag nu installerat i VirtualBox.


2019-02-20

ESP8266.

Efter ganska många försök har jag nu gett upp att använda ESP8266. Jag lyckas helt enkelt inte sätta upp en kontakt som fungerar. Tråkigt.


2019-02-10

Temperatur.

Efter det att jag konstaterat C-programmet jag använde inte fungerade började utforska Python. Efter mycket letande och testande tror jag nu att jag löst problemet.


2019-02-08

Trimma Raspberry Pi.

I går fick jag senaste numret av Linux Format. Där avhandlar Christian Cawley hur man bland annat trimmmar sin Raspberry Pi. En sak är att ta bort program som tar stort utrymme och vilka man inte använder. För mig är det LibreOffice. Borttagning av LibreOffice frigjorde 256 MB. I en Raspberry Pi bestyckat med ett 8GB microSDkort gav det mer än 20%-enheter mer utrymme. För mig som har en MySQL-databas som växer på korter är det värdefullt utrymme.


2019-02-07

Temperatur.

Den 5 februari, strax efter klockan 1, avbröts inhämtningen av aktuell temperatur i en av mina Raspberry Pi Zero. Först trodde jag att databasen blivit full. Efter att jag kontrollerat att så icke var fallet försökte jag att manuell köra programmet som avläser DHT22. Resultatet uteblev. Varpå jag tog in sensorn och fann att två av anslutningspinnarna "rostat" av.
Jag införskaffade då nya sensorer men erhöll AM2320 som skulle vara eqvivalent med DHT22 men det visade sig att så icke var fallet.
Nu har jag beställt DHT22 och hoppas att jag verkigen får rätt den här gången.
Uppdaterad 20190209.
Jag fick AM2302 som vad jag förstår är ekvivalent med DHT22. Mitt C-program fungerade inte men jag har hittat ett Python-program som fungerar som jag vill. Jag ska bara göra en mindre justering så kommer det att fungera utmärkt.


2019-01-31

Backup.

Nu fick jag verkligen användning för min backup av den lokala mappen på min hemsida. Jag råkade på något sätt radera mappen. Genom att jag regelbundet en gång per vecka kör backup på den mappen kunde jag återskapa min lokala hemsida.


2019-01-24

Linux kommandot date.

Efter ett strömavbrott blev jag tvungen att ställa in aktuellt datum och aktuell tid på ett par datorer: Kommandot som används är date.
date +%Y%m%d -s "20120418"
och
date +%T -s "11:14:00"


2019-01-14

Raspberry Pi 3A+.

Jag har kommit underfund med varför min Raspberry Pi 3A+, inköpt från ElectroKit, inte gick att installera Raspbian på. Orsaken var att Raspbianversionen var för låg. Det krävs att versionen är 4.14 (2018-11-13) eller senare.
Nu när jag installerat den senaste versionen så fungerade installationen utan problem.


2019-01-10

Nätverk.

Det tar ett tag innan man blir vän med sin nya router, den betersig ju lite annorlunda. Men nu har jag blivit vän med routern och flyttat en del av noderna från det gamla nätverket till det nya.
Trafiken till och från noderna i det nya nätverket har blivit märkbart stabilare och snabbare.


2019-01-03

Nätverk.

Idag har jag driftsatt en ny router, en LinkSys WRT3200. Jag har blivit tvungen på grund av att den gamla routern blivit för gammal och har för dålig kapacitet.
Det blir en hel del jobb med att anpassa och konfigurera alla noderna i mitt nätverk.


2018-12-10

Mageia 7 Beta 1.

Nu har Mageia 7 Beta 1 släpts och jag har just installerat operativsystemet på 2 (två) datorer i VirtualBox.


2018-12-04

Raspberry Pi 3 A+.

Jag har införskaffat ytterligare ett exemplar av Raspberry Pi 3A+. Detta exemplar fungerade direkt.


2018-12-02

Python och PiJuice HAT.

Jag har införskaffat en PiJuice HAT, en UPS för Raspberry Pi. Lite information om PiJuice HAT.


2018-11-30

Python och Tkinter.

Jag har studerat lite med om att använda Tkinter i Python. Jag börjar så smått begripa hur Tkinter fumgerar. En del förklaringar som man hittar på nätet är lite "luddiga". Men trägen vinner. Jag har lagt upp ytterligare ett exempel på sidan om Utveckling - Python och utveckling.


2018-11-23

Raspbian PC och Tkinter.

Jag har börjat titta på att programera grafiska program i Python och då använda Tkinter. Jag upptäcker då att man bör använda python 3 som skiljer sig lite från python 2. I äldre versioner av Raspbian, jessie och wheezy, kan man använda både python 2 och python 3. Det är i syntaxen de skiljer sig lite åt.
För mig börjar det med att leta upp exempel på webben och sedan modifiera dem efter mina önskemål. Därmed hamnar man på exempel som använder utgågna funktioner.
En funktion som saknas i Raspbian PC är pillow.
pip3 install pillow
fungerar inte.
Här finns Tkinter tutorial.


2018-11-18

Raspbian PC.

Raspberry Pi har kommit ut med en ny version, 4.9, av OS:et Raspbian PC, November 2018. Jag har tidigare installerat Raspbian PC på ett USB-minne och jag inbillade mig att det integick att uppdatera/uppgradera. I går gjorde jag ett test att uppgradera.
sudo apt-get update
sudo apt-get dist-upgrade
Uppgraderingen gick utmärkt. En positiv erfarenhet!


2018-11-16

Raspberry Pi 3 A+.

Ytterligare en modell av Raspberry Pi har sett dagens ljus, Raspberry Pi 3 A+.


2018-11-02

Skype.

Igår, när jag skulle testa Skype, fick jag uppmaning att upgradera Skype. Efter uppgraderingen kunde jag gå in i mitt gamla Skype-konto och korrigera mitt födelseår vilket fick till följd att jag ånyo kunde logga in på det kontot.


2018-10-20

PC med full disk.

Härom dagen råkade jag utför en dator som inte ville starta upp helt. OS:et är Mageia 6.
Det visade sig att det fanns installerat c:a 20 olika" kernels". Dessa kärnor tog c:a 2GB utrymme på disken. Efter att jag avinstallerat alla utom den senaste så fungerade datorn som den skulle igen.
Erfarenheten att endast behålla max 2 kärnor installerade samtidigt.Uppstarten av Mageia visar hur många alternativ man kan välja på. När det börjar bli fler bör man avinstallera de som är äldre.


2018-10-13

Raspberry Pi och sensor LSM303D.

LSM303D är en magnetisk- och accerlations-sensor. Efter lite problem med mjukvaran har jag lyckats testa sensorn. Nu återstår det att skapa ett C-program.


2018-10-08

ThinkPad och Raspbian PC.

Jag har installerat Raspbian PC på ett USB-minne. Enligt uppgift skulle det sedan gå att boota en PC från USB-minnet.
Jag har misslyckats med detta tills jag läste en artikel i Linux Format om att installera Linux på ThinkPad T580. Med hjälp av instruktionerna i artikeln kunde jag boota från USB-minnet.
Nu kan jag jobba med Raspbian på min PC (ThinkPad 25).
Mer information här.
Accessa Raspberry Pi från PC.


2018-10-06

Mageia 6.1.

Nu har Mageia 6.1 släppts. Mageia 6.1 är en extra version i väntan på Mageia 7 och släpps för att de som ska börja med Mageia ska slippa uppgradera en stor mängd program efter installationen.
För mig var det lite ovanlig installation men när den var klar så var det som vanligt.


2018-09-29

Raspberry Pi och "Spy Camera".

Jag har köpt Raspberry Pi Spy Camera. När den anlände blev jag "lite" besviken. Anslutningskabeln var avsedd för standard Raspberry Pi och passade inte för Raspberry Pi Zero. Felet var väl delvis mitt som inte observerade att anslutningskabeln var för standard RPi. Det står förvisso inte på deras hemsida vilken RPi den är avsedd för.
Kameran fungerar på samma sätt som den "vanliga" kameran.


2018-09-27

Raspberry Pi upgrade-trubbel.

Denna gång uppstod det problem med Raspberry Pi 2.8" USB TFT-touchscreen efter upgradering. Skärmen slutade fungera. Den ställde sig i ett läge där den väntade på signal. Trots omstart blev resultatet detsamma, väntan på signal.
Lösningen på problemet blev att köra om:
sudo dpkg -i rp-usbdisplay-dkms_1.0_all.deb
Det förutsätter att filen rp-usbdisplay-dkms_1.0_all.deb finns kvar i foldern /home/pi.
Efter omstart fungerade det som vanligt.


 
Sidan 16