Sidan 3
Sidan 5




2008-11-08
EeePC
Kan  man tänka sig, min 85-åriga mor har nu fått sin första PC någonsin. I förgår hämtade jag ut den från posten. och igår levererade jag den till mor, en EeePC 900. Hon avser att i första hand lära sig att använda den som skrivmaskin. Därför har hon också fått ett fullstort tangentbord, USB.
Hon har fått så många frågor från sina barnbarn om hur det var när hon själv var barn. Så hon har bestämt sig för att skriva ner sina "memoarer".
Eftersom hennes fingrar inte längre klarar av att använda en penna längre stunder så påpekade min syster att hon kunde väl använda en dator. "Ldrig" sa min mor. Men när hon fick se min lilla EeePC så tyckte hon att "en sådan kan jag väl härbergera". Var på jag fick i uppdrag att inhandla en dylik maskin och alltså levererade den igår.
Nu återstår det att hjälpa henne igån, lära henne hur man använder OpenOffice.org.

Jag kommer, att vid de tillfällen jag besöker henne ta backup på en USB-pinne.
Ska bli intressant att följa hennes användande av datorn.


2008-11-04
Jaha då är man igång med Mandriva Linux 2009.0 PWP.
Jag började installationen på söndag förmiddag men lyckades klanta till det genom att testa om det gick att använda Compiz. Det hela slutade med att jag kl 21 fick göra om allt arbete, göra om installationen från början. Ett omfattande arbete som slutfördes i etapp 1 kl 1 på natten. Sedan har etapp 2 gjorts under måndagen och nu tror jag att jag kommit dit hän att jag kan i lung och ro trimma in de sista detaljerna.
Även här vägrade Kompozer (0.7.10) att fungera men jag hittade en workaround, Jag installerade en tidigare version (0.7.7). Det är med den jag arbetar just nu.
Sedan när jag skulle ansluta min laptop till min desktop så gick inte det. Efte lite sökande på Mandrivas forum så fick jag en lösning på problemet. Det låg i brandväggen. Grundinställningen verkar vara ganska hårt inställd så jag blev tvungen att öppna upp lite. Och sedan fungerade det som det skulle.

Hela installationen började med att jag bytte ut en 160 GB disk till en 500 GB disk.
Sedan gjordes en "clean" installation. Orsaken till att jag bytte disk var att MDV 2008.0 inte gick att uppgradera pga något fel. Det gick inte att uppgradera till 2008.1 och inte till 2009.0. Så då beslöt jag mig för att gå den här vägen. Efter uppgraderingen kopierade jag en del av de personliga inställnings filerna från den gamla disken till den nya. Framför allt .mozilla (Firefox) och .thunderbird. Det gjorde att jag fick behålla mina bokmärken och min e-post med mailaddresser.
Dessutom kopierade jag över andra katataloger från det gamla /home till nya /home.
Jag fick också kopiera över det gamla /var/www/html till det nya /var/www/html för att ha kvar en lokal webbserver.
En del program fick jag installera om.


2008-11-02
EeePC
Nu har jag fått igång webbkameran också, med programmet ucview. Det tog ett tag innan programmet hittade /dev/video. Jag fick försöka flera gånger (med att starta programmet) men till sist så gick det.
Som ersättare för Kompozer har jag fått igång Quanta+ som jag kan använda tillsvidare.

2008-11-01
Idag har jag j&&#%lats med min desktop. Jag anslöt en USB-disk och skulle rensa den från gammalt skräp för att ge plats åt nya data. Eftersom det var stora filer/kataloger så tog det en stund. Efter de första katalogerna så tömde jag papperskorgen. Men efter ett tag så fylldes inte papperskorgen. MEN disken eller snarare root-partitionen blev full.
Partitionen är på 15 GB och fylld till omkring 10-12%. Inte kunde jag hitta var det fylldes på. Inget hamnade i /tmp.
Efter ett par timmars letande så kom jag på att köra du > /home/jan/temp/du.txt .
Sedan tog jag in filen i OpenOffice Calc och rensade bort de kataloger som låg i egna partitioner.
Då upptäckte jag att allt som jag skickat till papperskorgen hade hamnat i
/root/.local/share/Trash/files (OBS. punkt local). Det gick sedan inte att radera filerna med konqueror då de ju hamnade på samma ställe.
Därför fick jag flytta katalogerna till /home/jan/sopor (en katalog jag skapat för tillfället). Därifrån kunde jag radera dem på riktigt och frigöra utrymmet igen. Och nu hamnade inte filerna i papperskorgen utan försvann.
Usch vilken pers innan jag hittade vad som fyllt upp disken/partitionen.

2008-10-30
EeePC
Efter ett tag kom jag på varför jag inte kunde konfigurera WiFi .
Jag hade glömt att jag stängt av WiFi.  Det kan göras från tangentbordet med Fn-F2.
När jag slagit på WiFi så fungerade det "out of the box".
Jaja, ibland är man mer än förlåtligt tafflig. Och inte gör det saken bättre när man begärt hjälp på Mandrivas forum.
Få se om man lärt sig något av misstaget.
Då återstår det att få blutooth att fungera. Ja, även Kompozer.

2008-10-29
EeePC
Följande problem med installationen har dykt upp:
Konfigurera wireless. Jag hoppas verkligen jag kan fixa det på något sätt. Det skulle föhöja användbarheten högst väsentligt.
Kompozer vill inte starta, bufferoverflow.
Kan inte få bluetooth att fungera, vet inte hur jag ska konfigurera bluetooth.

Nu håller jag på med att sätta upp för utskrift till skrivare. Det gick OK. Dock behövdes en hel del program installeras. Vilka program som behövdes fixade setupprogrammet.


2008-10-28
EeePC
Då ominstallerar jag  operativsystemet på min EeePC. Denna gång blir det Mandriva Linux 2009.0 PWP (PowerPack).
Det verkar ta lite lång tid men få se om det går att klara ut varför. förmodligen beror det på att "hårddisken" är en SSD.
Hela installationen tog 3 timmar. 1 timme för att kopiera ner filerna från CDn, 33 min för konfigurering samt 1 timme och 12 minuter för att uppdatera 99 paket.
Jag tycker nog att det är väldigt lång tid för en "clean" installation. Det brukar ta c:a 45 min i vanliga fall.
Efter installationen så finns det 10,1 GB ledigt diskutrymme av ursprungliga 15 GB.
I samband med "shutdown" så stängdes inte datorn av. Errata hos Mandriva ger vid handen att det finns en workaround som jag ska prova.
add this line to the top of the file /etc/init.d/halt:
rmmod snd-hda-intel
Det fungerar.
Och så har jag kompleterat med att installera bluetooth, filezila och gftp. Vidare konfigurerade jag det mobila internet (3G). Blir lite jobbigt att få till det som man vill. Nu får resten komma efter hand.
Så nu kör jag Mandriva 2009.0 PWP på min EeePC 900.

2008-10-27
Jaha, då har man kommit hem efter att ha varit på FSCONS i tre dagar, fredag, lördag och söndag.
Fredag eftermiddag var intressant då ämnet bland annat gällde hur man ska sprida information om Open Source.
PÅ lördag kväll höll Oscar Swartz ett intressant anförande om "The End of Free Communications?". Ett mycket upplysande anförande. Inge Wallins anförande om KDE, KDE 4.0, 4.1 och 4.2 gav en del insikter om den kommande utvecklingen av KDE. Intressant.
På söndagen lysnade jag på en föreläsning om NEPOMUK, The Social Semantic Desktop. Denna föreläsning visade på ett, för mig, nytt sätt att koppla samman och presentera information i sin PC. Särskilt intressant blev det när man fick reda på att KDE påbörjat och förberett användandet av NEPOMUK.
Senare under söndagen besökte jag föreläsning om Arduino samt en workshop om/med Arduino.
Sammantaget tycker jag nog att FSCONS har varit givande och trevlig. Många trevliga människor. Dock var det fraperande att närvaron av äldre personer lyste med sin frånvaro.

Några "drawbacks". Flera talare skulle ha behövt hjälp med en högtalar anläggning. Taxi Göteborg kunde ha informerats om adressen där konferensen hölls, taxichafförerna hade svårt att hitta. Och sist, programmet på webben skulle ha funnits i utskriftsvänligt format. Små men irriterande "buggar".

Sammanfattningsvis: En givande och trevlig helg har avnjutits. Skrattande

EeePC
Nu har jag installerat Mandriva 2008.1 på min EeePC.
På tåget hem från Göteborg ledsnade jag på att mina ändringar och tillägg försvunnit från Xandros.
Installationen gjorde jag från Mandriva Flash.
Installationen gick helt OK men vissa delar tog lång tid, så lång tid att man kunde tro att något hänt men efter en stund så fortsatte installationen. Och hela installationen genomfördes. Efter omstart fick man välja språk, ange rootpassword och ange en användare varpå man fick logga in.
Jag tror att det ända misstaget jag gjort var att inte utnyttja hela disken till Mandriva. En del, 2,2 GB blev kvar till Debian. När jag försökte starta Debian, genom dual boot, så fungerade inte det. Jag hade hoppats att det skulle bli en dual boot med Xandros men tji fick jag. Få se hur jag ska utnyttja det senare.

2008-10-22
Det gick inget bra att uppgradera desktopen till Mandriva Linux 2009.0. När jag påbörjade upgraderingen fick jag ett meddelande att mitt OS (Mandriva 2008.0) kunde skadas och uppgraderingen misslyckas varför jag avbröt uppgraderingen. Meddelandet kom efter det att programmet sökt igenom datorn. Jag fick ungefär samma felmeddelande när jag ville uppgradera till Mandriva 2008.1. Så nu sitter man där med ett välfungerande system som tydligen inte går att uppgradera. ledsen Alternativet tycks vara en "clean" installation. Men det är ju inget roligt när man installerat en del tredje parts program. Jag skulle då behöva installera om dessa, vilka jag förmodligen skulle missa att installera på nytt. När jag fick meddelandet i samband med att jag försökte uppgradera till 2008.1  så hoppades jag att felet låg hos 2008.1 och styällde mina förhoppningar till 2009.0.
Förmodligen blir väl det att göra en "clean" installation. Men jag tror att jag ska skaffa en ny hårddisk först så jag kan behålla den nuvarande installationen om jag skulle missa något. Jag får väl beställa en hårddisk ganska snart så jag kan göra en ny installation.


2008-10-19
I dag upptäckte jag att phpMyAdmin 3.0 inte fungerar korrekt i Mandriva Linux 2009.0 på min laptop.
När jag startar upp phpMyAdmin så meddelar den att det innte finns några databaser. När jag kör SQL-kommandot show databases; så listas befintliga databaser  på ett korrekt sätt. Så något är galet, antingen i phpMyAdmin eller i configureringen. Jag kan dock inte klura ut vad som är fel. Jag har ställt en fråga på Mandrivas forum så får jag se när och om det kommer ett svar vad man kan göra.

Just nu håller jag på och laddar ner PWP av Mandriva Linux 2009.0. Jag ska se om jag kan uppgradera min desktop med 2009.0 från 2008.0. När jag försökte uppgradera till 2008.1 så protesterade uppgraderingsprogrammet mot att något var fel. Hoppas det går att uppgradera till 2009.0.
Eftersom Nedladdningen sker med torrent så tar det några timmar innan iso-filen är nedhämtad.

 
2008-10-12
Idag installerar/uppgraderar jag min laptop till Mandriva Linux 2009.0.
Mandriva släppte 2009.0 den 9 oktober. Jag hade inte tänkt uppgradera på någon månad med tanke på att jag ska ha ett par föreläsningar i oktober/november samt att min erfarenhet av uppgradering av Mandrivas Linux inte gått så bra tidigare.

Det hela började med att i samband med lite uppdatering av 2008.1 så dök det upp en ny applet . Den appletten visade sig vara en variant av Online update. Den gav  möjlighet att uppgradera via nätet. I mitt fall ska det uppgraderas 1501 program. Uppgraderingen började kl 10:21 och var klar kl 13:30, 3 timmar och 10 minuter.
Ganska snabbt, i början, så byttes skrivbordsbakgrunden ut till den nya 2009.0.
Testat OpenOffice.org och NetBeans, OK. Även VMware Workstation kom igång, den kände av att det var en ny kärna (2.6.27-desktop-0.rc8.2mnb) och anpassade sig efter det.

Det verkar som om upgraderingen gått utan problem. Skrattande


2008-10-08
Efter att ha suttit hela morgonen och förmiddagen och brottats med att installera VMware Workstation 6.5 lyckades jag till slut. Och som alltid när man kommer på lösningen så är den enkel.
Jag tänkte att jag skulle uppgradera från 6.03 till 6.5. Men det sket sig hela tiden. Min gamla installation försvann. Jag försökte att installera om den gamla. Då måste jag börja med 5.5 för att sedan uppgradera till 6.0. Men redan när jag försökte med 5.5 så strulade det. Jag kunde inte få configureringen att fungera. Helt hopplöst.
Så jag försökte med 6.5 igen, men nää!
Så som en sista desperat försök så laddade jag ned packetet xxx.bundle och gjorde det exekverbart och körde det.
Ja, si då gick det! Som en dans och utan problem. Oh vad skönt. Nu kan jag använda den i samband med föreläsningar mm.

2008-10-05
Det har gått några dagar sedan jag skrev något. Men det har inte hänt så mycket även om tiden knappt räckt till.
Dock så har jag införskaffat en projektor som jag avser att använda när jag föreläser på bland annat SeniorNet.
De projektorer som fanns att tillgå var av något äldre modell och jag kunde inte få dem att fungera tillsammans med min laptop, ThinkPad R40. Dessutom saknades det projektor i sammanträdessalen där jag avser att hålla mina föreläsningar. Min nu införskaffade projektor är av fabrikat Infocus, modell X7 och den fungerar ihop med min laptop.
Jag tror att en orsak till att projektorerna inte passar ihop med min laptop är att laptopen är inställd på en upplösning av 1400 x 1250 och projektorerna klarade nog bara av SVGA, 800 x600.

Nåja, mina föreläsningar kommer i huvudsak att avhandla generella tips om skötsel av sin dator. Fast det är ju klart får jag möjlighet så pratar jag gärna om Linux.

Jo,just det, för fjorton dagar sedan visade jag upp min EeePC på SeniorNet vilket föll i god jord. Många blev förtjusta i den lilla krabaten.
En vecka senare hade en till av deltagarna införskaffat en EeePC. Kul!


2008-09-28
EeePC
Jag har installerat NeBeans 6.1 och MySQL på min EeePC vilket lyckades och varför skulle det inte det! Glad

Jag ville ha något att göra när man sitter flera timmar på tåget.
Däremot så gick det inget bra att ha projekten på ett SD-kort, D: (för att spara plats). När jag skulle köra ett program innefrån NetBeans så fick jag ett felmeddelande som innebar att den inte hittade classpath. 
När jag flyttade projektet till hemakatalogen så fungerade det direkt.

Jag förmodar att NetBeans/JDK inte förstår sökvägen D:

Att använda MySQL gick smärtfritt. Dock startas inte demonen automatiskt vid start. Det tycker jag är utmärkt för min del, det är ju inte alltid som jag behöver databasen och då kan den få vara avstängd.

Av 13G disponibelt utrymme har jag trots detta endast förbrukat 17%.
Så jag är faktiskt nöjd. Jag kan göra det jag vill.Glad


2008-09-26
EeePC
Nu på morgonen har jag suttit och roat mig med att installera databasmotorn MySQL på min EeePC.
Efter ett tag så gick det ju bra med installationen. En fördel, för mig, är att demonen inte startar automatiskt när jag startar datorn. Jag får starta den manuellt vilket jag tror får till följd att maskinen inte drar ström i onödan.
Jag har även lagt upp MySQL Admin och MySQL Browser i menyn så det ska gå lätt att få igång dem.
Jag har ännu inte lagt in någon egen databas. Det får vänta tills i eftermiddag eller tills i morgon.

FRA
Såg i går på TV att FRA-lagen kommer att skrivas om. Att endast försvaret och regeringskansliet ska få möjlighet att beställa uppgifter av FRA.
Dessutom krävs att en speciell domstol, som ska inrättas, ger sitt tillstånd.
Säpo och polisen får skaffa sin information från annat håll. Dom kommer inte tillåtas beställa info från FRA. Regeringen fick till slut krypa till korset. Ska bli intressant att följa den fortsatta handlägningen samt det slutliga resultatet av det "nya" lagförslaget.

2008-09-25
EeePC
Igår skulle jag installera NetBeans 6.1 på min EeePC, för att ha något att göra på resor, vilket visade sig va lite struligt. När jag skulle installera NetBeans så fick jag följande felmeddelande:
 jan$>./netbeans-6.1-ml-linux.sh
Configuring the installer...
There is not enough free disk space to extract installation data
214 MB of free disk space is required in a temporary folder.
Clean up the disk space and run installer again. You can specify a temporary folder with
sufficient disk space using --tempdir installer argument
jan$>
Jag försökte då med
jan$>./netbeans-6.1-ml-linux.sh --tempdir=/home/user/tmp
Men jag fick samma felmeddelande. Efter att ha försökt ett flertal gånger studerade jag filen och försökte sedan med:
jan$>./netbeans-6.1-ml-linux.sh --tempdir /home/user/tmp 
OBS! Denna gång utan likhetstecknet. Och då fungerade det, installationen gick att genomföra.

Idag har jag kopierat över mina java projekt från desktopen till EeePC, på ett minneskort. Ett första test visar att
det fungerar att plocka upp projekten från minneskortet.

Övrigt
Jag håller på att förbereda mig för en föreläsning om Linux. Detta gör jag genom att skapa "overhead"bilder.
Då jag i dag inte vet när och var jag ska hålla föreläsningen och jag misstänker att det inte finns någon projektor i den sal där föreläsningen ska äga rum så har jag haft funderingar på att skaffa mig en egen projektor.
Men en sådan kostar ju nästan 5000:- så jag går omkring och funderar på om jag ska införskaffa en dylik.
Det är verkligen problematiskt. Eller kan man hålla föredraget utan "powerpoint"bilder? Tåll verkligen att tänka på.
Det som också påverkar mina funderingar är att jag någon gång under hösten ska hålla ytterligare två föreläsningar. Beroende på hur många som vill höra på dessa så finns det projektor i salen men salen med projektor rymmer bara omkring 8-10 personer. 


2008-09-20
EeePC
Nu har jag testat min EeePC mot en projektor och det fungerade alldeles utmärkt. Så nu kan jag använda den, EeePCn, när jag ska göra presentationer. Jag behöver inte konvertera presentationerna till powerpointformat utan kan köra dem i OpenOffices format.
I samband med att jag höll på med att testa detta så blev några av SeniorNetdeltagarna nyfikna och tända på EeePC. Många blir förtjusta i den lilla datorn. Vi diskuterade också att det var möjligt att ansluta både mus (USB) och ett riktigt tangentbord (USB) samt en stor skärm till EeePCn. Detta möjliggör ju att man kan sitta längre stunder och jobba med datorn.
Vidare har jag också testat att spela CD-skivor (med yttre ansluten spelare) och lyssna på musik. Det fungerar OK men man ska nog lyssna på det genom hörlurar. Jag har ett headset så jag passade på att testa om mikrofonen fungerade och det gjorde den naturligtvis.


2008-09-15
EeePC
Jag hittade en instruktion om hur man aktiverar Startknappen i EeePC, inte On/Off-knappen, utan Start-knappen på skrivbordet. Jag lyckades utföra instruktionern och fick fram Startknappen. Då kommer man åt lite fler av de program som levereras med EeePC.
Nästa steg blir att lägga till nya program i Startmenyn.

FSCONS 24-26 oktober 2008.
Jag har anmält mig till FSCONS som äger rum i Göteborg på IT-Universitetet. Jag har bokat rum och beställt tågresa. Det var billigare att välja 1:a klass än 2:a klass. Och det tackar man för. Ska bli spännande att deltaga och framför allt träffa människor som brinner för Open Source.

2008-09-13
EeePC
Nu när jag bootade  datorn för andra gången med Mandriva så gick uppstarten mycket snabbare. Ingen orolig väntan och undran om det gick fel. Det enda var att EeePCn hade återstället vilken ordning den skulle boota, HDD - USB. Efter att ha åtgärdat det så startade Mandriva så snällt. Jag startade upp Firefox och det gick ju bra, jag startade upp Filezilla och det gick bra. Jag gorde ett par uppkopplingar mot min desktop vilket även det gick snabbt.
Att köra Mandriva på EeePCn går riktigt bra. En fundering jag har är om jag ska blåsa in Mandriva permanent. Men kanske inte. Det kan ju vara av intresse att före visa ett bra alternativ till datorer installerade med MS Windows. Dessutom kan det ju vara kul att leka med en annan variant av Linux än Mandriva och se om man kan få Avancerat läge att bete sig rätt med svenska språket.

2008-09-12
EeePC
Mandriva 2008.1 Spring på EeePC 900
Jag fick min Mandriva Flash för c:a 1 timme sedan och nu kör jag Mandriva på min EeePC

I och för sig en form av "Live CD" men den ligger på en USB-sticka.

Uppstarten nu första gången tog en bra stund. Den stog länge efter att den hade startat udev. Jag trodde först att den inte lyckades starta överhuvudtaget. Men genom mitt oändliga (hmm) tålamod väntade jag och så småningom kom den igång och just nu sitter jag och beundrar Mandrivas utsökta bakgrundsbild.

Gissa om man är lycklig?


2008-09-10

Om vikten att stava rätt!

Jag har under ett par dagar följt Jentins utmärkta beskrivning av hur man skapar nya mappar och iconer i eeePCn. Men hur jag än försökte så blev min"nya" map bara en helt vit sida, inte ens en menyrad så jag kunde ta mig tillbaka till de andra mapparna/menyerna. Jag försökte med alla möjlig tillägg , parcel, folder mm. Men nädå, så jag gav upp.

Så gjorde jag ett nytt försök. Jag kollade om det var någon "spetsparantes" som uteblivit eller så. Nä. Men så studerade jag den här raden i detalj:

<simplecat id="Jentins" icon="work_sel.png" background="internet_wallpaper.jpg"> 

Då upptäckte jag vad jag gjort för fel.Skäms Jag hade glömt tecknen ".jpg" i ordet "internet_wallpaper.jpg" Skäms
När jag rättat till detta så fungerade det precis som förväntat. Skrattande
Nu är jag en lycklig man igen och förhoppningsvis lite kunnigare.Glad



2008-09-09
EeePC
Idag på morgonen lyckades jag, med hjälp av Linuxportalens wiki, ordna så jag kan tanka hem nya program till min eeePC 900. Det första programmet som jag tankade hem var ftp-programmet gFTP. Programmet används för att kopierar filer över internet. Jag behöver ibland hämta filer från i första hand min desktop eller min NAS.

2008-09-08
Markör med eget liv.
Helt plötsligt började markören springa omkring på skärmen och "klicka" på olika ställen. Jag trodde att någon
hade tagit över datorn och hjärtat åkte upp i halsgropen. Efter ett par dagar tyckte jag att det hela eventuellt kunde bero på att batterierna i musen var på uppehällningen (Använder en trådlös mus). Efter byte av batterier verkade det fungera som normalt igen. Men så återkom den "springande" markören igen.
Jag blev förtvivlad, var det trots allt någon som tagit över datorn. Jag kör Mandriva Linux så jag började tvivla lite.
Då kom jag på vad det var som hände! Min fru satt alldeles intill mig och surfade. Även den datorn hade en trådlös mus. När hon använde sin mus så påverkade det även min markör.
Lättnad! Det var ingen som tagit över min dator. Det är ju lite irriterande när markören lever sitt eget liv och olika fönster heltplötsligt dyker upp på skärmen. Det blir nog att byta ut frugans mus mot något annat än en trådlös mus.
 
2008-09-07
EeePC
Idag på morgonen testade jag att boota min eeePC från CD, Knoppix 5.0, vilket gick alldeles utmärkt.
Det ända jag behövde göra var att ändra i setupen så att PCn skulle försöka boota från CD först. Min CD är en
Lacie portabel DVD-brännare med USB-anslutning.
Så PCn bootade upp Knoppix suveränt med KDE som användargränssnitt, svenska språket både på skärm och tangentbord. Ska bli intressant att testa med Mandriva Linux 2009.0 (Live?) när den släpps om några veckor.

Jag kontrollerade KDE:s inställningscentral på min desktop, Mandriva Linux 2008.0, hur det var med översättningarna där. Allt översatt som jag kunde se, ingen blandninga av svenska och engelska där inte. Så den ofullständiga översättningen i eeePC måste bero på implementationen.

2008-09-06
FRA
En artikel i Computer Sweden "FRA var bara början - nu ska allt loggas" visar att mina, och andras, farhågor om FRA-lagen är riktiga. Dessutom skriver DN den 3/9 "FRA-lagen medför massiv kartläggning av oskyldiga" om vad FRA-lagen medger. Artikeln visar tydligt på vad FRA kan komma att få tillåtelse till. Och detta tillsammans med EU-direktivet om lagring av teletrafik.

Det är en skrämmande tid som går oss tillmötes.

2008-09-03
EeePC
När jag aktiverade Advaced Mode (wiki) i min EePc 900 och började titta runt i Launchmenyn så upptäckte jag att översättningen till svenska var väldigt ofullständig. I menyerna var det blandat svenska och engelska. Även KDEs kontrollcentral hade en blandning av svenska och engelska. Det är min första negativa upptäckt av EeePCn. Men annars tycker jag nog att EeePCn är en trevlig sak attt använda.


2008-09-02
FRA

I går (1/9 repris 5/9) tittade jag på debattprogrammet Forum på Kunskapskanalen . Programmet leddes av Erik Fichtelius.
Vilken skillnad på debattledare mot Janne Josefsson. Erik Fichtelius hade verkligen koll på debatten.

Till den här debatten var det också inbjudna debattdeltagare som visste något och dessutom kunde debatera.
De som svamlade mest var väl politikerna, de talade mycket men sa inte så mycket. Den som jag tyckte var mest enkelspårig var moderaten och statssekreteraren Håkan Jevrell.

Den som jag tyckte var bäst var advokaten Anne Ramberg. Hon var påläst och hade på fötterna när hon sågade FRA-lagen jäms med fötterna, ur juridisk mening.

En del av debatten kom att handla om olika ords betydelse, avlyssning mm. Den delen höll faktiskt på att bli lite av småbarns kiv i sandlådan, men avslutades i tid innan det blev larvigt.

Flera av dem som var emot FRA-lagen i dess nuvarande form var kunnigare än de som var för lagen.

Efter den här debatten blir jag mer övertygad om att lagen ska skrivas om.